Img

Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami – pełnowartościowy posiłek, także dla osób na diecie wegańskiej

To danie objawiło mi się w poniedziałek. Pisze objawiło bo miałam kurki, ale nie miałam tagliatelle żeby przygotować moje ulubione tagliatelle z kurkami ;) Po otwarciu szafki w której mam wszelkie ziarna i mąki w plastikowych pojemnikach, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to soczewica. W zasadzie to miałam na nią apetyt. Ale żeby danie zawierało pełnowartościowe białko, postanowiłam dodać amarantusa.

W pierwotnym założeniu mój obiad miał wyglądać zupełnie inaczej bo planowałam po prostu wymieszać soczewicę z amarantusem, dodać kurki i tyle. I tu objawienie - obręcze kuchenne które kupiłam kilka miesięcy temu i ani razu nie użyłam.
Zrobię piękne walce i udekoruję kurkami. Jaka ja byłam z siebie dumna :) Teraz śmiać mi się z tego chce, ale w poniedziałek czułam się jak Marco Pierre White :). Gdybym wymieszała soczewicę z kurkami powstałaby taka ciapaciaja, owszem smaczna, ale o wyglądzie mało zachęcającym. Moje walce powiem nieskromnie, są bardzo apetyczne :)

Podobają Wam się ?
Jak spojrzycie na  to danie, może się wydawać, ze to mała porcja, ale zapewniam Was że najecie się po kokardkę. Ja nie zjadłam wszystkiego na raz.
 
 Kaloryczność:
Cała danie ma ok. 450 kcal
  
Składniki dla jednej osoby: 
Przygotowanie:
  1. Soczewicę płuczemy. Mieszamy z amarantusem, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. Ja to nazywam musem.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło (weganie oliwę). Dodajemy posiekaną cebulę i oczyszczone, pokrojone w kawałki kurki. Delikatnie solimy. Smażymy 2 minuty bez przykrycia, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 3-4 minut na małym ogniu z dodatkiem mleka migdałowego (lub 12 % śmietany).
  4. Z musu z soczewicy używając obręczy kuchennych (można użyć filiżanek lub kokilek) tworzymy dwa walce. Dekorujemy kurkami i posypujemy koperkiem.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved