Mus z czerwonej soczewicy i amarantusa z kurkami – pełnowartościowy posiłek, także dla osób na diecie wegańskiej
To danie objawiło mi się w poniedziałek. Pisze objawiło bo miałam kurki, ale nie miałam tagliatelle żeby przygotować moje ulubione tagliatelle z kurkami ;) Po otwarciu szafki w której mam wszelkie ziarna i mąki w plastikowych pojemnikach, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to soczewica. W zasadzie to miałam na nią apetyt. Ale żeby danie zawierało pełnowartościowe białko, postanowiłam dodać amarantusa.
W pierwotnym założeniu mój obiad miał wyglądać zupełnie inaczej bo planowałam po prostu wymieszać soczewicę z amarantusem, dodać kurki i tyle. I tu objawienie - obręcze kuchenne które kupiłam kilka miesięcy temu i ani razu nie użyłam.
Zrobię piękne walce i udekoruję kurkami. Jaka ja byłam z siebie dumna :) Teraz śmiać mi się z tego chce, ale w poniedziałek czułam się jak Marco Pierre White :). Gdybym wymieszała soczewicę z kurkami powstałaby taka ciapaciaja, owszem smaczna, ale o wyglądzie mało zachęcającym. Moje walce powiem nieskromnie, są bardzo apetyczne :)
Jak spojrzycie na to danie, może się wydawać, ze to mała porcja, ale zapewniam Was że najecie się po kokardkę. Ja nie zjadłam wszystkiego na raz.
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki amarantusa
- ćwiartka cebuli
- łyżeczka klarowanego masła (dla wegan oliwa z oliwek)
- szklanka kurek
- sól
- 2 łyżki mleka migdałowego (można pominąć lub użyć śmietany 12 %)
- 1,5 szklanki wody
- Soczewicę płuczemy. Mieszamy z amarantusem, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. Ja to nazywam musem.
- Na patelni rozgrzewamy masło (weganie oliwę). Dodajemy posiekaną cebulę i oczyszczone, pokrojone w kawałki kurki. Delikatnie solimy. Smażymy 2 minuty bez przykrycia, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 3-4 minut na małym ogniu z dodatkiem mleka migdałowego (lub 12 % śmietany).
- Z musu z soczewicy używając obręczy kuchennych (można użyć filiżanek lub kokilek) tworzymy dwa walce. Dekorujemy kurkami i posypujemy koperkiem.