Img

Śniadanie, obiad i kolacja z multicookera Redmond ! 3 Fit przepisy !

Od tygodnia jestem posiadaczką multicookera od Redmond. Z tego typu urządzeniem nie miałam wcześniej styczności. Znajoma zachęcała mnie kiedyś kilkakrotnie do udziału w prezentacji podobnego sprzętu, ale jakoś nigdy nie miałam motywacji do wzięcia w tym udziału. Zakup tego typu urządzenia zawsze wydawał mi się zbędnym wydatkiem. Mam przecież w domu i garnki i patelnie i piekarnik i z powodzeniem mi to wystarcza.
Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że dla mnie, osoby nieustannie ścigającej się z czasem, multicooker to sprzęt pierwszej potrzeby.

Najlepiej sprawdza mi się w porannej gonitwie. Na śniadanie bardzo często jemy owsiankę.
Mleko trzeba było zagotować, pilnując aby nie wykipiało. Później wsypać płatki i kilka razy zamieszać.
W międzyczasie trzeba obudzić dzieci (moją córkę przynajmniej kilka razy), wziąć prysznic i rozplanować całą logistykę gdzie, kogo i na którą godzinę trzeba odwieźć dziś rano.
Do multicookera wystarczy wlać mleko, wsypać płatki, zamknąć pokrywę, nastawić program na 15 minut i mam wolne. Te 15 minut to czas kiedy ja mogę zająć się sobą w łazience. Po 15 minutach urządzenie daje sygnał dźwiękowy że owsianka jest gotowa i  przełącza się w tryb podgrzewania, wtedy budzę dzieci. Owsianka nie stygnie, jest cały czas ciepła. Próbowałam też opcję z czasowym ustawieniem włączania. Świetne dla wstających bardzo wcześnie rano.

Mój multicooker to Redmond RMC-M4500PL. Nie będę Wam opisywała parametrów technicznych bo to możecie sobie doczytać na stronie www.multicooker.pl

Dla nas, którym zależy na zdrowym odżywianiu i jak najkrótszym czasie przygotowania, istotne są przede wszystkim :

* czas przygotowania i to że urządzenie nie angażuje nas czasowo w proces przygotowania bardzo wielu potraw. Wystarczy wrzucić składniki, wybrać program i iść np. przebierać się po przyjściu z pracy.

* funkcja odgrzewanie, praktyczna dla osób które tak jak ja nie mają kuchenki mikrofalowej. Nie trzeba rozgrzewać piekarnika, nie trzeba odgrzewać na patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu do odgrzewania.

* funkcja kasza na mleku, dzięki której bez zaangażowania czasowego przygotujemy każdą kaszę. Rano szczególnie istotne przy przygotowywaniu owsianki, kaszy jaglanej z owocami czy kaszki manny dla dzieci.

* funkcja kasza/ryż świetna do kasz na sypko np. gryczanej, pęczaku, jaglanej czy jęczmiennej oraz brązowego ryżu, który gotuje się tu połowę krócej niż tradycyjnie w garnku, no i nie trzeba nad tym stać.

* funkcja para pozwalająca na szybkie przygotowanie zarówno warzyw jak i mięs na parze. Oprócz kaszy na mleku to moja ulubiona funkcja. Genialna do brokułów, ziemniaków, kalafiora i fasolki szparagowej. Witaminy zawarte w warzywach w większości rozpuszczają się w wodzie, więc gotowanie na parze to najzdrowsze opcja, bo witamin nie wylewamy z wodą jak w przypadku tradycyjnego gotowania.

* funkcja duszenie - świetna do ratatouille, leczo oraz do mięsnych gulaszów.

*  funkcja jogurt pozwalająca na przygotowanie domowego jogurtu - szczególnie istotne dla wszystkich mających problemy z nadwrażliwością jelit oraz zaburzeniami flory bakteryjnej.

* funkcja wypiekanie świetna do ciast i chleba. Pamiętacie biszkopt na urodziny mojej córki który umieściłam tydzień temu na facebook'u (klik).  To był mój multicookerowy debiut ;)

Dla mnie niezwykle istotna jest także szybkość mycia po użytkowaniu. Mam w domu jedno fajne urządzenie którego praktycznie nie używam, bo czyszczenie go jest żmudne i czasochłonne.
Multicookera czyści się bardzo szybko bo misę w której przygotowuje się potrawy wkłada się do zmywarki, a górną część myje pod bieżącą wodą. Nie ma tu trudnych do umycia zakamarków.

 

 
 

 

Mam dla Was 3 przepisy na dania z multicookera 
do zrobienia w mniej niż 30 minut.
Taki dzień z multicookerem czyli śniadanie, obiad i kolacja
 dla ceniących sobie czas ;)
Aby każdy był zadowolony śniadanie będzie wegetariańskie, 
obiad dla mięsożerców, a kolacja wegańska.

 

Zaczynamy od śniadania:
Brzoskwiniowa owsianka  
 

 

Składniki dla 1 osoby
 
* 300 ml mleka 2% (może być mleko roślinne)
* 4 łyżki płatków owsianych górskich
* odrobina wanilii lub 2 krople prawdziwego aromatu waniliowego (nie wanilina !)
* dwie drobno pokrojone brzoskwinie
* pół łyżeczki miodu
* odrobina soli
 

1. W misie multicookera umieszczamy mleko i płatki owsiane. Dodajemy odrobinę soli.

2. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program kasza na mleku, ustawiamy 15 minut i naciskamy przycisk start.
3. Po upływie 15 minut urządzenie da sygnał dźwiękowy na zakończenie programu.
4. Naciskamy przycisk Off, otwieramy pokrywę,wrzucamy brzoskwinie, miód i wanilię. Zamykamy pokrywę i ponownie wciskamy przycisk Off - Ogrzewanie/Anuluj. Po 5 minutach brzoskwiniowa owsianka jest gotowa.

 

 
Kaloryczność :
Brzoskwiniowa owsianka ma ok. 400 kcal
 
 
Na obiad:
Roladki z indyka na parze z suszonymi pomidorami, 
mozzarellą i świeżą bazylią
 
 
 
 Składniki na 4 roladki:
 
* 400 g fileta z indyka
* kulka sera mozzarella
* 4 duże plastry suszonych pomidorów (w oleju)
* liście bazylii
* 16 czarnych oliwek
* sól
 
Dodatkowo do obiadu dla jednej osoby:
 
* 40 gramów suchego pełnoziarnistego makaronu świderki
* łyżka pestek dyni
* 6 oliwek
* łyżeczka oliwy
* ząbek czosnku
 
1. Indyka rozbijamy na kotlety. Każdego oprószamy solą i kładziemy na nim po dwa plasterki sera mozzarella, pokrojonego w kawałki suszonego pomidora, 4 pokrojone oliwki i liście bazylii.
Zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
 
 
 2. Do misy multicookera wlewamy 2 szklanki wody. Na misie umieszczamy nakładkę do gotowania na parze i kładziemy na nią roladki. Z zewnątrz delikatnie solimy.
 
 
 3. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program gotowanie na parze i ustawiamy czas przygotowania na 15 minut.
 
 
W tym czasie można przygotować makaron i dowolną sałatkę
 
1. Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, pestki dyni i oliwki. Smażymy chwilę po czym dodajemy ugotowany al dente pełnoziarnisty makaron.
Mieszamy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaloryczność :
Jedna roladka to ok. 190 kcal 
Makaron z pestkami dyni to ok. 280 kcal 
 
 
Na kolację: 

Faszerowany bakłażan z amarantusem 

 
 Składniki dla 1 osoby :
 
* jeden bakłażan
* mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki amarantusa
* łyżeczka startego na tarce korzenia imbiru
* sól
* łyżeczka oliwy
 
1. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy środek.
 
 
2. Miąższ i cebulę kroimy w kostkę.
 
3. Ustawiamy program smażenie i czas 5 minut. Do misy multicookera wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i miąższ bakłażana. Delikatnie solimy i często mieszamy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Usmażony farsz mieszamy z imbirem i ziarnami amarantusa. Farszem wypełniamy bakłażanowe łódeczki.
Do misy multicookera wlewamy szklankę wody i kładziemy nakładkę do gotowania na parze.
Bakłażana umieszczamy na nakładce, zamykamy pokrywę i ustawiamy  program duszenie i czas 20 minut.
 
 Kaloryczność: 
Cały bakłażan (dwie połówki) to ok. 320 kcal 
 
 

PS: Zamawiając multicookera przez stronę  www.multicooker.pl przesyłkę DHL-em macie gratis ;) 

Post powstał w ramach kampanii Multicooker Redmond



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved