Śniadanie, obiad i kolacja z multicookera Redmond ! 3 Fit przepisy !
Po tygodniu użytkowania mogę powiedzieć, że dla mnie, osoby nieustannie ścigającej się z czasem, multicooker to sprzęt pierwszej potrzeby.
Najlepiej sprawdza mi się w porannej gonitwie. Na śniadanie bardzo często jemy owsiankę.
Mleko trzeba było zagotować, pilnując aby nie wykipiało. Później wsypać płatki i kilka razy zamieszać.
W międzyczasie trzeba obudzić dzieci (moją córkę przynajmniej kilka razy), wziąć prysznic i rozplanować całą logistykę gdzie, kogo i na którą godzinę trzeba odwieźć dziś rano.
Do multicookera wystarczy wlać mleko, wsypać płatki, zamknąć pokrywę, nastawić program na 15 minut i mam wolne. Te 15 minut to czas kiedy ja mogę zająć się sobą w łazience. Po 15 minutach urządzenie daje sygnał dźwiękowy że owsianka jest gotowa i przełącza się w tryb podgrzewania, wtedy budzę dzieci. Owsianka nie stygnie, jest cały czas ciepła. Próbowałam też opcję z czasowym ustawieniem włączania. Świetne dla wstających bardzo wcześnie rano.
Mój multicooker to Redmond RMC-M4500PL. Nie będę Wam opisywała parametrów technicznych bo to możecie sobie doczytać na stronie www.multicooker.pl
Dla nas, którym zależy na zdrowym odżywianiu i jak najkrótszym czasie przygotowania, istotne są przede wszystkim :
* czas przygotowania i to że urządzenie nie angażuje nas czasowo w proces przygotowania bardzo wielu potraw. Wystarczy wrzucić składniki, wybrać program i iść np. przebierać się po przyjściu z pracy.
* funkcja odgrzewanie, praktyczna dla osób które tak jak ja nie mają kuchenki mikrofalowej. Nie trzeba rozgrzewać piekarnika, nie trzeba odgrzewać na patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu do odgrzewania.
* funkcja kasza na mleku, dzięki której bez zaangażowania czasowego przygotujemy każdą kaszę. Rano szczególnie istotne przy przygotowywaniu owsianki, kaszy jaglanej z owocami czy kaszki manny dla dzieci.
* funkcja kasza/ryż świetna do kasz na sypko np. gryczanej, pęczaku, jaglanej czy jęczmiennej oraz brązowego ryżu, który gotuje się tu połowę krócej niż tradycyjnie w garnku, no i nie trzeba nad tym stać.
* funkcja para pozwalająca na szybkie przygotowanie zarówno warzyw jak i mięs na parze. Oprócz kaszy na mleku to moja ulubiona funkcja. Genialna do brokułów, ziemniaków, kalafiora i fasolki szparagowej. Witaminy zawarte w warzywach w większości rozpuszczają się w wodzie, więc gotowanie na parze to najzdrowsze opcja, bo witamin nie wylewamy z wodą jak w przypadku tradycyjnego gotowania.
* funkcja duszenie - świetna do ratatouille, leczo oraz do mięsnych gulaszów.
* funkcja jogurt pozwalająca na przygotowanie domowego jogurtu - szczególnie istotne dla wszystkich mających problemy z nadwrażliwością jelit oraz zaburzeniami flory bakteryjnej.
* funkcja wypiekanie świetna do ciast i chleba. Pamiętacie biszkopt na urodziny mojej córki który umieściłam tydzień temu na facebook'u (klik). To był mój multicookerowy debiut ;)
Dla mnie niezwykle istotna jest także szybkość mycia po użytkowaniu. Mam w domu jedno fajne urządzenie którego praktycznie nie używam, bo czyszczenie go jest żmudne i czasochłonne.
Multicookera czyści się bardzo szybko bo misę w której przygotowuje się potrawy wkłada się do zmywarki, a górną część myje pod bieżącą wodą. Nie ma tu trudnych do umycia zakamarków.
1. W misie multicookera umieszczamy mleko i płatki owsiane. Dodajemy odrobinę soli.
2. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program kasza na mleku, ustawiamy 15 minut i naciskamy przycisk start.
3. Po upływie 15 minut urządzenie da sygnał dźwiękowy na zakończenie programu.
4. Naciskamy przycisk Off, otwieramy pokrywę,wrzucamy brzoskwinie, miód i wanilię. Zamykamy pokrywę i ponownie wciskamy przycisk Off - Ogrzewanie/Anuluj. Po 5 minutach brzoskwiniowa owsianka jest gotowa.
Faszerowany bakłażan z amarantusem
PS: Zamawiając multicookera przez stronę www.multicooker.pl przesyłkę DHL-em macie gratis ;)