
Kolagen i keratyna czyli piękna skóra i paznokcie dzięki odpowiedniemu odżywianiu
Nasza skóra jest jak barometr i jej wygląd może o nas dużo powiedzieć.
Często dbamy o nią nakładając różnego typu kosmetyki, a zapominamy jak ważna jest dbałość od środka.
Skóra składa się z naskórka, skóry właściwej i tkanki podskórnej.
Włókna kolagenowe odpowiedzialne za regenerację, prawidłowe nawilżenie, gładkość, jędrność, sprężystość i napięcie skóry, znajdują się w skórze właściwej, a dokładniej w tkance łącznej zwartej, z której jest zbudowana.
Kolagen jest białkiem o nietypowym składzie aminokwasów. Dwa z nich, hydroksyprolina i hydroksylizyna do syntezy potrzebują obecności witaminy C. Nie ma mowy o mocnym kolagenie bez dostarczenia odpowiedniej ilości tej witaminy.
Aby nasz organizm wytworzył silny kolagen potrzeba nam także żywności która zapewni prawidłową pracę tzw. fibroblastów, komórek tkanki łącznej zdolnych do wywarzania substancji międzykomórkowej złożonej z włókiem kolagenowych.
- pełnowartościowego białka którego najlepszym źródłem są produkty zwierzęce, oraz dobrze zbilansowana dieta roślinna.
Osoby na diecie roślinnej, aby zadbać o odpowiednią podaż pełnowartościowego białka muszą spożywać produkty różnorodne, ponieważ poza komosą ryżową (Quinoa) i amarantusem nie ma innego produktu roślinego zawierającego pełen skład aminokwasów. - produktów bogatych w witaminę C.
Pamiętajmy, że organizm jej nie magazynuje, a nadmiar wydala, więc warzywa i owoce należy dodawać do każdego posiłku. - witamin i minerałów które wspomagają naturalną odnowę włókien kolagenowych, czyli produktów bogatych w żelazo, cynk, krzem, miedź oraz witaminę A, E, PP oraz B5.
Powinniśmy spożywać posiłki różnorodne, aby dostarczyć sobie witamin i biopierwiastków w odpowiedniej ilości. Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa i owoce, orzechy, pestki, kiełki, chude mięso, jaja, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pamiętajmy, że owoce i warzywa to także źródło cennych antyoksydantów, eliminujących wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, zielona herbata, orzechy i warzywa o ciemnej barwie. - kwasów tłuszczowych szczególnie NNKW ponieważ ich brak powoduje wysuszenie i nadmierne rogowacenie naskórka. Skóra staje się także uwrażliwiona na działanie czynników zewnętrzynych.
- wody, która nawilża nas od środka i zapewnia prawidłowe rozprowadzenie składników odżywczych po całym organizmie.
UWAGA !
Tkanka łączna reaguje na toksyny, wolne rodniki, promieniowanie UV oraz w szczególności na niedostateczną ilość witamin i minerałów, dlatego tak ważny jest tryb życia i sposób odżywiania.
Jeśli w naszym jadłospisie przeważają produkty z białej mąki, rafinowane, wysoce przetworzone, słodycze i słone przekąski, a do tego mało się ruszamy, nie może być mowy o ładnej skórze ponieważ nie ma szans na dostarczenie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Osoby palące papierosy i lubiące kąpiele słoneczne również zauważą to na skórze. Jedni szybciej, inni później.
Warto więc jak najszybciej zerwać z nałogiem, a kąpieli słonecznych zażywać z umiarem i zawsze zabezpieczyć skórę kremem z wysokim filtrem.
Paznokcie natomiast zbudowane są z keratyny.
Keratyna to nierozpuszczalne w wodzie białko zbudowane głównie z aminokwasów siarkowych. Do budowy keratyny potrzebna jest siarka, która niczym klej skleja keratynowe cegiełki.
- nabiał i jaja.
- ryby i mięso.
- produkty pełnoziarniste.
- witamin z grupy B, witaminy H, A, E, C,
- cynku, żelaza, miedzi, wapnia, selenu i krzemu.
Brak dostatecznej ilości białka w diecie, oraz przede wszystkim żelaza, wapnia, cynku i krzemu, będzie powodował łamanie się i rozdwajanie paznokci.
Białe plamki oznaczają niedobór witaminy H i wapnia, natomiast blade lub sine paznokcie, to oznaka zaburzeń krążenia krwi, a także niedokrwistości spowodowanej niskim poziomem żelaza.
- produktów pełnoziarnistych czyli kasz, makaronów z pełnego ziarna, pełnoziarnistego pieczywa, otrębów, płatków owsianych,
- orzechów, migdałów, pestek np. dyni, słonecznika, siemienia lnianego,
- roślin strączkowych,
- warzyw o czerwonej i pomarańczowej barwie,
- warzyw o zielonej barwie,
- owoców,
- produktów zawierających zdrowe tłuszcze tj. awokado, orzechów, oliwy,
- nabiału i jaj,
- mięsa i ryb,
- zielonej herbaty i świeżo wyciskanych soków,