Marynowany kurczak w sosie szpinakowym
Dorsz w sosie szpinakowym (klik) okazał się hitem, więc jestem przekonana, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Filet kurczaka marynowany przez kilka godzin w sosie sojowym kruszeje i staje się bardzo delikatny. Dodatkowo przechodzi aromatem lekko słonego sosu sojowego.
Aby zamknąć pory, podsmażamy go delikatnie na oliwie z wcześniej przesmażonym czosnkiem, co nadaje fantastycznego aromatu.
Na koniec dusimy go w sosie szpinakowym, również z aromatem czosnku i sosu sojowego.
Przypuszczam, że sosu sojowego jeszcze nie jedliście w takim wydaniu, ale jestem przekonana, że smak Was bardzo pozytywnie zaskoczy.
Kaloryczność:
Porcja kurczaka dla jednej osoby tj. 200 gramów to ok. 230 kcal
4 łyżki sosu to ok. 76 kcal
Porcja kurczaka dla jednej osoby tj. 200 gramów to ok. 230 kcal
4 łyżki sosu to ok. 76 kcal
Składniki do kurczaka na 4 osób :
- 800 gramów fileta z kurczaka
- sos sojowy
- sól, świeży koperek
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Kurczaka skrapiamy sosem sojowym i posypujemy delikatnie świeżym koperkiem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek (w całości) i smażymy go 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i delikatnie obsmażamy kurczaka (do zamknięcia mięsa).
Odkładamy na bok.
Składniki na sos dla 4 osób (cały sos ma ok. 300 kcal) :
Jedna łyżka sosu to ok. 19 kcal
- łyżka klarowanego masła
- 4 łyżki śmietany 12 %
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- płaska łyżeczka miodu
- opakowanie młodego szpinaku baby
- sól
Przygotowanie:
- Na rozgrzane klarowane masło wrzucamy szpinak i delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 1-2 minuty, lekko odparowując wodę.
- Śmietanę mieszamy z jogurtem, dodajemy łyżkę szpinaku z patelni ,aby zahartować i mieszamy. Następnie kolejną łyżkę i jeszcze jedną, po czym wlewamy na patelnię.
- Do sosu dodajemy sos sojowy i miód.
Do przygotowanego sosu wkładamy fileta z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Można dodać więcej koperku.