Img

Marynowany kurczak w sosie szpinakowym

Dorsz w sosie szpinakowym (klik) okazał się hitem, więc jestem przekonana, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu.

Filet kurczaka marynowany przez kilka godzin w sosie sojowym kruszeje i staje się bardzo delikatny. Dodatkowo przechodzi aromatem lekko słonego sosu sojowego.
Aby zamknąć pory, podsmażamy go delikatnie na oliwie z wcześniej przesmażonym czosnkiem, co nadaje fantastycznego aromatu.
Na koniec dusimy go w sosie szpinakowym, również z aromatem czosnku i sosu sojowego.
Przypuszczam, że sosu sojowego jeszcze nie jedliście w takim wydaniu, ale jestem przekonana, że smak Was bardzo pozytywnie zaskoczy.

Kaloryczność:
Porcja kurczaka dla jednej osoby tj. 200 gramów to ok. 230 kcal 
4 łyżki sosu to ok. 76 kcal   
Składniki do kurczaka na 4 osób : 
Przygotowanie:
  1.  Kurczaka skrapiamy sosem sojowym i posypujemy delikatnie świeżym koperkiem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek (w całości) i smażymy go 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i delikatnie obsmażamy kurczaka (do zamknięcia mięsa).
    Odkładamy na bok.
 
Składniki na sos dla 4 osób (cały sos ma ok. 300 kcal) :
Jedna łyżka sosu to ok. 19 kcal   
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzane klarowane masło wrzucamy szpinak i delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając.  Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 1-2 minuty, lekko odparowując wodę.
  2. Śmietanę mieszamy z jogurtem, dodajemy łyżkę szpinaku z patelni ,aby zahartować i mieszamy. Następnie kolejną łyżkę i jeszcze jedną, po czym wlewamy na patelnię.
  3. Do sosu dodajemy sos sojowy i miód.
Do przygotowanego sosu wkładamy fileta z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Można dodać więcej koperku.
  



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved