fbpx
Delikatny filet z dorsza w sosie szpinakowym
Img

Delikatny filet z dorsza w aromatycznym sosie szpinakowym. Polubisz to danie. Na pewno 馃檪

Ryb jemy zdecydowanie za ma艂o. Najcz臋stszym sposobem w jakim przyrz膮dzamy ryb臋 w domu , jest sma偶enie jej w panierce. Najwi臋cej ryb w og贸le, jemy b臋d膮c na wakacjach nad morzem, lub na mazurach. Niestety w wi臋kszo艣ci restauratorzy, czy w艂a艣ciciele bar贸w oferuj膮 nam ryb臋 sma偶on膮. Zawsze mnie to dziwi艂o i dziwi膰 b臋dzie, 偶e b臋d膮c na wakacjach zjedzenie przyzwoitej ryby graniczy z cudem. Unikam takich ryb, g艂贸wnie ze wzgl臋du na聽 kolor oleju w jakim s膮 sma偶one.

3 lata temu podczas wakacji na mazurach rozchorowa艂a nam si臋 c贸rka. Lekarz zaleci艂 lek, kt贸ry trzeba by艂o trzyma膰 w lod贸wce. W艂a艣cicielka pensjonatu, w kt贸rym mieszkali艣my zgodzi艂a si臋, aby艣my trzymali sobie ten lek w lod贸wce w restauracji. Mia艂am okazj臋 rozejrzenia si臋 po kuchni i zerkni臋cia na kolor oleju……
Z kolei w ubieg艂ym roku b臋d膮c na kilkudniowym pobycie w Hotelu Senator w D藕wirzynie by艂am pod ogromnym wra偶eniem sposobu w jakim tamtejsi kucharze przygotowuj膮 ryby. W efekcie podczas tych kilku dni, ani razu nie zjad艂am mi臋sa. Ryby w przer贸偶nych sosach, delikatne, duszone, pieczone. Bajka.
Powiecie, 偶e to dwa r贸偶ne 艣wiaty. Bardzo dobrej klasy hotel i zwyk艂a restauracja. NIE ! Nie powinno by膰 r贸偶nicy. Wszystko jest kwesti膮 uczciwo艣ci w艂a艣ciciela i inwencji i umiej臋tno艣ci kucharza. A jak wiadomo z tym bywa r贸偶nie.
Nie ma oczywi艣cie nic z艂ego w zjedzeniu raz na jaki艣 czas ryby sma偶onej. Ale sma偶onej w domu.
Przepis贸w na dania z ryb膮 znajdziecie na blogu ca艂kiem sporo. Pierwszy raz jednak zamieszczam przepis na dorsza. Dorsz jest ryb膮 bardzo delikatn膮. Wymaga kr贸tkiej obr膮bki termicznej co jest niew膮tpliwie jego du偶膮 zalet膮.
Dorsza, kt贸rego chc臋 Wam dzi艣 zaproponowa膰 nie sma偶ymy. Dusimy go w sosie, zaledwie 10 minut.
To danie mo偶ecie zaserwowa膰 z makaronem tagliatelle lub kasz膮. Ewentualnie z pure ziemniaczanym.
Ca艂o艣膰 przygotowuje si臋 bardzo szybko.
Jeden filet z dorsza o wadze 100 gram贸w ma ok. 80 kcal
Ca艂y sos ma 220 kcal聽
Porcja dla jednej osoby聽
to 2 filety (200 gram贸w) i po艂owa sosu – 270 kcal
Sk艂adniki dla 2-3 os贸b:
  • 5 filet贸w z dorsza ze sk贸r膮
  • s贸l, pieprz cytrynowy
    Filety opr贸szamy sol膮 i pieprzem cytrynowym
Sk艂adniki na sos:聽
  • opakowanie 艣wie偶ego li艣ciastego szpinaku
  • 3 z膮bki czosnku
  • bia艂a cz臋艣膰 pora
  • s贸l, pieprz kolorowy,
  • 艂y偶ka oliwy
  • 4 czubate 艂y偶ki 艣mietany 12%
Przygotowanie:
  1. Bia艂膮 cz臋艣膰 pora kroimy wzd艂贸偶, i w cienkie paseczki. Szklimy na oliwie.
  2. Dodajemy szpinak i wyci艣ni臋ty czosnek. Solimy.
  3. Dusimy pod przykryciem na ma艂ym ogniu 2-3 minuty. Co jaki艣 czas mieszamy.
  4. Dodajemy 艣mietan臋. Mieszamy. Doprawiamy sol膮 i kolorowym pieprzem.
  5. Sos przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego. Na sosie k艂adziemy dorsza sk贸r膮 do g贸ry. Naczynie przykrywamy pokrywk膮 i stawiamy na malute艅kim ogniu. Dusimy 10 minut.
  6. Po tym czasie ryb臋 bardzo delikatnie nale偶y przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋.
Artyku艂y, kt贸re mog膮 Ci臋 zainteresowa膰:
Faszerowany filet z kurczaka na parze. Delikatne i soczyste mi臋so, wyrazisty i aromatyczny 艣rodek. Doskona艂y jako dodatek do obiadu lub posi艂ek potreningowy.
Faszerowany filet z kurczaka na parze

Tradycyjnie faszerowane mi臋so, tzw. roladki, lekko podsma偶amy i serwujemy z sosem. To klasyczny spos贸b podania. U mnie macie np. roladki Czytaj dalej

呕elazo w diecie dziecka. Dlaczego jest tak wa偶ne? Gdzie je znale藕膰? Jak je szybko uzupe艂ni膰 w przypadku niedobor贸w? Przepis na go艂膮bki drobiowo – wo艂owe z kasz膮 jaglan膮, warzywn膮 sals膮, ziemniaczanym pure i sa艂atk膮 og贸rkow膮
偶elazo w diecie dziecka

呕elazo w diecie dziecka jest sk艂adnikiem niezwykle istotnym. Odgrywa kluczow膮 rol臋 w budowaniu odporno艣ci, w艂a艣ciwym funkcjonowaniu uk艂adu nerwowego, wzro艣cie, rozwoju Czytaj dalej

Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie. Tak偶e dla os贸b z “candid膮”. Przepis na zakwas i na chleb.
Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie

Dzi艣 to o co prosili艣cie wielokrotnie, a mi zawsze nie po drodze by艂o si臋 zebra膰, zrobi膰 zakwas, upiec chleb, zrobi膰 Czytaj dalej

Lekki bezglutenowy sernik zabaglione na migda艂owym spodzie ! Dla bezglutenowc贸w i cukrzyk贸w !
bezglutenowy sernik zabaglione na migda艂owym spodzie

Za chwil臋 艣wi臋ta. Na stole pojawi si臋 tradycyjny sernik wiede艅ski na kruchym spodzie, wielkanocna lukrowana baba, kruchy mazurek z konfitur膮, Czytaj dalej

117 komentarzy

AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 8:46
艢wietny przepis. Wiem 偶e jem za ma艂o ryb ale zawsze mia艂am problem jak zrobi膰 ryb臋 aby nie by艂a w panierce.
Dzi臋ki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 8:53
Je艣li nie mam kuchni gazowej mog臋 po prostu do艂o偶y膰 ryb臋 do sosu na patelni i dusi膰 10 min ?
Dodano:  3 marzec 2014 - 9:12
tak, pod przykryciem i na delikatnym ogniu
AnonimowyDodano:  13 luty 2016 - 14:11
Fajny przepis,ale ja nast臋pnym razem jednak sparz臋 szpinak.
Reszta bez uwag.Pyszne danie ,polecam :)
Odpowiedz
Justyna 呕akDodano:  3 marzec 2014 - 8:56
wygl膮da smacznie:)
Odpowiedz
Agnieszka MacikDodano:  3 marzec 2014 - 9:01
bardzo lubi臋 dorsza pieczonego, zrobi臋 do niego tw贸j sos i b臋dzie pyszne :)
Odpowiedz
siwaDodano:  3 marzec 2014 - 9:13
Super przepis, 偶e dzisiaj obiad ju偶 mam to jutro zrobi臋 :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 9:17
mozna uzyc jogurtu zamiast smietany?
Dodano:  3 marzec 2014 - 9:26
mo偶esz u偶y膰 jogurtu greckiego ale ma on 10% t艂uszczu, a 艣mietana 12 %
r贸偶nica w t艂uszczu niewielka a w smaku spora
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 9:55
bardziej mi chodzilo o zwyk艂y jogurt bez t艂uszczu, ale rozumiem, 偶e nie bardzo :)
dziekuje za odp :)
Marta- Taste EatDodano:  3 marzec 2014 - 9:56
Jogurt kwa艣niejszy w smaku, a 艣mietana do sos贸w pasuje ob艂臋dnie:). Pyszny obiadek:)
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 11:09
A jaka ma by膰 to 艣mietana? S艂odka czy kwa艣na?
Dodano:  3 marzec 2014 - 11:13
kwa艣na
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 10:06
sk贸r膮 do g贸ry czy do do艂u? piszesz do g贸ry, a na zdj臋ciu nie wida膰 sk贸ry od g贸ry?
Dodano:  3 marzec 2014 - 11:15
w ostatnim zdaniu jest napisane 偶e na ko艅cu ryb臋 delikatnie przewracamy na drug膮 stron臋 ;)
AnonimowyDodano:  6 pa藕dziernik 2014 - 11:34
Po obr贸ceniu dalej go dusimy czy ju偶 jest po prostu gotowy?
Jarek
Dodano:  6 pa藕dziernik 2014 - 12:18
chwil臋 dusimy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 10:28
kocham szpinak i kocham ryby, wi臋c to po艂膮czenie wydaje si臋 by膰 idealne :) czy mog臋 liczy膰 kiedy艣 na zup臋 szpinakow膮? ;)
Pozdrawiam,Martyna
Odpowiedz
siulaDodano:  3 marzec 2014 - 11:10
koniecznie trzeba go zrobi膰! :)
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  3 marzec 2014 - 13:07
ostatnio mam faz臋 na ryby, taki pomy艣l b臋dzie jak znalaz艂 :)
Odpowiedz
IwonaDodano:  3 marzec 2014 - 13:42
Uwielbiam dorsza i szpinak, wi臋c ch臋tnie skorzystam z przepisu :)
Odpowiedz
Zuzka 鈾Dodano:  3 marzec 2014 - 16:28
Trafi艂am na pani bloga przypadkiem i na pewno zostan臋 na d艂u偶ej. Jestem maniaczk膮 zdrowego 偶ywienia mimo, 偶e mam dopiero 13 lat. Mam pytanie. Czy to prawda, 偶e jedzenie du偶ej ilo艣ci pszenicy prowadzi do r贸偶nych chor贸b?
Dodano:  3 marzec 2014 - 17:24
to ma zwi膮zek z glutenem, dzisiejsza pszenica to ju偶 nie jest ta sama pszenica to za "dawnych lat". Zosta艂a zmodyfikowana aby by艂a odporna na wiele chor贸b. Wielu ludziom szkodzi, jednak nie wszystkim.
Odpowiedz
AleksandraDodano:  3 marzec 2014 - 17:14
Filet pyszny, robi艂am dzi艣 na obiad :-) Dzi艣 zam贸wi艂am noclegi nad morzem, czerwiec, upa艂y, jedzenie... No w艂a艣nie- jedzenie. I tutaj ogarn臋艂a mnie panika. Jem zdrowo i 膰wicz臋 regularnie od 2 miesi臋cy i to pierwszy moment w kt贸rym zacz臋艂y mn膮 targa膰 zmienne uczucia. Co je偶eli teraz si臋 staram, 膰wicz臋, jem zdrowo a w czerwcu wyjad臋 na 2 tygodnie bez wykupionego wy偶ywienia i tam 'zajem si臋 na 艣mier膰' kebabami, frytkami i rybami? Rok temu przyty艂am ponad 3 kg nad morzem przez 5 dni! I przesta艂am si臋 cieszy膰 wyjazdem a martwi膰 jak go przetrwa膰... I tutaj moja pro艣ba, mo偶e kiedy艣, jak b臋dziesz mia艂a chwil臋, przedstawisz jaki艣 poradnik jak wyjecha膰 i nie zwariowa膰? :)) Co je艣膰, co zabra膰 ze sob膮. pozdrawiam serdecznie, Ola
Dodano:  3 marzec 2014 - 17:22
Olu bardzo dobry pomys艂. Te偶 zawsze mia艂am ten dylemat i mam na to spos贸b ;)
zapisuje na list臋 do opublikowania
AleksandraDodano:  3 marzec 2014 - 17:30
super, bardzo du偶o to dla mnie znaczy! :) w takim razie b臋d臋 czeka膰.
Odpowiedz
martanovackaDodano:  3 marzec 2014 - 17:24
Ob艂臋dne po艂膮czenie smak贸w!
Odpowiedz
KarolinaDodano:  3 marzec 2014 - 17:26
Haha, Gosiu po pracy polecia艂am do Leclerca po dorsza :) a osta艂am si臋 jak g艂upia w kolejce "rybnej" z 50 minut :) ale ludzie stali g艂贸wnie po filety z matjasa, za 8,99 z艂 :D Kupi艂am 4 filety 艣licznego dorsza i na kolacj臋 robi臋. Teraz do tylko przyprawi臋.

I w ko艅cu kupi艂am cieciork臋 :) tak偶e humus mam zamiar zrobi膰 w weekend i jeszcze pasztet z soczewicy. Oj, ju偶 si臋 nie mog臋 doczeka膰 :)
Dodano:  3 marzec 2014 - 17:33
super !!!
KarolinaDodano:  3 marzec 2014 - 20:03
Gosia, zrobi艂am :) Teraz tylko powiedz, gdzie Ci pomnik ze z艂ota wystawi膰 :)

Gosia - jeste艣 moim kulinarnym guru. Bije pok艂ony. Szpinak jak szpinak - sama taki robi臋, ale w po艂膮czeniu z rybk膮 - mmmmmmmmm, jestem w raju :) Mi臋sko delikatne, soczyste. O mamusiu, id臋 podkra艣膰 jeszcze troch臋 :0

A teraz gotuj臋 kasze jaglan膮 do jutrzejszej sa艂atki :)
Dodano:  3 marzec 2014 - 21:28
:)) dzi臋ki,
ciesz臋 si臋 偶e Ci smakowa艂o , ja te偶 lubi臋 to danie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 19:14
przepysznie wygl膮da, w pi膮tek wypr贸buje przepis ;) mam takie pytanie, z czym najlepiej podawa膰 to danie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 marzec 2014 - 19:18
Oj Ma艂go艣, nieustannie mnie zachwycasz !! wpisuj臋 do domowego zestawu pyszno艣ci ...

pozdrawiam, Aneta
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  3 marzec 2014 - 21:57
jeju, jakie pyszno艣ci ! mm... ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 marzec 2014 - 13:30
Ma艂gosiu, a czy mro偶ona ryba mo偶e by膰? Takie filety z Frosty? Jak w takim przypadku przygotowa膰 to danie? U艂o偶y膰 mro偶one na sosie? Si臋 zastanawiam, czy nie bedzie duzo wody...
Dodano:  4 marzec 2014 - 15:29
je艣li chcesz u偶y膰 mro偶onej ryby musisz j膮 najpierw rozmrozi膰 i odcisn膮膰 nadmiar wody w r臋cznik papierowy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 marzec 2014 - 16:18
Pytanie poza rybk膮;-) Czy wielkim przest臋pstwem jest je艣li jedn膮 kaw臋 (0,5 l - 250 ml to mleko i 2艂y偶eczki cukru :-(( ) s膮cz臋 przez ca艂y dzie艅?
Czy to rozregulowuje metabolizm?
Dodano:  4 marzec 2014 - 17:13
nie :) spokojnie mo偶esz pi膰
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 marzec 2014 - 15:32
Matko! jakie to dobre!!;)) wlasnie skonczylam jesc;) nie mia艂am pora wiec uzylam pol cebuli i mro偶onego dorsza... ale smak niesamowity cho膰 do艣膰 sceptycznie podchodzi艂am do tego przepisu... "znow jakas smietanowa papka" ale nie.. TO JEST NAPRWDE DOBRE! i polecam z br膮zowym ryzem;)
Odpowiedz
SylwinkaDodano:  5 marzec 2014 - 21:07
I ja gor膮co polecam, przepyszne danie! :)
Odpowiedz
zumkaDodano:  7 marzec 2014 - 14:22
Rybka dusi sie w jogurcie. Ojej , jogurt mi sie warzy. Co teraz? Chce poda膰 z kasz膮 gryczan膮?
Dodano:  7 marzec 2014 - 17:48
ups :)) trzeba by艂o da膰 艣mietan臋 12 %, taka ilo艣膰 nie zaszkodzi !
Odpowiedz
PailletteDodano:  10 marzec 2014 - 17:53
Dla mnie wyznacznikiem tego czy potrawa jest dobra s膮 moje dzieci. A one twierdz膮, 偶e odk膮d Tw贸j blog Ma艂gosiu wpad艂 mi w r臋ce, to wr臋cz oszala艂am na punkcie gotowania. Rybka cudowna, koty nie dawa艂y mi spokoju i im si臋 jedynie sk贸rka z dorsza osta艂a ;)
Dodano:  10 marzec 2014 - 19:01
bardzo si臋 ciesz臋, :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 marzec 2014 - 15:47
Ma艂gosiu a mo偶na zamiast rybki da膰 pier艣 z kurczaczka? Nie przepadam za rybami:(
Dodano:  12 marzec 2014 - 17:04
tak, tylko pokr贸j cienko
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 marzec 2014 - 17:13
TO JEST OB艁臉DNE!!! Ja rzadko robi臋 szpinak, bo nikt u mnie nawet nie chce spr贸bowa膰, ale to danie powali艂o mnie na kolana:D Zrobi艂am z 艂ososiem, bo mi zalega艂 w zamra偶arce i makaronem tagiatelle z lubczykiem (kupi艂am kiedy艣 w Biedronce- boski ! ) Gosiu chyl臋 czo艂a:)) I dzi臋kuj臋.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 marzec 2014 - 19:19
PALCE LIZAC!! JADLAM Z PURE ZIEMNIACZANYM :D Karola
Odpowiedz
Klaudia K.Dodano:  30 marzec 2014 - 3:33
Gosiu, czy mo偶na u偶y膰 innej ryby ? np. pangi ? :) Pozdrawiam gor膮co :)
Dodano:  30 marzec 2014 - 8:44
ka偶dej, tylko nie Pangi !
Nie kupuj tej ryby, ona nie ma w og贸le kwas贸w omega, a spos贸b hodowli jest przera偶aj膮cy
Klaudia K.Dodano:  30 marzec 2014 - 13:25
rozumiem, a dlaczego przera偶aj膮cy ?
dzi臋kuj臋 za odpowied藕 :)
Dodano:  30 marzec 2014 - 17:53
d艂ugo by pisa膰,
poczytaj w necie ;)
Odpowiedz
SylwinkaDodano:  2 kwiecie艅 2014 - 17:44
Od jakiego艣 czasu my艣l膮膰 ryba my艣l臋 o tak przyrz膮dzonej - UWIELBIAM j膮 ja, UWIELBIA m膮偶, UWIELBIA ka偶da osoba, kt贸rej polec臋 (czyli bardzo du偶o os贸b... :))
Kolejny HIT w moim domu...

P.S. W domu czu膰 por - kto zgadnie co dzi艣 jemy? :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecie艅 2014 - 18:32
Dla mnie rewelacja! Nie ma chyba lepszego po艂膮czenia ni偶 szpinak i dorsz. Dzis odkrylam to danie i zostaje z nami na zawsze. Nie ma chyba szybszego dania, bylo gotowe w jakie艣 10 min na jednej patelni!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 kwiecie艅 2014 - 22:42
NIEBO W G臉BIE :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 kwiecie艅 2014 - 21:29
Moge uzyc serka philadephia zamiast smietany?
Dodano:  21 kwiecie艅 2014 - 23:11
nie pr贸bowa艂am,
nie wiem jak zachowa si臋 tego typu serek po podgrzaniu,
Odpowiedz
malwinkaDodano:  23 kwiecie艅 2014 - 8:35
mo偶e pytanie g艂upie- cy naczynie z t膮 potraw膮 to do piekarnika wstawiam i dusz臋 10 min?
Dodano:  23 kwiecie艅 2014 - 8:44
ja stawiam naczynie na gazie (przykryte) i dusz臋 10 minut, mo偶esz te偶 wstawi膰 do piekarnika,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecie艅 2014 - 9:11
Czy to danie moge zrobi膰 z mintaja? I to 10 minut wystarczy by rybka dosz艂a i nie by艂a surowa w 艣rodku?
Dodano:  24 kwiecie艅 2014 - 11:01
dorsz ma to do siebie, 偶e nie wymaga d艂ugiej obr贸bki cieplnej,
wystarczy 10 minut,
mintaja lekko podsma偶 (minuta z ka偶dej strony) i dopiero poddu艣 w sosie 10 minut
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 kwiecie艅 2014 - 20:56
艢mietana ma by膰 s艂odka czy kwa艣na?
Dodano:  30 kwiecie艅 2014 - 21:21
jak wolisz, ja u偶ywam Pi膮tnicy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 maj 2014 - 17:07
jak cz臋sto mo偶na je艣膰 ryby?
Dodano:  4 maj 2014 - 17:09
nie znam takich zalece艅,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 maj 2014 - 18:20
czy mo偶na smietane 12% na co艣 zamieni膰? np na mleko? unikam t艂uszczy :( mam sporo do schudni臋cia
Dodano:  20 maj 2014 - 22:44
nie unikaj t艂uszczy, NIE WOLNO - odniesiesz odwrotny skutek. Nie ka偶臋 Ci si臋 objada膰 t艂ustym boczkiem czy innymi t艂ustymi baleronami, ale nie popadaj w paranoj臋 bo odstawiaj膮c t艂uszcze przyblokujesz przemian臋 materii (nadnercza musz膮 mie膰 t艂uszcz aby prawid艂owo produkowa艂y hormony, tak偶e te odpowiedzialne za spalanie t艂uszczu) .
T艂uszcz jest konieczny, aby organizm spala艂 w艂asny. To taki paradoks metabolizmu ;)
Nie musisz la膰 sobie tej 艣mietany p贸艂 talerza, ale 2 艂y偶ki do obiadu spokojnie tak.
AnonimowyDodano:  21 maj 2014 - 0:15
Tak jest !!! Przyj臋艂am :) i b臋d臋 si臋 stosowa膰 :) Dzi臋kuje 艣licznie za odpowied藕 :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 maj 2014 - 10:43
jakie jest to danie...??? jednym s艂owem...
WY艢MIENITE :-D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 17:52
A 艣mietan臋 mo偶na czym艣 zast膮pi膰 ??Nie mlekiem jogurtem 艣mietan膮 ?? Sojowe mi nie smakuje
Dodano:  29 maj 2014 - 18:36
nic mi zatem nie przychodzi do g艂owy co zachowa smak potrawy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 15:10
Kupi艂am dorsza i mam szpinak z ogr贸dka, zaraz b臋d臋 przyrz膮dza膰, wygl膮da 艣wietnie! Mam pytanie - wstaj臋 艣rednio ok. 6.00 i id臋 spa膰 najwcze艣niej o 23.00 - w ci膮gu dnia trzymam si臋 w miar臋 p贸r jedzenia, ale mam k艂opot z wieczorem - jak zjem kolacj臋 ok. 19.00 (nawet 20.00), to jak ju偶 mam i艣膰 spa膰 po tej wspomnianej 23 robi臋 si臋 naprawd臋 bardzo g艂odna - po prostu mnie ssie i potem z obawy, 偶e po pierwsze niedobrze si臋 g艂odzi膰, po drugie - g艂odna nie zasn臋, po trzecie - obudz臋 si臋 z b贸lem g艂owy - najcz臋艣ciej co艣 jem - zazwyczaj, 偶eby by艂o szybko (no bo ju偶 p贸藕no i chc臋 si臋 wreszcie po艂o偶y膰 ;-) ) - jest to np. banan lub szklanka mleka. To chyba nie najlepiej? Ale co mam zrobi膰 z tymi wieczorami? A! i jeszcze jedno mam pytanie - masz jaki艣 spos贸b na nieprzepart膮 wr臋cz ochot臋 na zjedzenie czego艣 s艂odkiego tu偶 po posi艂ku (w ci膮gu dnia jako艣 daj臋 rad臋, ale np. jak przychodz臋 z pracy i zjem obiad to a偶 mnie nosi :-(. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕 i 偶ycz臋 spokojnego i mi艂ego weekendu (gratuluj臋 bloga - jest naprawd臋 艣wietny, robisz OGROMNY kawa艂 dobrej roboty i dzia艂asz bardzo motywuj膮co - dzi臋ki!)
Dodano:  30 maj 2014 - 15:43
lepiej szklanka mleka ni偶 banan, lub jogurt z granol膮 (nie du偶o)
a na s艂odkie najlepsze s膮 owoce, owocowe koktajle, etc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 maj 2014 - 16:47
Mam pytanko kochana, ja sama wypr贸bowa艂am dorsza w sosie szpinakowym (pyyycha), jak dzieci jad艂y obiad w szkole, a m膮偶 w pracy, bo oni ryby duszonej (tak sam jak pieczonej albo grillownej) nie dotkn膮 niestety, nie jeden raz pr贸bowa艂am, o szpinaku te偶 mog臋 zapomnie膰.:( Ryba dla nich musi by膰 usma偶ona i robi臋 j膮 wyk膮pan膮 w jajku z przyprawami i np. z migda艂ami albo pestkami dyni, cz臋sto same pestki bez jajka albo w marynacie z sosu sojowego i sma偶臋. Tak膮 bardzo lubi膮. Czy tak przyrz膮dzona ryba i zawsze sma偶ona (w niewielkiej ilo艣ci oliwy z oliwek) jest ok?
Dodano:  31 maj 2014 - 22:17
ja unikam ryb sma偶onych w oleju, zw艂aszcza dorsz jest tak delikatn膮 ryb膮 偶e szkoda j膮 wyk膮pa膰 w t艂uszczu,
druga rzecz to kaloryczno艣膰 dorsza,kt贸ry jest najchudsz膮 ryb膮 a usma偶ony i jeszcze w panierce urasta do bomby kalorycznej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 0:04
Ja lubi臋 grillowana i nawet duszon膮 i tak膮 jem, ale rodzina nie :( My艣la艂am, 偶e im si臋 przys艂u偶臋 dodaj膮c np. pestki, my艣l膮c 偶e tak b臋dzie zdrowiej, a wysz艂o jeszcze bardziej kalorycznie :) Gosiu - dop贸ki ich nie przekonam do innej postaci ryby i jednak b臋d臋 musia艂a usma偶y膰. to jak jest najlepiej - przyprawion膮 i bez dodatk贸w sma偶y膰 na 艂y偶ce oleju - tak jak np. sma偶ysz mro偶one warzywa do makaronu? Czy nie ma w og贸le sensu, 偶eby jedli ryb臋 sma偶on膮?
Dodano:  1 czerwiec 2014 - 9:07
zrezygnuj z panierki, dorsza mo偶esz lekko podsma偶y膰 na klarowanym ma艣le i poda膰 z warzywami,
um贸wcie si臋 na ryb臋 w panierce raz w miesi膮cu, a raz w tygodniu na inn膮, niesma偶on膮 w panierkach
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 12:27
Dzi臋kuj臋 Ci bardzo Gosiu! Podpowiedz mi tylko jeszcze,dlaczego podsmazenie rybki na klarowanym ma艣le b臋dzie lepsze ni偶 na oliwie z oliwek-mniej kalorii?
Dodano:  1 czerwiec 2014 - 22:03
mas艂o nadaje taki specyficzny smak rybie, oliwa z kolei te偶 ma charakterystyczny aromat ale mi bardziej do ryby pasuje mas艂o
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 czerwiec 2014 - 15:47
Gosiu, a powiedz mi, czy takie naczynie 偶aroodporne nie p臋ka, gdy si臋 je ustawi na ogniu? Nigdy tak nie robi艂am, a kiedy艣 ju偶 p臋k艂o mi (w piekarniku) i z potrawy wysz艂y nici... a to zapowiada si臋 pysznie, nie chcia艂abym straci膰.
Ewentualnie, gdybym chcia艂a zapieka膰 w piekarniku, to w ilu stopniach? 180*C?
Dodano:  4 czerwiec 2014 - 17:41
naczynie 偶aroodporne p臋knie je艣li jest sch艂odzona np. wyj臋te z lod贸wki,
je艣li wyjmiesz je z szafki nie p臋knie,
w piecyku mo偶esz, 180 st i ok. 15 minut (przykryte foli膮 aluminiow膮)
Odpowiedz
JagodaDodano:  6 czerwiec 2014 - 11:27
Gosiu, czy w tym przepisie mo偶na u偶y膰 morszczuka? Je艣li tak , jak d艂ugo go dusi膰 i czy wcze艣niej podsma偶a膰 na ma艣le?
Dodano:  6 czerwiec 2014 - 14:38
podsma偶 go lekko ma ma艣le klarowanym i przytrzymaj 10 minut d艂u偶ej w sosie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 czerwiec 2014 - 8:05
czy mo偶na w ten spos贸b przygotowa膰 mintaja? Czy trzeba go wcze艣niej podsma偶yc?
Dodano:  11 czerwiec 2014 - 8:15
podsma偶 delikatnie na klarowanym ma艣le lub oliwie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 sierpie艅 2014 - 20:40
Ma艂gosiu bardzo lubi臋 Twojego bloga i po kilku miesi膮cach podczytywania postanowi艂am wykorzysta膰 w ko艅cu Tw贸j przepis:). Powiedz mi prosz臋 jakiego szpinaku u偶ywasz? w sklepach tego 艣wie偶ego w reklam贸wkach ju偶 nie ma pozostaje wi臋c mro偶ony albo taki w foliowych torebkach. Z tego co wiem tego w torebkach nie powinno si臋 u偶ywa膰, bo wytwarzaj膮 si臋 jakie艣 szkodliwe substancj臋, ale Tw贸j szpinak nie wygl膮da na mro偶ony i st膮d moje pytanie :).
Dodano:  11 sierpie艅 2014 - 21:15
ja kupuj臋 na targu
AnonimowyDodano:  12 sierpie艅 2014 - 20:31
no to lipa bo u nas nie ma :(, nic b臋d臋 musia艂a pozosta膰 chyba przy mro偶onym. W ka偶dym razie bardzo dzi臋kuje za odpowied藕
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 pa藕dziernik 2014 - 21:06
Mam pytanie czy ryb臋 ju偶 z sosem mo偶na wstawi膰 do piekarnika i tam j膮 usma偶y膰??
Dodano:  3 pa藕dziernik 2014 - 8:24
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 pa藕dziernik 2014 - 22:04
Ja te偶 chcia艂abym wiedzie膰, czy mo偶na u偶y膰 mro偶onego szpinaku?
Dodano:  3 pa藕dziernik 2014 - 8:23
tak ale li艣ciastego
Odpowiedz
dzumkaDodano:  3 pa藕dziernik 2014 - 11:58
A jakie jest Twoje zdanie Ma艂gosiu na temat diety low carb,sporo przepis贸w mo偶na by wykorzysta膰? tak mi si臋 wydaje ,bardzo jestem ciekawa Twojego zdania ,pozdrawiam Cie gor膮co ,robisz kup臋 fajnej roboty :)
Dodano:  3 pa藕dziernik 2014 - 12:28
nie polecam,
to dieta bia艂kowo - t艂uszczowa przy udziale tylko 15 % w臋glowodan贸w,
grozi kwasic膮 ketonow膮,
owszem schudniesz ale rozwalisz nerki
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAM脫W DIET臉
img1
Gotowe diety
7-dniowe jad艂ospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSI膭呕KI
porady 偶ywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JAD艁OSPISY NA CA艁Y ROK
dla os贸b zdrowych
CZYTAJ WI臉CEJ
img1
ZR脫B ZAKUPY
Miejsca i produkty, kt贸re szczeg贸lnie polecam z uwagi na jako艣膰.
CZYTAJ WI臉CEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego wi臋cej na wadze? Archeony maj膮 tak膮 moc! Komunikuj膮 馃摓 si臋 z Twoimi adipocytami i po pierwsze robi膮 z Twoimi preferencjami 偶ywieniowymi co chc膮, po drugie powoduj膮, 偶e odk艂adasz wi臋cej 馃槴 Z ebooka 饾悞饾悎饾悂饾悗/饾悎饾悓饾悗 - 饾惉饾悿饾惍饾惌饾悶饾悳饾惓饾惂饾悮 饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惂饾悮饾惏饾惈饾惃饾惌贸饾惏 dowiesz si臋 oczywi艣cie czym jest SIBO i IMO, jakie s膮 przyczyny przerost贸w, jak wyleczy膰 je skutecznie, oraz jaki ba艂agan mog膮 spowodowa膰 鈥瀙o drodze鈥 i jak go 鈥瀙osprz膮ta膰鈥 Premiera ebooka ju偶 w drugiej po艂owie lutego. #sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego wi臋cej na wadze?

Archeony maj膮 tak膮 moc! Komunikuj膮 馃摓 si臋 z Twoimi adipocytami i po pierwsze robi膮 z Twoimi preferencjami 偶ywieniowymi co chc膮, po drugie powoduj膮, 偶e odk艂adasz wi臋cej 馃槴

Z ebooka 饾悞饾悎饾悂饾悗/饾悎饾悓饾悗 - 饾惉饾悿饾惍饾惌饾悶饾悳饾惓饾惂饾悮 饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惂饾悮饾惏饾惈饾惃饾惌贸饾惏 dowiesz si臋 oczywi艣cie czym jest SIBO i IMO, jakie s膮 przyczyny przerost贸w, jak wyleczy膰 je skutecznie, oraz jaki ba艂agan mog膮 spowodowa膰 鈥瀙o drodze鈥 i jak go 鈥瀙osprz膮ta膰鈥

Premiera ebooka ju偶 w drugiej po艂owie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo 鈥 metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale je艣li patrzysz wy艂膮cznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje dzia艂anie wy艂膮cznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonuj膮cej test okre艣laj膮cym, 偶e przerost jest to mo偶esz odbi膰 si臋 od 艣ciany. W ebooku 饾悞饾悎饾悂饾悗/饾悎饾悓饾悗 - 饾惉饾悿饾惍饾惌饾悶饾悳饾惓饾惂饾悮 饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惂饾悮饾惏饾惈饾惃饾惌贸饾惏 krok po kroku wyja艣ni臋 jak prawid艂owo wykona膰, oraz zinterpretowa膰 test wodorowo 鈥 metanowy w oparciu o objawy, histori臋 choroby oraz histori臋 pope艂nianych b艂臋d贸w 偶ywieniowych i behawioralnych. Premiera ebooka ju偶 w drugiej po艂owie lutego. #sibo #imo

Test wodorowo 鈥 metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale je艣li patrzysz wy艂膮cznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje dzia艂anie wy艂膮cznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonuj膮cej test okre艣laj膮cym, 偶e przerost jest to mo偶esz odbi膰 si臋 od 艣ciany.

W ebooku 饾悞饾悎饾悂饾悗/饾悎饾悓饾悗 - 饾惉饾悿饾惍饾惌饾悶饾悳饾惓饾惂饾悮 饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惂饾悮饾惏饾惈饾惃饾惌贸饾惏 krok po kroku wyja艣ni臋 jak prawid艂owo wykona膰, oraz zinterpretowa膰 test wodorowo 鈥 metanowy w oparciu o objawy, histori臋 choroby oraz histori臋 pope艂nianych b艂臋d贸w 偶ywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka ju偶 w drugiej po艂owie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bu艂ka z mas艂em. Je偶eli wydaje Ci si臋, 偶e wystarczy wzi膮膰 antybiotyk i temat za艂atwiony to grubo si臋 mylisz o czym 艣wiadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kr臋c膮cymi si臋 w k贸艂ko i dalej nie potrafi膮cymi poradzi膰 sobie z dokuczliwymi objawami馃槴. W ebooku 饾悞饾悎饾悂饾悗/饾悎饾悓饾悗 - 饾惉饾悿饾惍饾惌饾悶饾悳饾惓饾惂饾悮 饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惂饾悮饾惏饾惈饾惃饾惌贸饾惏 krok po kroku wyja艣ni臋 Ci jak wyleczy膰 SIBO/IMO skutecznie. Dowiesz si臋 dlaczego ten problem dotyczy w艂a艣nie Ciebie, jak przeprowadzi膰 leczenie, jak膮 wdro偶y膰 suplementacj臋, diet臋 oraz jakich b艂臋d贸w nie pope艂nia膰 鈥硷笍 Wchodzicie w to? Wiecie co u Was jest lub by艂o przyczyn膮 SIBO/IMO? #sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bu艂ka z mas艂em.
Je偶eli wydaje Ci si臋, 偶e wystarczy wzi膮膰 antybiotyk i temat za艂atwiony to grubo si臋 mylisz o czym 艣wiadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kr臋c膮cymi si臋 w k贸艂ko i dalej nie potrafi膮cymi poradzi膰 sobie z dokuczliwymi objawami馃槴.

W ebooku 饾悞饾悎饾悂饾悗/饾悎饾悓饾悗 - 饾惉饾悿饾惍饾惌饾悶饾悳饾惓饾惂饾悮 饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮 饾悰饾悶饾惓 饾惂饾悮饾惏饾惈饾惃饾惌贸饾惏 krok po kroku wyja艣ni臋 Ci jak wyleczy膰 SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz si臋 dlaczego ten problem dotyczy w艂a艣nie Ciebie, jak przeprowadzi膰 leczenie, jak膮 wdro偶y膰 suplementacj臋, diet臋 oraz jakich b艂臋d贸w nie pope艂nia膰 鈥硷笍

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub by艂o przyczyn膮 SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl 偶ycia! Czy danie z rolki jest ograniczaj膮ce? NIE! Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK! Czy zaspokoi zapotrzebowanie na s艂odkie jednocze艣nie dostarczaj膮c bia艂ka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! Pochodzi z diety zima wersja 5 饾悆饾惃饾悰饾惈饾悶 饾悰饾惃 饾惄饾惃饾惀饾惉饾悿饾悽饾悶 馃憣 T臋 i inne diety znajdziesz na stronie: 饾惏饾惏饾惏.饾悵饾悽饾悶饾惌饾惃饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮-饾惀饾悶饾惂饾悮饾惈饾惌饾惃饾惏饾悽饾悳饾惓.饾惄饾惀 Link r贸wnie偶 w BIO profilu 鈾ワ笍 #insulinooporno艣膰 #cukrzyca #niedoczynno艣膰tarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl 偶ycia!

Czy danie z rolki jest ograniczaj膮ce? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na s艂odkie jednocze艣nie dostarczaj膮c bia艂ka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 饾悆饾惃饾悰饾惈饾悶 饾悰饾惃 饾惄饾惃饾惀饾惉饾悿饾悽饾悶 馃憣
T臋 i inne diety znajdziesz na stronie:

饾惏饾惏饾惏.饾悵饾悽饾悶饾惌饾惃饾惌饾悶饾惈饾悮饾惄饾悽饾悮-饾惀饾悶饾惂饾悮饾惈饾惌饾惃饾惏饾悽饾悳饾惓.饾惄饾惀

Link r贸wnie偶 w BIO profilu 鈾ワ笍

#insulinooporno艣膰 #cukrzyca #niedoczynno艣膰tarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyk贸w 偶ywieniowych ?
Mam co艣, co Ci pomo偶e !
Czytaj wi臋cej