Img

Rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki, doskonały na jesienne chłody

Pisałam Wam wczoraj na facebook'u , że testuję nowe smaki. Nie zdradziłam szczegółów, bo w zasadzie sama nie wiedziałam, jaki będzie efekt tych testów, ale wyszło przepysznie.
Zupę chwaliły moje dzieci, a to surowi sędziowie. Ich pochwała i puste talerze to znak, że zupa jest świetna.

Ciężko zliczyć ile razy robiłam krem z dyni. Po prostu uwielbiam tę zupę i powtórzę za Nigellą Lawson, że zupa z dyni to zupa szczęścia. Dlatego tak mnie kusiło, aby coś w tej zupie namieszać.

Na blogu jest przepis na krem z dyni z imbirową nutą i zupa z dyni w takiej wersji do tej pory była dla mnie hitem. Robiłam też wersję z curry, ale wersja z imbirem smakuje mi bardziej.
Wczoraj postanowiłam połączyć dynię z pieczoną papryką. Jeśli nigdy nie jedliście pieczonej papryki to koniecznie musicie to nadrobić. Upieczona papryka jest pyszna sama w sobie. Słodziutka, aromatyczna .... mogłabym ją jeść samą.
Połączenie dyni z pieczoną papryką to był świetny wybór. Delikatnie pikantny smak imbiru świetnie komponuje się ze słodyczą pieczonej papryki. Zupa zyskała piękny kolor. Fantastycznie rozgrzewa w jesienne chłody.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ja z pewnością zrobię tę zupę jeszcze nie raz.

Polecam Wam także  krem z pomidorów i pieczonej papryki oraz sos z pieczonej papryki , świetny do grissini lub nachos.

kaloryczność zupa krem z dyni pomysł przepis
 Składniki na zupę dla 5-6 osób:
Przygotowanie: 
  1. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Delikatnie solimy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 5 -10 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  2. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy skórą do góry 20 minut w temperaturze 180 st. grzanie od góry. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujcie blaszki od razu. Niech papryka "posiedzi" w piecyku jeszcze kilka minut. Łatwiej będzie zdjąć skórępieczona papryka
  3. Z papryki zdejmujemy skórę i dodajemy miąższ do zupy. Dodajemy także słodką paprykę i imbir. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Lekko wystudzoną zupę blendujemy na gładki krem.

NIE UŻYWAJCIE BLENDERA DO GORĄCEJ ZUPY!!! Stępią się noże.

pieczonej papryki
Zupę podajemy ze świeżą ciabattą. 
Można ją podpiec w gofrownicy lub piekarniku. 
Rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki, doskonały na jesienne chłody
Talerz zupy ma ok. 140 kcal 



Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved