Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i suszonymi owocami
Kochani, święta coraz bliżej. Pora zacząć planować świąteczne posiłki ;)
Oczywiście każda rodzina ma swoje klasyki, my także o czym powiem w piątek, ale nie zaszkodzi wprowadzić do menu coś nowego ;)
Bardzo wiele z Was piecze do czerwonego barszczyku (przepis na czerwony barszcz mojej babci TU) moje drożdżowe paszteciki (przepis TU). Dziś chcę Wam zaproponować coś innego, a mianowicie ptysie z farszem z kiszonej kapusty, grzybów i suszonych owoców. Przepyszne. Jestem pewna że na stałe zagoszczą w Waszym świątecznym menu.
Farszu możecie użyć także do pasztecików. Wyjdą po prostu bardziej słodkie i z pewnością zasmakują dzieciom. Także do krokietów, a wiem że w wielu domach są na święta podawane.
Przepis na domowy zakwas do czerwonego barszczu znajdziecie TU.
Delikatne w smaku i konsystencji ciasto, połączone ze słodko - pikantnym farszem świetnie się komponuje.
Jestem pewna, że Wam zasmakuje ;)
- szklanka mąki orkiszowej typ.650 lub 700
- 4 jajka
- 250 ml wody
- 125 gramów masła
- szczypta soli
- Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Jak będzie ciepła (nie wrząca) dodajemy całe masło, sól i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do gotującej się wody z masłem stopniowo wsypujemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką (plastikową) lub widelcem aby ciasto nie przywarło. Najlepiej użyć do tego teflonowej wysokiej patelni. Ciasto ma być gładkie i sprężyste, bez jakichkolwiek grudek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Zupełnie zimne ciasto miksujemy z jajkami na gładką, jednolitą masę.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st (b ez termoobiegu).
- Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy ciasto. Możemy użyć szprycy do tortów lub po prostu łyżką uformować zgrabne kupki.
- Ciasto mocno przyrasta dlatego nie róbcie dużych kupek bo wyjdą Wam ptysie giganty. Pamiętajcie też o odpowiednich odstępach. Ja robię ok. 5 cm.
- Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.
- Upieczone ptysie studzimy.
- kilogram kiszonej kapusty
- 50 gramów suszonych gruszek
- 50 gramów suszonych śliwek
- 50 gramów suszonych jabłek
- średnia cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- duża garść suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- szklanka wody
- 4 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki pieprzu
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
- Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy godzinę na minimalnym ogniu, bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
- Farsz odsączamy z powstałej wody. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy z tartą bułką.
- Zimne ptysie napełniamy farszem.