Wegetariański, bezglutenowy pasztet. Nie tylko na Wielkanoc ;)

Kochani, skoro mięsożerni mają swój fit pasztet na święta (klik), to jak ja mogę zapomnieć o moich wegetariańskich czytelnikach? No przecież że nie mogę ;)
Spieszę więc do Was z przepisem na pyszny, sycący, wegetariański, bezglutenowy, wysokobiałkowy pasztet. Idealny na Wielkanocny stół, oraz jako wysokobiałkowa przekąska np. po treningu.

UWAGA! Do przygotowania pasztetu, z uwagi na konsystencję, nie używamy fasoli z puszki, ani nie mielimy składników blenderem!

U kogo pojawi się na święta?

Kaloryczność:
Jedna foremka pasztetu ma ok. 1000 kcal
100 gramów pasztetu ma ok. 130 kcal

Składniki na dwie foremki do wymiarach 12 x 25 cm:

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalewamy dzień wcześniej wodą. Po minimum 12 godzinach odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą, zalewamy świeżą wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
  3. W maszynce do mielenia mięsa (na drobnym sitku do pasztetu) mielimy selera i bataty. Następnie mielimy ugotowaną fasolę (bez liści laurowych i ziela angielskiego). Do masy dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. 
  4. Formy do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy zmieloną w młynku kaszą jaglaną.
  5. Foremki wypełniamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved