Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!

Pasztet na ogół kojarzy się z tłustym, tuczącym dodatkiem do kanapki. I rzeczywiście te dostępne w sklepach są tłuste i kaloryczne, ponieważ składają się z tego, czego nie sprzedaje się w czystej postaci, a producenci przecież nie wyrzucą ;). Nie ma się co oszukiwać, to taki misz masz z tego, co zostaje po rozbiorze mięsa. Przecież „nic się nie może zmarnować”. Czy osoby na diecie lub te, dbające o szczupłą sylwetkę, sięgają po taki pasztet? Z pewnością omijają go szerokim łukiem.
Domowy pasztet to zupełnie inna historia. Ten, który chcę Wam dziś zaprezentować, wołowo – drobiowo – warzywny, zawiera jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach! Cała foremka pasztetu to jedynie 50 gramów tłuszczu!
Podpytałam Pań w mięsnym o średnią zawartość tłuszczu w produktach, które oferują. Każdy produkt przychodzi z etykietą (to wymóg prawny) więc nie sprawiło to żadnych trudności. Ilości wahały się w przedziale od 14 do 35 gramów tłuszczu w 100 gramach. Kosmos!
Domowy, chudziutki pasztet, to fantastyczna przekąska i genialny, białkowy posiłek po treningu. Bogaty w witaminę B12, żelazo, selen, cynk i pozostałe witaminy z grupy B.
Polecam 😉

Kaloryczność:
Plaster ok. 50 gramów pasztetu ma ok. 55 kcal

Składniki na jedną foremkę do wymiarach 12 x 25 cm:

  • 300 gramów wołowiny (ja używam ligawy)
  • 300 gramów mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 200 gramów wątróbki drobiowej
  • 150 gramów marchewki
  • 100 gramów korzenia pietruszki
  • jedna cebula
  • 100 gramów selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 bułka grahamka
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy + bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, udka z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą do zakrycia i na gotujemy aż mięso z ud kurczaka będzie miękkie. 
  2. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczamy, kroimy w kawałki, gotujemy na parze.
  3. Kurczaka i wołowinę wyjmujemy z wody. Do gorącego wywaru wkładamy wątróbkę i bułkę grahamkę. Przykrywamy pokrywką. 
  4. W maszynce mielimy udka z kurczaka oczywiście bez skóry i kości, wołowinę, ugotowane na parze marchew, pietruszkę i selera, surową cebulę oraz wyjętą z wywaru wątróbkę i odsączoną i porządnie odciśniętą grahamkę. Dodajemy jajka, sól. pieprz i gałkę muszkatołową. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Wypełniamy masą i mokrą ręką przyklepujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 minut.

119 komentarzy

PaulinaDodano:  15 Maj 2017 - 9:11
Myślałam, że to ten wczorajszy Twój chlebek bananowy :D Podobna konsystencja ;) Gosiu, czy ziemię okrzemkową trzeba stosować minimum miesiąc? Chciałam zastosować mimo że na co dzień odżywiam się zdrowo, to czuje ze trochę za bardzo sobie pofolgowałam w tym miesiącu. Ale za 3 tygodnie jadę na terenówki i nie będę miała możliwości tam pić ziemi. Czy kuracja 20 dniowa też da efekty? Czy lepiej poczekać i zrobić cały miesiąc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:27
Bananowy też opublikuję niebawem. Uwielbia go moja córka i zabiera często do szkoły jako przekąska na drugie śniadanie. Jeśli chodzi o ziemię okrzemkową to spokojnie możesz przeprowadzić 20-dniową kurację.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:15
Gośka super! Od dawna szukałam przepisu na zdrowy, domowy i pyszny pasztet - na 100% wypróbuję :)
Odpowiedz
AgaDodano:  15 Maj 2017 - 9:17
Małgosiu czy jak zamienię grahamkę na płatki owsiane to będę mogła jeść taki pasztet? Mam insulinooporność.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:18
Tak, ale w insulinooporności grahamka w niczym nie przeszkadza jako dodatek tu do pasztetu.
Odpowiedz
CronoDodano:  15 Maj 2017 - 9:19
Małgosiu ale u Ciebie ostatnio mięsnie, jak często spożywasz mięso i jak często zalecasz je jeść? Pasztet musi być wyborny, no i jest sposób na przemycenie wątróbki do diety ;-d
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:25
2-3 razy w tygodniu jem mięso do obiadu. Ostatnio pasztet jem po treningu do których wróciłam po zimie i ćwiczę codziennie 40 minut. Po treningu jem właśnie 2 plastry pasztetu + warzywna sałatka.
LilaDodano:  15 Maj 2017 - 9:55
Gosiu przepraszam, że się wtrącam, ale czy Ty nie jesz za mało? :)) Czasami kiedy widzę na instagramie zdjęcia to dla mnie byłyby to porcje głodowe, po treningu rówież takie dwa plasterki to byłoby nic. Np. dwa jajka na śniadanie z odrobiną papryki, tego chyba nie poczułabym w żołądku :D Pytam z ciekawości, bo z uwagi na przeżyte zaburzenia odżywiania martwię się teraz o każdego w otoczeniu ;) czasami kiedy widzę też takie porcje w necie to boję się, że jem za dużo, ale myślę, że to akurat tylko spaczenie z przeszłości :/
DDodano:  15 Maj 2017 - 12:31
Musisz przestać patrzeć i oceniać talerze innych pod tym względem bo to błędne koło i nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Maj 2017 - 9:34
Małgosiu a co obecnie ćwiczysz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:41
Stretching.
elaDodano:  15 Maj 2017 - 10:28
A streching wymaga posiłku potreningowego?
ADodano:  15 Maj 2017 - 10:39
A z kim w sensie jaką instruktorką?
Odpowiedz
UrszulaDodano:  15 Maj 2017 - 9:43
dziękuje za super przepis juz lista zakupów jest ;)
Odpowiedz
Lenka Dodano:  15 Maj 2017 - 9:45
Czy bez jajek wyjdzie? Albo co zamiast jajek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:15
Muszą być jajka. Nie można ich pominąć.
Aleksandra P.Dodano:  15 Maj 2017 - 10:46
Jestem uczulona na jajka i od lat do pasztetów zamiast 1 jajka daję 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącego wywaru od gotowania mięsa (typowy glutek). Wychodzą tak samo pyszne jak z jajkami i trzymają konsystencję. Jesteś Małgosiu nieocenioną skarbnicą wiedzy o zdrowiu. Dzięki Tobie wyciągam mamę z grzybicy układu pokarmowego. Po przeczytaniu twoich bardzo rzetelnych artykułów wreszcie dała namówić się na dietę. Pozdrawiam Aleksandra P.
Sylwia :)Dodano:  15 Maj 2017 - 11:28
No tak, ja niestety nie mogę jajek (nietolerancja), a i bez jajek pasztet wychodzi przepysznie ;) Ogólnie zamiast jajka dodaję łyżkę zmielonego siemienia lnianego na 3 łyżki gorącej wody, tak przygotowaną \"papką\" zastępuje jedno jajko - np w przypadku ciast, naleśników... Myślę, że i tu by się taki substytut sprawdził.
ERDodano:  15 Maj 2017 - 13:06
Można czymś zastąpić jajko? Dla osób z nietolerancją...np aquafabą? A grahamkę na coś bezpszennego?
MajaDodano:  16 Maj 2017 - 13:44
Jajka można zamienić babką płesznik lub jej otręby. Wołowinę można zamienić cielęcina, mięsem owczym lub dziczyzną która jest super aromatyczna. Do pasztetów koniecznie dużo pietruszki zielonej i lubczyka. Mięsa nie gotuje, na parze wystarczy by zachować witaminy. Grahamka też niekoniecznie jak babka płesznik dodana jest.
Odpowiedz
AdaDodano:  15 Maj 2017 - 9:48
Małgosiu, co z wywarem? Ja zawsze go wlewam do masy mięsnej (zwykle mój pasztet to udziec z indyka bez skóry, karkówka jako tłuściejsze mięso i wątróbka oraz tak jak u Ciebie marchew, seler, pietruszka, cebula)- po zapieczeniu w połączeniu z jajkami mimo chudości daje efekt ładnego, gładkiego krojenia - trochę jak w terrinach. Poza tym szkoda mi tego wylewać. Co sądzisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:15
Ja nie wlewam wody do pasztetu. Nigdy. A przepisów mam kilka.
Odpowiedz
LidaDodano:  15 Maj 2017 - 9:55
Małgosiu, chciałam zapytać o wątróbkę. Wkładamy ją do gorącego wywaru i nie gotujemy? Ile czasu powinna być w tym wywarze? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:14
Nie gotujemy wątróbki. Ona ma się zaparzyć.
Odpowiedz
JustynaDodano:  15 Maj 2017 - 10:09
Gosiu, można zapytać ile masz lat ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:12
Mam 35 lat.
justynaDodano:  15 Maj 2017 - 11:25
dziekuje ....jesteśmy w podobnym wieku...Gosiu nie obawiasz się menopauzy w przyszłości ?
Odpowiedz
KamillaDodano:  15 Maj 2017 - 10:14
Małgosiu, czy piec z termo obiegiem? Boję się żeby nie był zbyt suchy. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:16
Nie ma większego znaczenia ale ja zawsze piekę bez termoobiegu.
Odpowiedz
PaulaDodano:  15 Maj 2017 - 10:25
Malgosiu, czy majac niedoczynnosc tarczycy (hashi wykluczone) moge uzywac w kuchni odzywki białkowe dla sportowcow? Trenuje intensywnie silowo i codziennie brakuje w mojej diecie bialka, a staram sie unikac serkow wiejskich, twarogu itp. Nie wiem czy slusznie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:29
Oczywiście że możesz stosować odżywki. Serków wiejskich i twarogów przy NT unikaj. Możesz jeść powiedzmy raz na dwa tygodnie.
DomiDodano:  15 Maj 2017 - 15:25
I to może być takie białko, które zawiera Koncentrat białka serwatkowego (Mleka)?
AnonimowyDodano:  15 Maj 2017 - 23:08
A czy jogurty mozna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:14
Tak ale przy NT mocno ograniczamy nabiał. Codzienne jedzenie jogurtu odpada.
Odpowiedz
DorotaDodano:  15 Maj 2017 - 10:28
Małgosiu, udka obieramy ze skóry przed gotowaniem czy dopiero przed zmieleniem mięsa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:27
Przed zmieleniem wystarczy.
Odpowiedz
ADodano:  15 Maj 2017 - 10:40
Standardowe pytanie bez piekarnika nie wyjdzie prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:26
Oj nie :( nie ma szans bez piekarnika.
Aleksandra P.Dodano:  15 Maj 2017 - 20:46
Nie mając piekarnika można masę na pasztet włożyć do słoiczków dżemowych do 3/4 wysokości, zakręcić,zapasteryzować przez ok. 1,5 godz( wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do wysokości 3/4 słoików i gotować 1,5 godz uważając by woda nie odparowała- ma lekko bulgotać, wody można w razie czego dolać) Pasztet będzie miał ciut inny smak niż pieczony ale będzie równie zdrowy i pyszny. Robiąc pasztety do słoiczków dodaję czasem część wywaru i miksuję dodatkowo blenderem, powstały pasztet jest bardzo delikatny i świetnie się smaruje. Od lat nie jem kupnych wędlin, eksperymentuję, a tak przygotowane pasztety świetnie się przechowują i często jeżdżą ze mną na wakacje bo jestem alergikiem i muszę bardzo uważać na to co jem. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
KrysiaDodano:  15 Maj 2017 - 10:40
Małgosiu coś dla tych bez piekarników - dasz radę zrobic? Jakaś granola albo inne cudo?
Odpowiedz
DominikaDodano:  15 Maj 2017 - 10:43
u mnie taki pasztet jest zawsze jak gotuję rosół :),a wątróbkę podsmażam na maśle klarowanym...jakoś pomysłów u mnie brak na wykorzystanie mięsa z rosołu
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  15 Maj 2017 - 11:00
Nie mam maszynki do mielenia, to nici z pasztetu. Małgosiu co sądzisz o kokosowym mleku do kawy - skład woda 40%, kokos 60%?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:26
Jeśli pytasz o skład to ok.
Odpowiedz
AdaDodano:  15 Maj 2017 - 11:36
Gosiu,co robię nie tak że znikają mi mięśnie podczas odchudzania.Ogólnie chudnę wolno ok 2 kg na m-c ale właśnie martwi mnie ze nogi i ręce po prostu mi znikają a i tak z natury mam je szczupłe.Jem tak ok 1500-1600kcal
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:30
Przypuszczam że dlatego że nie ćwiczysz. Odchudzając się trzeba się ruszać, ba nawet nie odchudzając się trzeba się ruszać bo organ nieużywany zanika i mięśni to bardzo dotyczy.
AdaDodano:  15 Maj 2017 - 18:16
Gosiu,ja chodze 3-4 razy w tyg na marsze po ok 7km.Nic innego nie cwicze niestety...
Odpowiedz
IwonaDodano:  15 Maj 2017 - 11:42
Czym mozna zastapic grahamke? Nie moge jesc drozdzy ani maki pszennej ze wzgledu na leki ktore biore. Czy jednak taka ilosc nie powinna przeszkadzac i ta bulka \"zgubi\" sie w calosci?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:25
Płatkami jaglanymi.
Justyna Dodano:  17 Maj 2017 - 14:36
A ile dodać tych płatek jadalnych ?
Odpowiedz
AnnaDodano:  15 Maj 2017 - 11:45
Małgosiu, Super przepis, Czy mogę włączyć do swojego jadłospisu taki pasztet z wątróbką przy problemach z kwasem moczowym? Przyjmuję przepisany przez lekarza milurit. Jeśli nie, to czy można wątróbkę pominąć bądź zastąpić innym składnikiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:24
Tak ale wątróbkę zastąp mięsem z kaczki.
Odpowiedz
BasiaDodano:  15 Maj 2017 - 12:25
Gosiu,a jeżeli mam alergię na wołowinę to czym mogę to ją zastąpić kiedy jestem na redukcji?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:23
np. kaczką
Odpowiedz
JolaDodano:  15 Maj 2017 - 13:42
Czas na zrobienie pasztetu nadszedł,wygląda smacznie. Chciałam zapytac czy będzie jeszcze cos o okresie przekwitania,jakie zastosowac zamienniki zamiast HTZ ? Gdzie tu znajde artukuł jak zazywac siemie lniane? nie mogę znalesc,czytam w kometarzach o glutku a gdzie poczytam o tym? pozdrawiam
JolaDodano:  15 Maj 2017 - 14:11
Aha i czy do mixu sniadaniowego dodajemy siemie w calosci ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:39
Tak, temat menopauzy będzie kontynuowany. Wpis o siemieniu znajdziesz w zakładce TROchę zdrowia/ zdrowa skóra lub zdrowa dieta lub żywieniowe petardy. W tych 3 kategoriach jest.
Odpowiedz
KasiaDodano:  15 Maj 2017 - 14:49
Gosiu czym zastąpić wołowinę? kaczki nie cierpię. Mogę wieprzowym np. karkówką? Czy zamiast mielenia można blendować? Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:27
Możesz dodać karkówki. Jeśli chodzi o blendowanie to nie wypowiem się. Nigdy nie blendowałam mięsa a do pasztetu musi być mięso zmielone aksamitnie i bez grudek. Czy tak zmieli blender? Nie sądzę ale może się mylę.
Odpowiedz
aś.Dodano:  15 Maj 2017 - 15:08
Ja tak trochę offtopicowo. Czy możesz mi powiedzieć, jak wygląda zakończenie diety u Ciebie? Rozumiem, że mogę zamówić kontynuację, a co dalej? Czy dostaję wskazówki i zamienniki produktów, abym sama umiała komponować posiłki? Czy w ułożonej diecie są zalecenia suplementacyjne, sposób przygotowywania potraw, zasady jakimi się kierować? Pytam, bo bardzo chciałabym zamówić dietę u Ciebie, a że mam kilka przypadłości, to dietę będę musiała stosować do końca życia, a przecież nie będę w nieskończoność zamawiała kontynuacji diety u Ciebie (choć byłaby to miła opcja, bo gotowe posiłki ułożone, ale jednak nierealna:)) Ile obecnie czeka się na dietę, nadal 5 tygodni?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:26
Dieta zawiera szczegółowy opis jej stosowania, zamienniki, przepisy, sposób przygotowania potraw, zasady, suplementację jeśli jest taka konieczność (np. w badaniach wychodzi bardzo niski poziom D3) etc.. Moja dieta to nauka żywienia w Twoim schorzeniu jeśli na coś chorujesz, a jeśli nie chorujesz to sposób żywienia dla Ciebie. Stosując dietę uczysz się co powinno znajdować się na Twoim talerzu, w jakich ilościach, konfiguracjach etc. Po 8 tygodniach diety (a tyle stosuje się pierwszą otrzymaną) będziesz już wiedziała co i jak. Na dietę czeka się obecnie 5-6 tygodni.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  15 Maj 2017 - 15:33
Czy zawsze zamawiając u Ciebie kontynuację redukcji np. przy schorzeniach takich jak niedoczynność tarczycy, zmieniasz proporcje diety?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:20
To jest kwestia indywidualna.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  15 Maj 2017 - 15:56
Malgosiu, troche z innej beczki. Co sadzisz o \"diecie\" CellReset - to tzw. dieta Nasa, ale w sumie to nie dieta tylko program zresetowania komorek. Slyszalas? Warto? Buziaki ogromne i dzieki za Twoja prace!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:21
Nie widzę w tym sensu.
Odpowiedz
Do.Dodano:  15 Maj 2017 - 18:00
Czy ten plaster ok.50g to jest mniej więcej taka grubość jak na zdjęciu? Pytam bo nie mam wagi a chciałabym \"na oko\" szacować sobie porcje :) wygląda super, na pewno w weekend zrobię :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:17
Tak.
Odpowiedz
Tosia Dodano:  15 Maj 2017 - 18:29
Gosiu, co sądzisz o wodzie aloesowej? Warto ja pic?
Odpowiedz
KrysiaDodano:  15 Maj 2017 - 18:40
Gosiu jak mogę wykorzystać dynię piżmową mając IO . Dostałam 1 sztukę i szkoda żeby się zmarnowała .Jak obniżyć jej IG . Czy w ogóle mogę dynię ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:16
Dynię przy IO trzeba upiec i połączyć z błonnikiem i składnikiem tłuszczowym.
Odpowiedz
We mgleDodano:  15 Maj 2017 - 19:48
Małgosiu, chciałam ostatnio zrobić Twoją granolę z książki, a nie z bloga i zauważyłam, że wg książki nie podpieka się ziaren i migdałów - dlaczego? Takie prażone są smaczniejsze...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:16
To już kwestia gustu.
Odpowiedz
DominikaDodano:  15 Maj 2017 - 20:06
Czy w czasie stosowanie ziemi okrzemkowej można sobie pozwolić na większą \"słodką niedzielę\", czy to mija się z celem? Chodzi o to, że właśnie stosuję, a wypadają mi zaraz urodziny i rodzina organizuje grilla itp. Jeśli zjem dużo warzyw aby to \"zbilansować\" to będzie ok?
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Maj 2017 - 20:19
Pani Małgosiu, a czy rozkład kaloryczności 500 na śniadanie, 500 na II śniadanie, 500 na obiad i 500 na kolację jest odpowiedni? Jem co 4h i kolację najpóźniej o godzinie 19.00 (chodzę spać o 22). Pozdrawiam,
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:15
Tak.
Odpowiedz
AlaDodano:  15 Maj 2017 - 21:03
Gosiu, moje mleczko kokosowe w puszce cale ma 700kcal. Tak sie zastanawiam, ile kcal ma sama gesta \"smietana\" po odlaniu wody kokosowej. Tak z 600 kcal?
Odpowiedz
DominikaDodano:  15 Maj 2017 - 23:32
Małgosiu, dostałam wycenę diety i zaakceptowałam ją, ale jeszcze nie otrzymałam numeru konta żeby dokonać wpłaty. Może mój mail gdzieś się po prostu zawieruszył? Wybacz moją niecierpliwość, po prostu już nie mogę się doczekać :-) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:13
Dane do wpłaty zostały wysłane do wszystkich osób. Napisz mi tu w komentarzu z jakiego maila wysłałaś formularz. Ja tego maila nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.
Odpowiedz
AdaDodano:  16 Maj 2017 - 8:32
Gosiu,czy warto jeść podroby? np wątróbkę,nerki itp spotkałam się już kilka razy z negatywnymi opiniami co do ich spożywania. Podobno są skupiskiem metali ciężkich i toksycznych substancji,można było je jeść dawniej kiedy bydło było lepiej karmione ale dziś już się nie powinno.A co ty o tym sadzisz?warto jeść?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:23
Osobiście nie jadam podrobów. Wątróbka tylko do pasztetu. Takiej solo nie ruszę ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  16 Maj 2017 - 9:25
Właśnie zjadłam go na śniadanie, jest przepyszny, polecam bardzo.
Odpowiedz
ADodano:  16 Maj 2017 - 9:28
Pochwal się z kim cwiczysz czy sama czy na siłowni ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:20
Teraz sama w domu z mężem.
Odpowiedz
AlaDodano:  16 Maj 2017 - 9:40
Gosiu prosze powiedz co należy jeść po kolonoskopii? Mialam zabieg, jelito dobrze oczyszczone, nie chciałabym znowu go zaśmiecać.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:20
Normalna zdrowa dieta, nic szczególnego.
Odpowiedz
KDodano:  16 Maj 2017 - 10:59
Wygląda obłędnie :-) Koniecznie muszę wypróbować, ale mam pytanko 300 g mięsa z ud kurczaka - to waga przed ugotowaniem z kośćmi czy już samego mięsa po ugotowaniu? Nie wiem ile kupić by samego mięsa z ud wyszło 300 g:-(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:20
To waga bez kości.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  16 Maj 2017 - 11:04
Gosiu,czy na redukcji można spożywać chleb do każdego posiłku z wyjątkiem obiadu?jem 1500-1600 kcal ale jeśli przekąski mam w postaci koktajlu czy jogurtu z dodatkiem np słonecznika czy otrąb to szybko po zjedzeniu jestem głodna a jak choć 1 kromeczkę zjem chleba to jest znacznie lepiej.Tylko czy nie zaszkodzi to mojemu odchudzaniu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:22
Do każdego nie.
Odpowiedz
ankaDodano:  16 Maj 2017 - 12:08
przepraszam, że tak nu z gruszki ni z pietruszki. czy znacie leki, sposoby na onycholize? lekarze każą czekać aż samo przejdzie ale nie przechodzi.Dodam ze nie jest to od hybryd i odżywek bo nigdy nie stosuje. paznokcie szybko rosną są twarde ale się odklejaja.....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:19
Smaruj na noc paznokcia olejem z czarnuszki i zabezpiecz gazikiem. Nie gmeraj przy tym.
AnkaDodano:  17 Maj 2017 - 11:05
dziękuję. są to w zasadzie wszystkie paznokcie. dermatolog wykluczyła niedoczynnosc tarczycy mówiąc ze paznokcie byłyby kruche , łamliwe. z palcy zszedł naskórek, są suche , porobily sie bruzdy. grzyb? pasożyty?
Odpowiedz
alicjaDodano:  16 Maj 2017 - 13:15
Dzien dobry,jak jak jest najlepsza obrobka termiczna watrobki na diecie redukcyjnej i aby nie stracila swoich wlasciosci odżywczych ?
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Maj 2017 - 14:16
Malgosiu, a czy mozesz polecic jakis suplement na odpornosc dla doroslego mezczyzny? Ty znasz sie jak nikt we weszelkich nowinkach, wiec pewnie znasz jakis specyfik, co warto brac...
Odpowiedz
KarolinaDodano:  16 Maj 2017 - 14:39
Malgosiu, jakiej firmy polecasz olej z czarnuszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:42
Nie polecam jakiejś konkretnej. Są i duże firmy i małe manufaktury oferujące świetne produkty.
Odpowiedz
AnnaDodano:  16 Maj 2017 - 18:51
Gosiu czy układasz diety przy dużej nadczynności tarczycy?Moje TSH wynosi 0.27 uU/ml.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:41
Tak.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  16 Maj 2017 - 20:18
Witam Cię Małgosiu. Jestem Twoją stałą czytelniczką i z góry przepraszam, że piszę pod tym wpisem posta, który tu raczej nie pasuje. Mam pytanie do Ciebie bo nie wiem co zrobić. I chciałabym poznać Twoje zdanie. Mam chyba niedoczynność tarczycy. Dziś odebrałam wyniki Tyreotropina (TSH) ↑ 4,40 µIU/mL 0,270 — 4,200 FT3 3,16 pg/ml 2,00 — 4,40 FT4 1,34 ng/dl 0,93 — 1,71 P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 11,8 IU/ml 0,0 — 115,0 P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 9 U/ml < 34 Chcemy starać się z mężem o dziecko. Mam pytanie? Czy takie wyniki wymagają brania hormonów czyli Euthyroxu? Co Myślisz? Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedz.
Odpowiedz
AlaDodano:  16 Maj 2017 - 22:43
Małgosiu mam pytanie niezwiązane z postem :) otóż jeśli mam start w zawodach biegowych, to czy ma sens ładowanie węglowodanów (wiecej niż na codzien jem) dzień przed zawodami? Czy jest to już za późno? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:40
Ma sens, oczywiście.
Odpowiedz
AgaDodano:  17 Maj 2017 - 7:57
Małgosiu poradź mój 3 letni synek ma często nieprzyjemny zapach z ust. Co może być tego przyczyną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:09
Przyczyn może być bardzo dużo. Od tych natury stomatologicznej, po tych natury żołądkowej.
Odpowiedz
MirkaDodano:  17 Maj 2017 - 9:34
Wspaniały przepis - uwielbiam wszystkie Twoje przepisy :-) Mam pytanie trochę z innej beczki - czym zastąpić chleb razowy, jeśli ktoś go nie lubi? Mojemu mężowi jest on za \"kwaśny\'.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:38
Innym pieczywem. Orkiszowym, żytnim, graham.
Odpowiedz
justynaDodano:  17 Maj 2017 - 17:55
Jaka ilosc dodac platkow jaglanych zamiast grahamki ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Maj 2017 - 7:57
3/4 szklanki
justynaDodano:  18 Maj 2017 - 9:23
walasnie pewnie dlatego ze dalam tak na oko tylko ze dwie lyzki plaskie to pasztet wyszedl mi troche suchy ,ale w smaku bardzo dobry.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ