Img

Domowa masa makowa – bez sztucznych dodatków!

Kochani, zaczynamy cykl świąteczny. W tym roku wcześniej, bo już końcem listopada, a nie w grudniu, ponieważ mam dla Was dużo pysznych świątecznych propozycji, ale i sporo ciekawych zdrowotnych porad i chcę ze wszystkim zdążyć do świąt ;)

Dziś przepis na domową masę makową. Naturalną, bez chemicznych dodatków, skórki pomarańczowej w cukrze, syntetycznych likierów czy innych dziwnych dodatków. 
Moja masa jest pyszna, zdrowa i do wszechstronnego wykorzystania. Możecie użyć ją do kutii, makowca, rogali z makiem, lub sernika z makiem na który przepis podam Wam w ten piątek .
To ciacho to hit absolutny. Połączenie sernika i makowca, ale bez ciasta i z użyciem zaledwie 6 łyżek mąki na całe ciacho!!!

Uwielbiam tę masę. Mogę ją jeść bez niczego ;)
Polecam ;)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Mak wsypujemy do wysokiego garnka. Zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy. Gotujemy 30 minut na małym ogniu często mieszając. Odcedzamy na sitku, studzimy.
  2. Rodzynki i morele zalewamy na godzinę gorącą wodą.  
  3. Wystudzony mak mielimy w maszynce do mielenia na sitku o najmniejszych oczkach. Mielimy ponownie razem z odsączonymi na sitku rodzynkami i morelami.
  4. W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dodajemy zmielony mak z bakaliami, mielone migdały, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved