Seromak czyli coś dla miłośników sernika i makowca w jednym!

Kochani tak jak obiecałam, tak jest. Bajecznie dobry seromak, czyli połączenie sernika i makowca, ale bez ciasta drożdżowego i bez jakiegokolwiek spodu.
Uwielbiam to połączenie ;) Ciacho jest wilgotne, mięciutkie ..... ech. ....przepyszne ;)
Jako dziecko wyjadałam mak z makowca zostawiając drożdżowe ciasto. Sernik to zaraz za tortem Pavlova i szarlotką moje ulubione ciasto.
Uwaga! do tego ciacha idzie tylko 6 łyżek mąki.

Polecam na święta ;)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.

Składniki na masę makową:

Składniki na masę serową:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
  2. Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
  3. Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek. 
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
  6. UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.




Copyright 2018 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved