Img

Świąteczne makóweczki

Pyszne, kruche, słodziutkie, aromatyczne, w sam raz na świąteczny stół. Domowe makóweczki.
Można zrobić je wcześniej i zamrozić. Nie są ciężkie jak tradycyjny makowiec i doskonale nadają się do świątecznego "wyjadania" przy kawce lub korzennej herbatce. 
My z dziećmi piekliśmy je wczoraj. Zamrożoną mamy furę, ale jeszcze w przedświąteczny weekend będziemy piec dodatkową porcję/   
Polecam ;)

Kaloryczność:
Jedna makówka ma ok. 130 kcal

Przepis na farsz znajdziecie TU.

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved