Pierniczki bezglutenowe i bezmleczne

Kochani wiem że czekaliście na ten przepis. Zmobilizowałam się więc i jest. Przepis na świąteczne pierniczki bez glutenu, laktozy i białek mleka krowiego.
Jeśli sami jesteście alergikami, lub alergię mają Wasze dzieci, bez obaw, w święta będziecie mieli swoje pierniczki ;)
W tym roku pierniczki w 80% robiły moje dzieci. Moja rola ograniczyła się do zagniecenia ciasta. Moja córka zajęła się wałkowaniem i wykrawaniem kształtów. Ja razem z synem wkładaliśmy blaszki do piekarnika.
Dekorowaniem w całości zajęły się dzieci .Pierniczki nie są może idealne (internetowo idealne bo dla mnie są perfekcyjne), ale mają dla nas ogromną wartość sentymentalną i z przyjemnością zjemy je w święta. Będę nam przypominały o tym, jak cudowny czas spędziliśmy podczas ich przygotowywania. 
Polecam ;)

Jeśli alergii nie macie, polecam Wam moje dwa hitowe przepisy:
Pierniczki imbirowo - cynamonowo - pomarańczowe (klik)
Pierniczki tradycyjne, korzenne (klik)
Ja lubię i jedne i drugie. Mój mąż i córka wolą imbirowe, a syn klasyczne ;) Robię więc i jedne i drugie.

Cynamonowe pierniczki bez glutenu i nabiału

Składniki na ok. 40 pierniczków:

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód i przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka i mleko kokosowe. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego.
  3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 5 - 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved