Img

Wigilijne hity z mojego stołu

Kochani, przed nami magiczny, świąteczny czas. Ja w tym roku organizuję świąteczną biesiadę u siebie w domu, więc jeśli chcecie śledzić moje pichcenie, zapraszam do oglądania mnie na instastory. 

Tymczasem przedstawiam Wam klasyki, których w Wigilię, nie zabraknie na moim stole.

Domowy zakwas oraz barszcz czerwony mojej babci

Przepis na zakwas:

Przygotowanie:

  1. Zakwas robimy w glinianym lub szklanym naczyniu. Nigdy w plastiku ! Naczynie należy dokładnie wyparzyć wrzątkiem.
  2. Do naczynia np. słoja wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kawałki buraki, obrane ze skórki i lekko rozgniecione ząbki czosnku oraz ciepłą, wymieszaną z solą wodę.
  3. Dodajemy albo kromkę chleba razowego (na naturalnym zakwasie, najlepiej domowy ponieważ sklepowe mogą zawierać jakiś dodatek, który może zepsuć zakwas) albo łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
    Dlaczego ?
    Bakterie probiotyczne przyspieszą dojrzewanie zakwasu.
  4. Słoja nie zakręcamy ! Przykrywamy albo gazą, albo jeśli ktoś ma to tetrową pieluchą. Zakwas musi oddychać.
  5. Słój stawiamy w najcieplejszym miejscu w domu i mieszamy codziennie drewnianą łyżką.
  6. Po 6 dniach zakwas jest gotowy. Należy go przecedzić i zlać do butelek. W lodówce może stać 7 dni.

UWAGA !
W drugim dniu na wierzchu pojawi się piana. To normalne i nie trzeba się bać. Piana to efekt fermentacji i oznacza, że zakwas pracuje. Zniknie na 3 lub 4 dzień.  

Przepis na 3 litry barszczu
*  6 dużych buraków
* łyżka cukru
* garść suszonych grzybów
* łyżka pieprzu w ziarenkach
* 4 listki laurowe
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* pół litra zakwasu
* 2 litry wody 
* sól 

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy w garnku na noc. 
  2. Rano dodajemy listek laurowy, czosnek, pieprz, cebulę i grzybki. Zalewamy wodą, stawiamy na minimalny ogień. Barszcz ma dochodzić powolutku, aby wydobyły się wszystkie aromaty. 
  3. Jak barszcz zacznie bulgać należy wlać zakwas. W przeciwnym razie barszcz straci kolor. Trzeba tego pilnować. Moment w którym barszcz zaczyna się gotować, to pora na dodanie zakwasu.
  4. Po dodaniu zakwasu gotujemy jeszcze godzinę na minimalnym ogniu.
  5. Ponieważ zakwas jest słony barszcz doprawiamy na samym końcu.

Wigilijne paszteciki z leśnymi grzybami i kapustą

Składniki na farsz:

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i grzyby wkładamy do szybkowara. Zalewamy wodą.  Zamykamy pokrywę. Podgrzewamy na maksymalnym ogniu do momentu puszczenia pary. Następnie zmniejszamy gaz na 30% i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Farsz jeśli jest taka potrzeba odsączamy z wody, mielimy w maszynce lub w TM. Mieszamy z cebulą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Jeśli nie macie szybkowara, grzyby należy namoczyć w wodzie przez noc i razem z wodą w której się moczyły dodać do kapusty. Gotować 60 minut na małym ogniu, ostudzić, odsączyć z wody, zmielić w maszynce i połączyć z podsmażoną cebulą. 

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 pasztecików:

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

Wigilijne ptysie z kapustą, grzybami i suszonymi owocami

Składniki na ok. 30 ptysiów:
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu. Jak będzie ciepła (nie wrząca) dodajemy całe masło, sól i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do gotującej się wody z masłem stopniowo wsypujemy mąkę cały czas energicznie mieszając trzepaczką (plastikową) lub widelcem aby ciasto nie przywarło. Najlepiej użyć do tego teflonowej wysokiej patelni. Ciasto ma być gładkie i sprężyste, bez jakichkolwiek grudek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Zupełnie zimne ciasto miksujemy z jajkami na gładką, jednolitą masę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st (b ez termoobiegu).
  4. Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy ciasto. Możemy użyć szprycy do tortów lub po prostu łyżką uformować zgrabne kupki.
  5. Ciasto mocno przyrasta dlatego nie róbcie dużych kupek bo wyjdą Wam ptysie giganty. Pamiętajcie też o odpowiednich odstępach. Ja robię ok. 5 cm.
  6. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy na złoty kolor.
  7. Upieczone ptysie studzimy i napełniamy farszem.
Składniki na farsz:
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą,doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy godzinę na minimalnym ogniu, bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Farsz odsączamy z powstałej wody. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mieszamy z tartą bułką.

Śledzie korzenne

Składniki:
 Przygotowanie:
  1. Śledzie moczymy przez noc w zimnej wodzie. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na dwie godziny.
  2. Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy namoczone w wodzie, odsączone rodzynki oraz pokrojone w drobną kosteczkę śliwki. Smażymy chwilę po czym dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawę piernikową i imbir. Smażymy 1-2 minuty. Studzimy.
  3. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy warstwowo śledzie i zimną marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Świąteczne makóweczki

Przepis na farsz znajdziecie TU.

Składniki na ciasto z którego wyjdzie ok. 40 makówek:

UWAGA! Składniki przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, należy dwie godziny wcześniej wyjąć z lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko leciutko podgrzewamy. Dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 2-3 minuty.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito. Ucieramy z masłem. Dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto. Jeśli macie robota planetarnego, będzie do tego celu idealny. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste jak plastelina.
  4. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąt. Dzielimy go na dwa paski. Na każdym układamy ścieżkę farszu.Zawijamy w rulon. Kroimy na 5 cm kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja. W każdym kawałku, wykałaczką robimy cztery dziurki. 
  5. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym o 200 stopni (termoobieg).

Świąteczny bigos - wersja bezmięsna

Składniki:

Wersja na szybkowar:

  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.
  3. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy.

Wersja na garnek tradycyjny:

  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy.

Ryba po grecku z orientalną nutą  

Składniki dla 4 osób:

 Przygotowanie:

  1. Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na godzinę.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Smażymy dorsza od strony mięsa przez 30 sekund. Od strony skóry nie smażymy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową zostawiając spore marginesy. Kładziemy dorsza. Zawijamy folię tak aby cała ryba była dokładnie przykryta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  5. Warzywa kroimy w paski. W wysokim naczyniu (ja używam woka) rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy warzywa, solimy, smażymy ok. 2-3 minut często mieszając. Jak warzywa się zeszklą wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Upieczonego dorsza kładziemy na warzywach.

Śledź pod pierzynką z pieczonym burakiem

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, kroimy w kosteczkę.
  2. Buraki zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 80 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystudzenia. Zimne buraki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, solimy.
  3. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ksylitolem. Ma być słodko - kwaśny.
  4. Ugotowane na twardo jajka drobniutko siekamy. Pora przekrawamy na pół. Kroimy w półtalarki.
  5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo: śledzie, sos jogurtowy, pora, jajka, sos jogurtowy, buraki.

Pierniczki imbirowo - cynamonowo - pomarańczowe!

Składniki na ok. 60 pierniczków:

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Przesiewamy przez sito (koniecznie !!!).
  3. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, skórkę pomarańczową i rozpuszczoną w wodzie sodę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste.
  4. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.

Świąteczny fit makowiec bez ciasta i grama mąki. Mój ulubiony! Bezglutenowy!

Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm (20 kawałków ciasta)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Grzanie góra – dół.
  2. Mleko, miód, ksylitom i cynamon zagotowujemy. Wlewamy do garnka z makiem. Gotujemy często mieszając aż mak napęcznieje. Dodajemy ziarenka wyjęte z lasek wanilii, likier, rodzynki i migdały. Mieszamy.
  3. Jajka roztrzepujemy na jednolitą masę. Miksujemy delikatnie razem z masą makową.
  4. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
  6. Przed rozkrojeniem ciasto musi wystygnąć.

Seromak

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Chcąc zrobić ciasto na prostokątnej blaszce do ciasta o standardowych wymiarach należy zrobić z podwójnej porcji.

Składniki na masę makową:

Składniki na masę serową:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg).
  2. Masę makową ucieramy z jajkami. Dodajemy mąkę. Mieszamy.
  3. Ser mielimy trzykrotnie. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Żółtka ucieramy z cukrem i ksylitolem.Dodajemy ser i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Na koniec bardzo delikatnie wmiksowujemy ubitą na sztywno pianę z białek. 
  5. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy naprzemiennie masę serową i makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut.
  6. UWAGA! Ciasta po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Drzwiczki należy delikatnie uchylić podpierając drewnianą łyżką i zostawić do ostygnięcia.

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast!

Składniki na ok. 60 pierniczków:

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
  3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.

Sernik chałwowo - waniliowy na piernikowym spodzie

Składniki na spód piernikowy:
Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę studzimy.
  2. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewamy przez sito.
  3. Do masy jajecznej cały czas miksując dodajemy mąki i wystudzoną masę miodową.
  4. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Obracamy formą tak, aby kasza rozłożyła się równomiernie. Nadmiar kaszy wysypujemy.
  5. Do formy wlewamy masę piernikową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) na 20 minut. Po upieczeniu, a przed wlaniem masy serowej spód studzimy.

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved