Img

Wegetariańskie kotleciki z cieciorki ze szparagami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Po spróbowaniu kotlecika mój syn zapytał "mamo to z indyka"? Nie synku, z cieciorki. Jego mina -  bezcenna. 
Kotleciki z cieciorki które chcę Wam dziś zaproponować smakują jak drobiowe. Są wyraziste w smaku, lekkie i chrupiące. Kluczem są dodatki i przyprawy. Takie same jak w klasycznych mięsnych mielonych.
Niektórzy z Was będą kręcić nosem że smażone i zapewne zapytają czy można upiec je w piekarniku dlatego podaję dwie kaloryczności, niemniej jednak apeluję do wrzucenia na luz i zjedzenia kotlecika w wersji chrupiącej. Gwarantuję że krzywda Wam się nie stanie (na 3 kotlecikach to 60 kcal więcej) a różnica w smaku jest zasadnicza.
Kotleciki podałam z młodymi ziemniaczkami z cebulką, szparagami i koperkiem.
Wiosennie i pysznie.
Polecam ;) Jestem pewna że to danie skradnie serca nawet mięsożerców ;)

 
Kaloryczność:
Jeden kotlecik nieusmażony ma ok. 80 kcal 
Jeden kotlecik usmażony ma ok. 100 kcal
Porcja ziemniaczków ze szparagami ma ok. 200 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 500 kcal

Składniki na 14 kotlecików:

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  2. Odsączoną z zalewy cieciorkę umieszczamy w malakserze. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz jajko, sól, kumin i pieprz w ilości takiej jaką używamy do przyprawienia klasycznych mielonych. Mielimy. Konsystencja ma być taka jak mięsa na mielone. Dodajemy zmielone płatki owsiane. Mieszamy łyżką. Konsystencja ma być dość gęsta.
    W razie potrzeby (zależy od wielkości użytego jajka) należy dosypać płatków.
    Jeśli nie macie malaksera mielicie cieciorkę w klasycznej maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajecie jajko oraz podsmażoną cebulę, sól, kumin i pieprz i ręką wyrabiacie na jednolitą masę. Na koniec przy użyciu łyżki mieszacie z płatkami. 
  3. Z masy formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. 

Szparagi z ziemniaczkami dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i szparagi gotujemy na parze.
  2. Na oleju podsmażamy na rumiano cebulkę. Dodajemy ugotowane ziemniaki i szparagi. Przesmażamy. Posypujemy koperkiem.


 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved