Wegetariańskie kotleciki z cieciorki ze szparagami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem
Po spróbowaniu kotlecika mój syn zapytał "mamo to z indyka"? Nie synku, z cieciorki. Jego mina - bezcenna.
Kotleciki z cieciorki które chcę Wam dziś zaproponować smakują jak drobiowe. Są wyraziste w smaku, lekkie i chrupiące. Kluczem są dodatki i przyprawy. Takie same jak w klasycznych mięsnych mielonych.
Niektórzy z Was będą kręcić nosem że smażone i zapewne zapytają czy można upiec je w piekarniku dlatego podaję dwie kaloryczności, niemniej jednak apeluję do wrzucenia na luz i zjedzenia kotlecika w wersji chrupiącej. Gwarantuję że krzywda Wam się nie stanie (na 3 kotlecikach to 60 kcal więcej) a różnica w smaku jest zasadnicza.
Kotleciki podałam z młodymi ziemniaczkami z cebulką, szparagami i koperkiem.
Wiosennie i pysznie.
Polecam ;) Jestem pewna że to danie skradnie serca nawet mięsożerców ;)
Składniki na 14 kotlecików:
- 500 gramów cieciorki z zalewy (w słoiku)
- jajko
- jedna średnia cebula
- sól
- pieprz
- łyżeczka kuminu
- pół szklanki mielonych na pył płatków owsianych - ok. 60 g
- pół szklanki bułki tartej z pieczywa lub bułki graham
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
- Odsączoną z zalewy cieciorkę umieszczamy w malakserze. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz jajko, sól, kumin i pieprz w ilości takiej jaką używamy do przyprawienia klasycznych mielonych. Mielimy. Konsystencja ma być taka jak mięsa na mielone. Dodajemy zmielone płatki owsiane. Mieszamy łyżką. Konsystencja ma być dość gęsta.
W razie potrzeby (zależy od wielkości użytego jajka) należy dosypać płatków.
Jeśli nie macie malaksera mielicie cieciorkę w klasycznej maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajecie jajko oraz podsmażoną cebulę, sól, kumin i pieprz i ręką wyrabiacie na jednolitą masę. Na koniec przy użyciu łyżki mieszacie z płatkami. - Z masy formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Szparagi z ziemniaczkami dla 4 osób:
- pęczek zielonych szparagów
- mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 16 małych ziemniaków (ok. 800 g)
- koperek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i szparagi gotujemy na parze.
- Na oleju podsmażamy na rumiano cebulkę. Dodajemy ugotowane ziemniaki i szparagi. Przesmażamy. Posypujemy koperkiem.