Img

Wege zapiekanka z kurkumą na obiad lub kolację

Szybka wegetariańska zapiekanka z kurkumą w sam raz na ciepły obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa jako sałatka. Można przygotować jednego dnia na kolację, a drugiego zabrać do pracy.
Cóż mogę powiedzieć ;) To dane jest przepyszne, aromatyczne i naprawdę robi się samo.
Maksymalny czas przygotowania, nie licząc pieczenia to 15 minut. Razem z czasem pieczenia jedzonko macie w 30 minut!
Kto ma ochotę?

Jeśli przeoczyliście wpis o potencjale terapeutycznym kurkumy w świetle badań klinicznych ostatnich 50 lat, serdecznie zapraszam (klik).
Warto stosować kurkumę w swojej kuchni jak najczęściej.

 Kaloryczność:
Porcja ma ok. 450 kcal

Składniki na 4 porcje:

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus zalewamy wywarem z warzyw (można wykorzystać bulion warzywny lub bulion zero waste z przepisu z mojej książki) centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy pokrywką. Odstawiamy ma 10 minut.
  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, przesmażamy aż stracą połowę objętości.
  3. Warzywa z patelni mieszamy z kaszą i oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  4. Ser kroimy w kawałki. Faszerujemy zapiekankę "wtykając" w nią kawałki sera.
  5. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  6. Już na talerzu przyozdabiamy dowolną zieleniną. Ja polecam liście bazylii.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved