Wege burgery – na obiad, kolację, grillową imprezę

Długo wyczekiwany przepis i chyba nigdy, o żaden przepis nie otrzymałam aż tylu próśb ;)
Wegetariańskie burgery. Moje ulubione. Idealne na obiad, kolację, do lunchboxa lub na imprezę grillową.

U nas jak widzieliście na instastory goszczą często. Pojawiły się także ostatnio na imprezie grillowej gdzie wywołały wielkie poruszenie i nawet nasz mięsożerny kolega powiedział że są naprawdę spoko ;) 

Polecam i zapraszam ;)
Takie burgery zawierają i białko i żelazo więc są idealnym zastępcą mięsa.

Kaloryczność:
Jeden burger ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok. 100 kcal

Składniki na ok. 10 burgerów:

Sposób przygotowania:

  1. Buraka gotujemy w łupinie w małej ilości wody. Zimnego obieramy ze skóry.
  2. Kaszę gryczaną gotujemy. Schładzamy.
  3. Płatki owsiane miksujemy w młynku na pyłek.
  4. Przyprawy ucieramy w moździerzu lub miksujemy w młynku do mielenia (polecam zakupić młynek taki jak do mielenia kawy). 
  5. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, przesmażamy.
  6. W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze mielimy fasolę oraz zimnego buraka. Dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawami i oliwą z patelni, zimną kaszę oraz jajko. Mieszamy ręką na jednolitą masę. Dodajemy sól oraz zmielone płatki owsiane. Mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta. 
  7. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na oleju lub patelni grillowej posmarowanej olejem.

Sos:

Majonez mieszamy z musztardą.

Dodatkowo: ogórek konserwowy, kiszony lub małosolny.

UWAGA!
Chcąc podać burgery na przyjęciu grillowym należy wykonać tak jak napisałam wyżej, a następnie położyć na grilla jedynie w celu podgrzania i złapania "dymka",




Copyright 2019 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved