Wege burgery – na obiad, kolację, grillową imprezę
Długo wyczekiwany przepis i chyba nigdy, o żaden przepis nie otrzymałam aż tylu próśb ;)
Wegetariańskie burgery. Moje ulubione. Idealne na obiad, kolację, do lunchboxa lub na imprezę grillową.
U nas jak widzieliście na instastory goszczą często. Pojawiły się także ostatnio na imprezie grillowej gdzie wywołały wielkie poruszenie i nawet nasz mięsożerny kolega powiedział że są naprawdę spoko ;)
Polecam i zapraszam ;)
Takie burgery zawierają i białko i żelazo więc są idealnym zastępcą mięsa.
Składniki na ok. 10 burgerów:
- mały burak
- 240 gramów czerwonej fasoli gotowanej na parze z puszki lub 80 gramów suchej fasoli
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- jajko
- pół szklanki kaszy gryczanej lub jaglanej suchej
- szklanka (ok.100 gramów) płatków owsianych
- sól,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kolendry w ziarenkach,
- pół łyżeczki białej gorczycy,
- pół łyżeczki majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Buraka gotujemy w łupinie w małej ilości wody. Zimnego obieramy ze skóry.
- Kaszę gryczaną gotujemy. Schładzamy.
- Płatki owsiane miksujemy w młynku na pyłek.
- Przyprawy ucieramy w moździerzu lub miksujemy w młynku do mielenia (polecam zakupić młynek taki jak do mielenia kawy).
- Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy, przesmażamy.
- W maszynce do mielenia mięsa lub malakserze mielimy fasolę oraz zimnego buraka. Dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawami i oliwą z patelni, zimną kaszę oraz jajko. Mieszamy ręką na jednolitą masę. Dodajemy sól oraz zmielone płatki owsiane. Mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta.
- Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na oleju lub patelni grillowej posmarowanej olejem.
Sos:
- 3 łyżki domowego majonezu (klik przepis)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
Majonez mieszamy z musztardą.
Dodatkowo: ogórek konserwowy, kiszony lub małosolny.
UWAGA!
Chcąc podać burgery na przyjęciu grillowym należy wykonać tak jak napisałam wyżej, a następnie położyć na grilla jedynie w celu podgrzania i złapania "dymka",