Img

Rozgrzewające zupy: wysokobiałkowa gulaszowa

Kolejna po wegetariańskim żurku z leśnymi grzybami (klik), rozgrzewająca jesienno - zimowa zupa.
Tym razem treściwa, aczkolwiek niskokaloryczna i wysokobiałkowa gulaszowa z wołowiną, czerwoną fasolą papryką, kukurydzą i pomidorami.
Niewątpliwą jej zaletą jest to, że lepiej smakuje po odgrzaniu niż na świeżo, więc ugotowanie dużego gara na 2-3 dni jest absolutnie wskazane.
W sam raz na obiad, ciepłą kolację lub do termosu do zabrania do pracy. 
Polecam z dodatkiem świeżych liści bazylii lub kolendry.  

17 gramów białka na porcję zupy!

Kaloryczność:
Porcja zupy ma ok. 200 kcal

Składniki na ok. 6 porcji:

Sposób przygotowania:

  1. Ziarenka kolendry i gorczycy ugniatamy w moździerzu. Dodajemy czosnek, pieprz, paprykę w przyprawie i oliwę. Ucieramy na pastę.
  2. Mięso kroimy w kawałki. Nacieramy pastą. Wkładamy do zamkniętego pojemnika z pokrywką. Energicznie potrząsamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Odstawiamy na noc (lub kilka godzin) do lodówki.
  3. Do pojemnika z mięsem wsypujemy mąkę. Energicznie potrząsamy.
  4. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, majeranek i tymianek. Przesmażamy. Zalewamy wodą. Gotujemy 30 minut.
  5. Paprykę kroimy w paski. Wkładamy do garnka. Gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolę (jeśli nie kupujecie fasoli z puszki gotowanej na parze, należy przelać ją na sicie zimną wodą aby usunąć gęstą zalewę), kukurydzę i pokrojone pomidory. Mieszamy. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (czas uzależniony jest od jakości mięsa - ja jak kupię mięso od rzeźnika, zupa gotowa jest po godzinie, jak kupię w markecie, gotuję ponad 2 godziny).
  6. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy (dla zagęszczenia). Mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą (zawsze na końcu - inaczej wołowina będzie się gotowała bardzo długo).

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved