Img

Wege burger z sosem paprykowym z nutą indyjską

Kochani, tak jak obiecałam, dzielę się z Wami przepisem na nowego wege burgera, tym razem z bakłażanem, sosem paprykowym i kiełkami rzodkiewki.
Pyszny, aromatyczny, domowy, o fajnej strukturze.
Jestem pewna, że skradnie Wasze kubki smakowe i na zawsze zagości w Waszej kuchni ;) 

Zachęcam Was do przygotowania dań wegetariańskich samodzielnie w domu. Nawet z góry na 2-3 dni. Supermarkety owszem, oferują nam coraz więcej gotowych wege kotlecików tylko do podgrzania, ale ich wygląd mnie osobiście odrzuca. Patrząc na nie mam wrażenie że jem coś co ktoś już kiedyś raz jadł.  

Polecam i zapraszam ;)
Takie burgery zawierają i białko i żelazo więc są idealnym zastępcą mięsa.

Kaloryczność:
Jeden burger ma ok. 120 kcal
Łyżka sosu ma ok. 100 kcal

Składniki na ok. 10 burgerów:

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane miksujemy w młynku na pyłek.
  2. Przyprawy ucieramy w moździerzu lub miksujemy w młynku do mielenia (polecam zakupić do tego celu młynek taki jak do mielenia kawy - przyda się do płatków, przypraw, orzechów, pestek). 
  3. Na oliwie podsmażamy na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażymy aż bakłażan zmięknie. Dodajemy przyprawy, przesmażamy.
  4. Jeśli używamy makalsera (blender się nie nadaje) wówczas do naczynia wkładamy fasolę, warzywa z patelni z przyprawami oraz jajko i miksujemy celem rozdrobnienia (masa ma nie być gładka).
  5. Jeśli korzystamy z maszynki do mielenia mięsa, mielimy fasolę oraz warzywa z przyprawami z patelni, a następnie mieszamy z jajkiem.
  6. Do masy dodajemy mąkę oraz zmielone płatki owsiane. Ostateczna ilość płatków zależna będzie od wielkości bakłażana i cebuli. Może być to mniej lub więcej niż 100 gramów. Masa ma być gęsta jak na kotlety mielone. 
  7. Z masy formujemy kotleciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 minut.

Składniki na sos:

Dodatkowo: kiełki rzodkiewki do dekoracji i podkręcenia smaku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrojoną na pół, bez gniazd nasiennych wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy skórę, blendujemy na gładką masę.Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
  2. Zblendowaną paprykę mieszamy z majonezem i musztardą.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved