Kurczak po prowansalsku – receptura na jedną porcję + MAKRO!
Przepis na kurczaka po prowansalsku w sam raz na dietetyczny obiad lub posiłek po treningu. Aromatycznego, pysznego, prostego i szybkiego w przygotowaniu.
W wersji obiadowej można go podać z gotowanymi na parze ziemniakami, lub babką ziemniaczaną. W wersji potreningowej z ryżem.
Przepis na babkę TU.
Proporcje składników są przeliczone tak, abyście mogli przygotować jedną porcję potrawy czyli tak jak w mojej nowej książce gdzie oprócz wyliczonego makro macie także wyliczone wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo - tłuszczowe (WBT). Dodatkowo w przepisach nie ma nabiału, białek mleka krowiego oraz glutenu.
Dla kogo jest ta książka? Dla wszystkich którzy chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa, i chcą zrobić to mądrze, bez niedoborów. W książce znajdują się porady dotyczące bezpiecznej eliminacji mięsa z diety oraz przepisy.
Polecam i zachęcam do przygotowania ;)
Składniki na jedną porcję potrawy:
- 150 gramów mięsa z fileta kurczaka
- łyżka drobno posiekanej cebuli
- pół małego ząbka czosnku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz czarny,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
Sposób przygotowania:
- Przyprawy, oliwę oraz rozgnieciony ząbek czosnku ucieramy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę lub kawałki. Nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Zamarynowane mięso wraz z marynatą wlewamy na rozgrzaną patelnię. Przesmażamy, aż zmieni kolor na jasny. Zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz papryki. Przesmażamy aż warzywa lekko się przyrumienią.
- Do garnka ponownie wkładamy mięso. Solimy. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
- Gotowe danie posypujemy koperkiem.
Książka dostępne w wersji papierowej oraz e-booku.
Przejdź do sklepu (klik)