Img

Kurczak w sosie pieprzowym. Na obiad lub jako domowa wędlina.

Kurczak w sosie pieprzowym. Delikatny, aromatyczny, kruchy i wilgotny. Podany z zapiekanką z batatów i sałatką z kiszonej kapusty.
Można przygotować go jako danie obiadowe, lub pominąć sos i zjeść jako domową wędlinę na kanapkę lub do sałatki do pracy lub szkoły.
Polecam i zachęcam do wypróbowania :) 

Przepis na zapiekankę z batatów TU.  

Kaloryczność:
Cały kurczak ma ok. 500 kcal
Cały sos ma ok. 200 kcal

Składniki:

Składniki do sosu:

  Sposób przygotowania:

  1. Oliwę ucieramy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, kuminem, majerankiem, musztardą i miodem na jednolitą masę. Nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  3. Na rozgrzaną patelnię teflonową wkładamy zamarynowanego kurczaka i obsmażamy 4 minuty z każdej strony.
  4. Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 4-5 minut. 
  5. Ziarenka kolorowego pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
  6. Na patelnię na której obsmażaliśmy mięso wkładamy łyżeczkę masła. Rozgrzewamy, dodajemy mąkę, zasmażamy. Wlewamy rosół i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  7. Upieczonego kurczaka odstawiamy na 1-2 minuty aby odpoczął. Kroimy w plastry. Serwujemy z sosem.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved