Img

Kruchy schab w kremowym sosie własnym, długo marynowany i długo gotowany

Kruchy, soczysty schab w kremowym sosie własnym. Uświetni absolutnie każdy uroczysty obiad i każdą wyjątkową okazję. Z dodatkiem mizerii lub surówki z młodej kapusty oraz młodych ziemniaczków smakuje wybornie.
Możesz go podać także w towarzystwie szparagów (przepis).
Co oprócz użytych przypraw jest tajemniczym dodatkiem, sekretem tej potrawy? Czas.
Czas ma marynatę i powolne gotowanie. Nie wolno pominąć tych dwóch elementów!

Gorąco polecam ;)

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby z sosem ma ok. 280 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę siekamy w malakserze razem z musztardą. Dodajemy wszystkie przyprawy. Ucieramy na wilgotną pastę. Powstałą pastą nacieramy schab i odstawiamy do lodówki na 72 godziny. 
  2. Zamarynowany  schab kroimy w 1,5 centymetrowe plastry, obtaczamy w mące, obsmażamy z obydwu stron na maśle. Zalewamy gorącym bulionem (do zakrycia mięsa). Zmniejszmy ogień do minimum i gotujemy 2 godziny. 
  3. Z garnka wyjmujemy mięso. Czubatą łyżkę mąki rozrabiamy w połowie szklanki wody. Wlewamy do garnka, zagotowujemy. Gotujemy aż sos zgęstnieje cały czas mieszając.
  4. Do śmietany dodajemy łyżkę sosu. Mieszamy. Dodajemy kolejną. Mieszamy. Zaklepaną śmietanę wlewamy do garnka z sosem. Mieszamy. Ponownie wkładamy mięso. Posypujemy świeżym koperkiem. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved