Img

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Barszcz czerwony według przepisu mojej babci (przejdź do przepisu), krokiety z kapustą i grzybami (można użyć pieczarek, można leśnych grzybów) i obiad na dwa dni gotowy.
Ten tydzień zapowiada się intensywnie. Pod każdym względem. I zawodowym, i prywatnym więc zaprowiantowanie, aby mniej myśleć o gotowaniu jest ogromnie istotne.

Zapach jaki w dniu wczorajszym (kto obserwuje mnie na instagramie ten widział jak robiłam) rozniósł się po domu, przywiódł na myśl święta i wigilię. A okres świąteczny wszystkim kojarzy się ze spokojem i bezpieczeństwem. Kochani życzę Wam spokoju w tym niełatwym teraz dla wszystkich czasie. Trzymajmy się razem.

Danie wegetariańskie. Jeśli do przygotowania naleśników użyjemy mleka roślinnego, a do farszu oliwy, także bezmleczne i bez laktozy jeśli użyjemy mleka bez laktozy. 

Kaloryczność:
Jeden krokiet ma ok. 155 kcal

Składniki na 20 krokietów (średnica patelni 22 cm):

Sposób przygotowania:

  1. Jajka miksujemy z mlekiem, 3 łyżkami oleju i solą. Dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Smażymy pierwszego naleśnika (nie będzie idealny). Pozostałe naleśniki smażymy na suchej patelni (ciasto zawiera olej). 

Składniki na farsz:

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno kroimy. Można zmielić w maszynce - wedle uznania.
  2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.Pieczarki ścieramy na grubej tarce.
  3. Na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Dodajemy kapustę. Przesmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie krokietów:

Każdego naleśnika smarujemy farszem. Zawijamy.




Copyright 2020 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved