Omlet z porem i łososiem w stylu azjatyckim
Osoby które pokochały krem z porów z mięsnymi kuleczkami będą zachwycone. Lubiący łososia i jajka oraz styl azjatycki jeszcze bardziej.
Kochani polecam Wam ten omlet. Pokochacie go. Ja w ostatnim tygodniu jadłam go cztery razy.
Idealny na diecie ketogenicznej (niebawem napiszę więcej), dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, anemią, niedoczynnością tarczycy i hashimoto. Niski indeks glikemiczny, petarda żelaza, białka i kwasów Omega 3!
Można zjeść z pieczywem, można z sałatką.
Polecam ;)
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 300 kcal
24 gramy białka, 23 gramy tłuszczu, 1 gram węglowodanów i 3,2 mg żelaza!
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 2 jajka
- 5 cm kawałek białej części pora
- 50 gramów wędzonego łososia
- łyżeczka klarowanego masła
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz,
- szczypta imbiru
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepujemy z solą, imbirem i pieprzem. Pora i łososia kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pora. Lekko solimy. Dusimy aż zmięknie. Wlewamy jajka. Po chwili posypujemy kawałkami łososia.
- Lekko ścięty omlet przewracamy na drugą stronę. Gotowy posypujemy szczypiorkiem.