fbpx
Krem z pora z mięsnymi kuleczkami
Img

Aksamitny krem z pora z mięsnymi kuleczkami. Jeśli mamy gotowy bulion, w całości do przygotowania w 30 minut. 30 gramów białka na porcję, średni indeks glikemiczny, w sam raz na kolację, obiad, czy do zabrania w termos do pracy.
Pokazywałam Wam w czwartek na instastory w jakiej formie zabrałam ten posiłek do gabinetu, aby zjeść w przerwie. 
Ważna uwaga – na smak zupy wpływ mają dodatki, w tym także prawdziwy bulion. Wszelkie bulionówki, kostki i tym podobne są wykluczone. 

Kaloryczność:
Porcja zupy z kuleczkami na ok. 390 kcal 

Składniki na dwie porcje zupy:

  • 200 gramów białej części pora (2 duże pory),
  • 150 gramów ziemniaków,
  • 400 ml bulionu drobiowego,
  • łyżka klarowanego masła,
  • sól (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu),
  • świeżo zmielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Pora kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Dusimy 3-4 minuty pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut.
  2. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Ważna uwaga: zupa ma być aksamitna, nie może być w niej “wąsów” z pora więc jeśli Twój blender nie blenduje dokładnie, należy przelać zupę przez sitko.
  4. Zupę serwujemy z mięsnymi kuleczkami.

Składniki na mięsne kuleczki dla 2 osób:

  • 200 gramów mięsa mielonego z udźca indyka,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół łyżeczki curry,
  • 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych/jaglanych,

Sposób przygotowania:

Mięso mieszamy z przyprawami i bułką tartą. Formujemy kuleczki. Wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Rozgrzewające zupy: krem z pieczonej dyni i pieczonych warzyw w dwóch wersjach

Krem z dyni gotował chyba każdy kto lubi to jesienne warzywo. Ale czy znacie smak kremu z pieczonej dyni? I Czytaj dalej

Klasyczna zupa grzybowa z niewidzialnymi grzybami – wegetariańska

Klasyczna, tradycyjna zupa grzybowa. Taka jaką pamiętam z dzieciństwa. Ze startymi warzywami, delikatnym makaronem, ale bez widocznych grzybów. Rozgrzewająca, sycąca Czytaj dalej

Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?

Hipokrates mawiał „Niech żywność będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo waszą żywnością”. Oczywiście w dzisiejszych czasach to duże uproszczenie ponieważ są Czytaj dalej

Krem serowo – cukiniowy. Idealny na letni piknik w ogrodzie.

Niebanalny krem serowo - cukiniowy. Idealny na przystawkę podczas letniego pikniku w ogrodzie. Pyszny, aromatyczny, w ten sposób podany zostanie Czytaj dalej

38 komentarzy

AniaDodano:  11 styczeń 2021 - 9:52
Małgosiu gdzie kupic dziki ryz i dzikiego łososia z diety zimowej
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  11 styczeń 2021 - 15:52
np. W Auchan, Carrefour. Bywa też w Biedronce.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  11 styczeń 2021 - 13:48
Pyszna zupa, ja dodałam jeszcze gałki muszkatołowej,bo tak lubię. Super syta i rozgrzewająca, w sam raz na zimowe dni.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  11 styczeń 2021 - 15:52
Cieszę się że smakowało ;) Ja będę robiła ponownie w środę ;)
Odpowiedz
OlaDodano:  11 styczeń 2021 - 13:58
Czy mięsne kuleczki gotujemy w zupie czy oddzielnie? Będę robić w środę- wygląda super
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  11 styczeń 2021 - 15:51
Gotujemy oddzielnie w wodzie. Olu daj koniecznie znać jak smakowało ;)
Odpowiedz
sylwiaDodano:  11 styczeń 2021 - 16:28
Gosieńko kochana, skarnico wiedzy :) czytam właśnie nt. ostropestu (Twój blog to totalny odmóżdżacz i na prawdę świetna dawka wiedzy dziękuję ) https://qchenne-inspiracje.pl/ostropest-absolutna-koniecznosc-dla-cukrzykow-osob-z-insulinoopornoscia-i-pracujacych-w-warunkach-szkodliwych-dlaczego-tak-wazna-jest-normalizacja-poziomu-cukru-we-krwi-i-co-ma-z-tym-wspolnego-wat/ i mam pytanie... wszędzie trąbią o tym, że ostropest tylko świeżo mielony i to najlepiej ręcznie bo młynki elektryczne dadzą mu zbyt wysoką temperaturę i nie będzie miał właściwości. a u Ciebie czytam, że nawet można go zaparzyć albo kupić mielony albo dać do potraw gorących. to jak to jest? kupiłam świetny młynek elektryczny, ale i tak mielimy ręcznie bo boimy się właśnie tej temperatury - proszę odniesiesz się? jakoś u nas w rodzinie każdy ma problemy z wątrobą a przecież alkohol tylko trochę jak jest jakaś okazja... raz na rok. z góry DZIĘKUJĘ, cudownego tygodnia Gosiu
Odpowiedz
MonikaDodano:  11 styczeń 2021 - 18:09
Witam, czy zupa jest odpowiednia dla osób z insulonoopornoscią? Widzę w składzie ziemniaki i tak myślę czy jeśli nie jest dla IO to czy można ziemniak zastąpić np. Ciecierzycą z zalewy? - ale wtedy i smak się prawdopodobnie zmieni...
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  12 styczeń 2021 - 17:59
Zupa jest odpowiednia dla osób z IO właśnie z uwagi na mięsne kuleczki czyli dużą zawartość białka.
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  12 styczeń 2021 - 9:10
Będą dziś!
Odpowiedz
MarzenaDodano:  12 styczeń 2021 - 10:10
Pyszna zupa. Też nie wiedziałam, gdzie mięso ugotować. SUPER przepis!!!
Odpowiedz
MajaDodano:  12 styczeń 2021 - 16:43
Robiłam wczoraj wyszło pyszne, szybkie przygotowanie ciekawego dania. Posypałam na wierzch zielona pietruszką. Do mięsnych kuleczek dodałam zmielone płatki owsiane wyszły baaardzo syte.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  12 styczeń 2021 - 17:55
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
MajaDodano:  14 styczeń 2021 - 18:40
Małgosiu, jeśli ktoś nie ma żadnych problemów z tarczycą to można jeść prawie codziennie kaszę jaglaną? Oczywiście mam urozmaicone menu, ale po prostu uwielbiam jaglankę, budyń jaglany, kaszę jaglaną do obiadu, krupnik z jaglanej, etc. W zasadzie to prawie codziennie jem.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  18 styczeń 2021 - 10:37
Tak.
Odpowiedz
D.Dodano:  14 styczeń 2021 - 23:40
Małgosiu, przepraszam, że nie w temacie... na Instagramie umieściłaś post z listą badań do wykonania. Czy te wszystkie badania krwi robisz jednego dnia? jaki jest mniej więcej koszt takich badań? przypuszczam, że mało który lekarz rodzinny chętnie da skierowanie na te wszystkie badania...
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  18 styczeń 2021 - 10:37
Z krwi jednego dnia. Resztę w zależności od terminów jakie mają lekarze. Raz w roku na badanie krwi otrzymasz skierowanie od lekarza POZ. Badania USG i dentysta - niestety prywatnie.
Odpowiedz
AniaDodano:  19 styczeń 2021 - 15:07
Absolutnie boska zupa🥰 zamiast bulionu wykorzystuję wodę po ugotowanych pulpecikach, doprawiam kurkumą i czosnkiem. Rodzinka zachwycona, a tak szybko się ją przygotowuje. Kilka składników i pyszny finał. Dziękuję za inspirację!
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  19 styczeń 2021 - 15:33
Bardzo się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  19 styczeń 2021 - 17:29
zupa przepyszna! treściwa. Myślałam, że przez gotowane mięso będzie bardziej mdła ale jest pełna smaku, polecam. Prosto się robi a smak super
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  20 styczeń 2021 - 9:35
Cieszę się że smakowało :)
Odpowiedz
AnnaDodano:  20 styczeń 2021 - 17:37
Pyszna! Wchodzi na stałe do menu :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  25 styczeń 2021 - 9:17
Bardzo mi miło ;)
Odpowiedz
Urszulka ka Dodano:  26 styczeń 2021 - 16:19
Ale to jest dobre mmmm...😅 To moja pierwsza zupa porowa jaka jem i zrobiłam pycha, dziękuję ślicznie za inspirację
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  1 luty 2021 - 8:25
Polecam się ;)
Odpowiedz
JoannaDodano:  26 styczeń 2021 - 20:12
Ta zupa jest pyszna, dzisiaj zrobiłam i jestem zachwycona :) dzięki Małgosiu
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  1 luty 2021 - 8:25
Cieszę się że smakowało. To też jedna z moich ulubionych zup.
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  1 luty 2021 - 18:39
Zupa pyszna tylko za każdym razem gdy ja gotuję strasznie przypala mi garnek
Odpowiedz
KrysiaDodano:  7 luty 2021 - 16:17
Ten krem porowy to odkrycie roku.Gosiu fantastyczny smak, zapach i wartości odżywcze. Robiłam 3 razy .Pierwsza to jak w przepisie.Druga to zamiast mięsa dałam tofu naturalne :-)Trzecia to zamiast ziemniaków dałam komose ryżową ugotowaną plus tofu. Oj będzie to moja POROWA baza do wielu dań. Dziękuję kochana za inspirację a ja lubię eksperymenty kulinarne.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  8 luty 2021 - 8:30
Cieszę się ogromnie.
Odpowiedz
MarlenaDodano:  16 luty 2021 - 16:53
Bardzo dobra zupka. Myślę, że zrobię ją jeszcze nie raz :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  16 luty 2021 - 18:23
Zachęcam ;)
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  8 marzec 2021 - 11:08
Zupa przepyszna, robiłam już dwa razy! Rodzinka się zajada :)
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  8 marzec 2021 - 11:32
Cieszę się.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  11 marzec 2021 - 23:57
Ta zupa to niebo w gębie, przepyszna!!! Robię ją już drugi raz w tym...tygodniu;-) dzięki ogromne za przepis.
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  15 marzec 2021 - 8:26
Bardzo się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
BasiaDeDodano:  24 marzec 2021 - 18:41
Małgosiu, podpowiedz czym zastąpić mięsne pulpeciki dla wege-stołownika?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  24 marzec 2021 - 19:39
Tofu.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje! 

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto

Tkanka tłuszczowa odkłada Ci się w okolicy jamy brzusznej? Dlaczego tak się dzieje!

#redukcja #odchudzanie #odchudzamsie #odchudzaniezgłową #redukcjatkankitłuszczowej #redukcjawagi #insulinooporność #hashimoto
...

1587 41
Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków: 
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt

Tradycyjne korzenne pierniczki last minute - gotowe do zjedzenia natychmiast 🍪

Składniki na ok. 60 pierniczków:
🍪300 gramów masła
🍪250 gramów płynnego miodu
🍪100 gramów cukru
🍪3 żółtka
🍪5 łyżek śmietany kremówki 30%
🍪1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
🍪3 łyżki przyprawy do piernika
🍪łyżka kakao
🍪czubata łyżka cynamonu
🍪2 łyżeczki imbiru mielonego
🍪1 łyżeczka proszku do pieczenia
🍪2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
2. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego lub poprosić o wyrobienie mężczyznę o silnych dłoniach.
3. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
4. Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

#pierniczki #pierniki #pierniczkiświąteczne #piernikiświąteczne #klimatświąt
...

1812 134

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej