Siła prostoty. Tak mogłabym określić to danie.
Szparagi i młoda botwina zeszklone na klarowanym maśle z odrobiną czosnku. Do tego wyrazista w smaku bryndza i chrupiące płatki migdałowe. Powiecie : tylko tyle? Tak. Tylko tyle wystarczy.
Banalnie proste danie, a jakie smaczne. Genialne jako dodatek do ryby lub mięsa, ale także jako samodzielny posiłek. Np. późna kolacja.
Kto pominął post o wartościach szparagów zapraszam TU.
Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 150 kcal
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek młodej botwinki
- 60 gramów bryndzy
- łyżeczka klarowanego masła
- sól
- ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Na klarowanym maśle szklimy pokrojone w kawałki szparagi i botwinkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty na bardzo małym ogniu, często mieszając. Solimy do smaku.
- Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Posypujemy rozkruszoną bryndzą i płatkami migdałowymi.
Z poprzedniego artykułu wyczytałam, że szparagi są dobre dla osób z chorobami nerek. Czy istnieje możliwość żeby dietą zwalczyć piasek i kamienie nerkowe? Albo chociaż jak się wspomagać co jeść najlepiej ?
2 - może być, pewnie.
A ta sałatka wygląda przepysznie. W niedziele przetestuję :)
Renata
pozdrawiam
Stokroć dziękuję Małgosiu za wiele inspiracji!
Małgosiu mam takie pytanie. W sytuacji gdy jestem w pracy i wypada pora przekąski a nie mam możliwości zjedzenia na spokojnie i mogę sięgnąć po coś na szybko to co jest lepszym wyborem? Jogurt naturalny czy sok warzywny? Co Ty byś wybierala w takich sytuacjach?
Bardzo ciężko się z Panią skontaktować a to dosyć pilne. Wysłałam Pani formularz 29.03.2016r. i zgodnie z informacjami zawartymi na stornie powinnam otrzymać wycenę 12.05.2016r. Nie otrzymałam jej do dnia dzisiejszego proszę o informację dlaczego.
1. Czy w przypadku zwiększenia tłuszczów ok. 3 g na kg masy ciała może mieć jakieś skutki uboczne?
2. czy mogę jeść codziennie ok. 100 g miksu słonecznika, siemienia lnianego i orzeszków ziemnych? Wiem że liczy się różnorodność, ale nie będę ukrywać iż nie stać mnie na to aby codziennie jeść duże ilości drogich orzechów/migdałów czy dobrej jakości oleju nierafinowanego.
2- tak