Kochani, dziś kolejna propozycja na posiłek po treningu. Po tajskim makaronie z tofu, dziś na stół wjeżdża kurczak.
Grillowany marynowany kurczak, z warzywami i makaronem spätzle. Całość dopełnia oliwa z oliwek extra virgin czyli bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nadające pazura płatki chili oraz świeża kolendra.
33 gramy białka na porcję! Szybko i smacznie.
Polecam i zapraszam 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 550 gramów mięsa z fileta kurczaka
- sól, pieprz
- 300 gramów makaronu spätzle
- 2 ząbki czosnku
- 10 pieczarek
- mała cukinia
- mała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- łyżeczka płatków chili
- świeża kolendra
Marynata do kurczaka:
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- duża szczypta suszonej natki pietruszki
- płaska łyżeczka suszonego czosnku
Sposób przygotowania:
- Składniki marynaty mieszamy na jednolitą masę. Nacieramy mięso. Odstawiamy na godzinę d0 lodówki.
- Na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w kawałki pieczarki i cukinię. Solimy. Przesmażamy. Lekko podlewamy wodą, przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości.
- Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy do warzyw. Obsypujemy płatkami chili. Dodajemy pozostałe 3 łyżki oliwy. Mieszamy.
- Kurczaka grillujemy na grillu elektrycznym przez 2 minuty. Jeśli nie mamy grilla, smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.
- Makaron serwujemy z mięsem. Całość posypujemy świeżą kolendrą.