Tradycyjnie faszerowane mięso, tzw. roladki, lekko podsmażamy i serwujemy z sosem. To klasyczny sposób podania. U mnie macie np. roladki faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami w białym sosie (klik) lub roladki w sosie curry (klik) lub roladki z pietruszkowym pesto w aromatycznym sosie klik.
Co w sytuacji jeśli ktoś zaczyna się odchudzać, ma duży balast do zrzucenia i jest na początku swojej drogi? Jak ognia unika sosów, ponieważ przypominają mu czasy, kiedy to właśnie miłość do sosów doprowadziła go do obecnej wagi. Skrycie marzy mu się coś faszerowanego, jakiś może zrazić albo roladka.
Czy na diecie takie dania są zakazane ?
Absolutnie nie pod warunkiem, że zostaną właściwie przygotowane. Tu z pomocą przychodzi parowar lub zwyczajny garnek z nakładką do gotowania na parze.
Wiele osób, zamawiając u mnie dietę indywidualną, prosi o to, aby dań na parze było bardzo mało.
Dlaczego tak jest? Czego się obawiają ?
Jeśli ktoś kiedykolwiek był na jakiejś diecie, z pewnością dobrze pamięta jałową, bez smaku, suchą pierś z kurczaka z warzywami. Bardzo często, dzień w dzień, co sprawia, że po zakończeniu takiej diety parowar ląduje w piwnicy i staje się persona non grata.
A wcale tak być nie musi i wszystko zależy od doprawienia i dodatków.
Dziś chcę Wam zaprezentować faszerowanego fileta z kurczaka. Filet faszerowany jest na bogato, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. Przyrządzamy go na parze, ale zawiniętego w folię aluminiową, co sprawia, że wilgoć zawarta zarówno w mięsie jak i serze nie ucieka na zewnątrz, a fantastycznie nawilża mięso.
Mięso, które wcześniej zostało dobrze doprawione, staje się bardzo aromatyczne. Wyrazisty smak suszonych pomidorów i bazylii nadaje mu charakteru.
Taki filet jest doskonałym posiłkiem potreningowym. Porcja zawiera 23 gramy białka, 10 gramów tłuszczu i 16 gramów węglowodanów.
Polecam przygotować przed wyjściem na trening. Niech czeka zawinięta w folię, aby po przyjściu wrzucić ją na parę, a samemu pójść pod prysznic. Pamiętajcie tylko, aby zaraz po treningu, jeszcze w szatni zjeść coś węglowodanowego, np. banana.
Jako danie obiadowe polecam zestawić z sałatką z winegretem lub mizerią z jogurtem. Można dodać coś węglowodanowego, np. ziemniaczki gotowane na parze (patrz skrobia oporna klik) lub podać z ryżem z warzywami.
Kaloryczność:
Cały faszerowany filet ma ok. 240 kcal
Składniki na jedną porcję:
- 80 g fileta z kurczaka
- 40 g suszonych pomidorów (ok. 2-3 sztuki)
- liście bazylii
- dwa plastry sera mozzarella (ok. 30 g)
- pieprz cytrynowy
- sól
Przygotowanie:
- Fileta nacinamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Całego nacieramy solą, a od wewnątrz (w kieszonce) nacieramy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na pół godziny.
- Do kieszonki wkładamy suszone pomidory, bazylię i mozzarellę. Zwijamy w folię aluminiową i wstawiamy do naczynia do gotowania na parze. Dusimy 25 minut.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Ludzie nie przesadzajcie, nie jemy go codziennie a niektóre mięsa powinny być smażone na smalcu bo smalec nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach.
Pokolenie "smalcowe" to pokolenie moich rodziców. To ludzie którzy teraz mają lat 60-siąt i wysiadują miejsca w przychodniach NFZ. To ludzie z cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami serca etc. Nie mówię że wszyscy, ale z pewnością duża część.
Natomiast smalcowe pokolenie naszych dziadków to pokolenie ludzi którzy pracowali fizycznie, a jak pracujesz to spalasz.
Smalec + praca za biurkiem = kiepska perspektywa.
Mam problem co mogę jeść wieczorem jak wracam z fitnesu ok 21. Jogurt/twaróg już mi sie znudził........;p
Uwielbiam wszystkie Twoje przepisy Małgosiu!! A wartość merytoryczna postów zamieszczanych- sprawia, że strona ta stała się moją ulubioną:):):):) Nawet niektóre Twoje rady zapisuję sobie w moim dietetycznym "kapowniku":) Jesteś świetna w tym co robisz!Szacun!!!
Czy czerwona herbata jest ok? Słyszałam też takie opinie ze nie powinno sie pić soków, bo oszukuje sie mózg i ten nie rozpoznaje przyjętych kalorii?-------lepiej zjeść pomarańczę niż wypić sok, bo sie gryzie i żuje, a sok tylko "wlatuje"
Ile w końcu powinno sie pić i jak i kiedy?
szklankę czy łyczkami co rusz?
A ile kcal powinna mieć taka przekąska po treningu, ale przed obiadem?
I jakie masz Gosiu propozycje?
Mam jeszcze pytanie, czy płatki o takim składzie: ryż naturalny brązowy, oligofruktoza (spotkałam się też z inuliną, zależy od partii), sól to dobry pomysł? Zastanawiam się, czy podobnie jak kukurydziane są bardzo przetworzone i czy mają wysoki indeks glikemiczny, co o tym sądzisz, Małgosiu?
Wyglądają tak: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://otreby.eu/121-thickbox_default/platki-z-ryzu-brazowego.jpg&imgrefurl=http://otreby.eu/platki-i-otreby/115-platki-z-ryzu-brazowego.html&h=600&w=600&tbnid=tgQUrSkrKeajZM:&zoom=1&docid=MZTGT6evXsUPsMei=lVJHVbH0JMHpatf0gNgP&tbm=isch&ved=0CCIQMygDMAM
Są osoby które są suche jak patyki a jedzą jak słonie. Znam dwie takie.
Niestety jedna z nich mimo chudości ma cukrzycę i nadciśnienie. Druga zdrowa.
Źródłem dobrych tłuszczów i kalorii są także pestki słonecznika, dyni, migdały, awokado (jeśli smak nie będzie odpowiadał to warto dodawać do koktajli).
Obstawiałabym raczej skłonność. Kawy po posiłku nie radziłabym pić ponieważ utrudnisz wchłanianie składników odżywczych.
Mam goraczke ,wymioty , biegunke i bole brzucha ;(
Czy skorka od papryki mogla mi zaszkodzic ??
Czy stanela mi na zoladku ??
Mysle ,ze to nie jest grypa , bo mam gwaltowne wymioty , czyli wymiotuje pare razy pod rzad obiadem ;(
Staram sie pic herbate imbirowa ;)
I czy miód można spożywać codziennie patrząc na to ile ma kalorii?
W przypadku napadów głodu ratuj się warzywami.
pyszny. Do tego kuskus i Twoja sałatka z kapusty. Niestety przejadłam się, źle się czułam i miałam nieprzyjemnie napchany brzuch. Co można zrobić w takiej sytuacji? :((
Przyznam, że czasem brakuje mi chrupkiej skorupki, ale zamiennik też nie gorszy, a mniej kaloryczny :-) Do tego kasza bulgur, którą nazywam najsłodszą z kasz (i dlatego ma u mnie pierwszeństwo ;-) oraz suróweczka. Pozdrawiam Małgosiu