Jeśli lubicie sorbety cytrynowe i lemoniadę pokochacie to ciasto. Nie tylko na Wielkanoc 😉
W upalne lato sprawdzi się doskonale. Pyszne, słodko – orzeźwiające.
Ma jedna wadę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku 😉 Krem jest delikatny, miękki, aksamitny. Bajecznie dobry.
Robi się je dość szybko i łatwo. Myślę że poradzi sobie z nim każdy 😉
Polecam na nadchodzące święta.
Składniki na kruche ciasto pâte sablée (na dużą formę o średnicy 30 cm):
- 120 gramów miękkiego chłodnego masła
- 70 gramów ksylitolu
- 2 żółtka (jajka M)
- 180 gramów mąki orkiszowej typ. 650
- masło do wysmarowania formy
- kasza manna do wysypania formy
Sposób przygotowania:
- Masło siekamy na kawałki, dodajemy ksylitol, ucieramy za pomocą miksera na gładką, kremową masę.
- Do masy cały czas miksując dodajemy żółtko. Po uzyskaniu gładkiej masy cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki. Szybko zagniatamy jednolite gładkie ciasto.
- Formę do tary smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wylepiamy cienką warstwą ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 22 minuty.
- Wyjmujemy upieczony spód tarty z piekarnika. Studzimy.
Składniki na krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 6 całych jajek
- 200 gramów ksylitolu
- 150 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Z cytryn wyciskamy sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. W mikserze na gładką, kremową masę miksujemy jajka z cukrem. Cały czas miksując cienką stróżką wlewamy gorący (ale nie wrzący) sok z cytryny.
- Masę przelewamy na patelnię i cały czas miksując ręczną rózgą kuchenną podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje osiągając konsystencję budyniu. Zamiast rózgi można użyć plastikowej łopatki kuchennej wykonując cały czas okrężne ruchy po dnie patelni.
- Śmietanę kremówkę ubijamy „do połowy”. Śmietana ma zgęstnieć, osiągając konsystencję kremu. Nie ubiajamy jej na sztywno!
- Masę cytrynową miksujemy wlewając cienką stróżką gęstą, kremową śmietanę.
- Gotowa masę cytrynową wlewamy na spód tarty. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.