Img

Bezglutenowe i bezjajeczne kruche ciasteczka migdałowo – waniliowe

Nie jest łatwo być celiakiem. Nie można tak po prostu wejść do sklepu i kupić coś do kawy na popołudniowe spotkanie z koleżankami. Ponadto gotowe, dostępne w sklepach ciasteczka bezglutenowe często mają w składzie podejrzane dodatki. Jeśli oprócz celiakii masz dodatkowo alergię na jajka sprawa komplikuje się jeszcze bardziej.
Dla wszystkich celiaków i osób z alergią na jajka przygotowałam dziś przepis na przepyszne, aromatyczne, kruchutkie ciasteczka bezglutenowe.
Jestem pewna że je pokochacie.

Kaloryczność:
Jedno ciastko ma ok. 184 kcal

Składniki na 13 - 15  ciasteczek (mi wyszło 13):

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
  2. Suche składniki wymieszaj w mikserze planetarnym. Dodaj miękkie mało i ziarenka wyjęte z całej laski wanilii. Mieszaj dalej aby powstała zwarta masa.
  3. Z powstałej masy ulep 13 ciasteczek.
  4. Wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 -25 minut. 

PS: ciasteczka jemy po całkowitym ostudzeniu.




Copyright 2021 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved