Img

Pieczony cytrynowy dorsz na maślanych warzywach z prostym risotto

Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu, lekki, aromatyczny obiad w sam raz na piątek. Pieczony cytrynowy dorsz na maślanych warzywach z prostym risotto. Gotowy w 30 minut. 
Danie bezglutenowe, bezjajeczne, bezmleczne (klarowane masło nie zawiera białek mleka krowiego - to czysty tłuszcz). Idealne dla osób na diecie redukcyjnej. 
Zachęcam do wypróbowania ;)  

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 460  kcal

Składniki na obiad dla 4 osób

Dorsz:

Maślane warzywa:

Ryż:

Sposób przygotowania:

  1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Oprószamy przyprawami. Skrapiamy sokiem z limonki. Na każdym kawałku kładziemy porcję klarowanego masła. 
  2. Papier szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
  3. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę i pokrojone w półtalarki pieczark. Jak pieczarki się przyrumienią dodajemy czosnek i posiekaną sałatę. Przesmażamy aż sałata zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Na maśle przesmażamy ryż. Zalewamy winem. Smażymy aż wino całkowicie odparuje. Dodajemy bulion 1 cm powyżej poziomu ryżu. Gotujemy ryż do miękkości. W razie potrzeby dolewamy bulionu. 
  5. Ryż doprawiamy w zależności od stopnia doprawienia bulionu.
  6. Na talerzu układamy porcję ryżu i warzyw. Dodajemy upieczonego dorsza. Całość posypujemy drobno posiekana kolendrą. 

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved