Img

Kurczak pieczony w piwie z warzywami

Takiego kurczaka zapewne jeszcze nie jedliście. Idealnie zamarynowany, zapieczony w piwie co daje mu genialną kruchość i aromat. Do tego pyszne warzywa i delikatne kaszotto z kaszy jaglanej z groszkiem.
Idealny pomysł na niedzielny obiad, choć w tygodniu też się sprawdzi. Robi się go bardzo prosto.
Wypróbujcie koniecznie ;)

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 580 kcal 

Składniki na obiad dla 4 osób:

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra - dół).
  3. Na maśle przesmażamy kurczaka po dwie minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora kroimy w półtalarki. Wrzucamy na patelnię po kurczaku. Przesmażamy. Przekładamy do naczynia z kurczakiem. Zalewamy piwem. Przykrywamy pokrywą do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z naczynia i podpiekamy 15 minut. 

Kasza jaglana z groszkiem:

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle szklimy kaszę. Zalewamy bulionem 1 cm ponad poziom kaszy. Gotujemy bez przykrycia aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania dodajemy rozmrożony groszek. Jeśli kasza nadal jest twarda, dolewamy bulionu.
  2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved