fbpx
Przyprawa do drobiu i ryb ! Bez glutaminianu sodu i innych niespodzianek. 100 % naturalnych składników ! Plus przepis na fajnego, pieczonego kurczaka.
Img

“Sposób na ….. “, “pomysł na ……” i inne fixy, mixy zajmują w przeciętnym supermarkecie więcej miejsca niż przyprawy, nazwijmy to saute. To duży i mający się dobrze rynek, co dowodzi, że nie do końca umiemy sami doprawić potrawę.

Jak dodać jedno do drugiego żeby wyszło smacznie, i jeszcze trzecie dołączyć, aby smak wzbogacić ?
No i jak tu się obyć bez glutaminianu sodu i innych dopalaczy ?
Okazuje się, że nie jest to takie trudne.
Mam dziś dla Was moją kompozycję przypraw. To jest wersja o zabarwieniu lekko orientalnym. Genialna do drobiu i świetna do ryb.
Mój syn twierdzi, że pieczony kurczak z tą przyprawą jest najlepszy na świecie, a jak mój syn mówi, że coś jest najlepsze na świecie, to coś w tym jest. Mały brzdąc jest szczery do bólu i jak coś jest słabe, to on to powie prosto w oczy, bez owijania w bawełnę. Dyplomacja zdecydowanie nie jest jego mocną stroną 😉

Składniki:
  • 1 łyżka curry
  • 3/4 łyżki kurkumy
  • 1/4 łyżki kminu rzymskiego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy. Przekładamy do zakręcanego słoiczka.
  2. Wkładamy kurczaka do foliowej torby i wsypujemy przyprawę. Torbę zawiązujemy tak, aby nic nam nie wyleciało. Energicznie potrząsamy aby przyprawa znalazła się w każdym zakamarku kurczakowej nóżki.
  3. Kurczaka przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1,5 godziny (termoobieg).

A już niebawem powiem z czym zestawić kurczaczka, aby było fajnie i nietuzinkowo.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Dieta gotowa zima wersja 3 – dobrze zbilansowane plany dietetyczne

Kochani, z ogromną przyjemnością, onieśmielona Waszymi wiadomościami i tym jak na nią czekaliście, ogłaszam premierę diety gotowej zimowej w wersji Czytaj dalej

Jedz i daj zjeść innym

Miałam mówić o tym na Instastory, ale chyba wyszłoby za długo i miałoby mniejszy zasięg, niż tu na blogu.  Postanowiłam Czytaj dalej

Czy można jeść bób na diecie redukcyjnej? 

Bób - symbol mojego dzieciństwa i niezaprzeczalny symbol lata. Jako mała dziewczynka i nastolatka zajadałam się nim ile weszło. Zawsze Czytaj dalej

Gotowe wiosenne plany żywieniowe o niskim IG, także wege i bez nabiału

Kochani, po ogromnym sukcesie gotowych planów żywieniowych o niskim indeksie glikemicznym, na Waszą prośbę publikuję nowy jadłospis w wersji wiosennej Czytaj dalej

143 komentarze

AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 9:47
Czy pieczony łosoś z tą przyprawą również się sprawdzi?
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 21:47
Dla mnie łosoś ma najlepszy smak jak upieke go tylko z oliwa , cytryna i sola bO łosoś sam w sobie ma swój specyficzny smak .
Joanna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 9:50
Super pomysl! Jeszcze do niedawna bylam stala klientka "Fixow" i "Pomyslow na".. ale wszystko sie zmienilo odkad czytam Twojego bloga Malgosiu! ;)
Fixy i kostki roslowe poszly do smieci ,nie potrzebuje ich dluzej korzystajac z Twoich przepisow,DZIEKUJE!!!;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 9:56
super! Moja córcia też twierdzi że kurczak z przyprawa z worka jest najlepszy na świecie :) Musze koniecznie spróbować Twojego przepisu, dam znac czy pobił kurczaka z worka ;)
Odpowiedz
Marlena - MissCommandoDodano:  4 Marzec 2015 - 9:57
Uwielbiam szczerość dzieciaków :) I z chęcią skuszę się na taką domową, orientalną przyprawę, szczególnie że bardzo lubię kurkumę i imbir. Dziękuję!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 9:59
a jakaś alternatywa dla kurkumy i curry ,bo mój luby nie znosi i wyczuwa nawet w najmniejszych ilościach????
pozdrawiam
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:48
Zrób mu roladki w sosie curry dostępne na blogu Małgosi. Mój Ukochany również nie lubi curry, ale w tej wersji mega mu zasmakowało i prosił o więcej. Mój dalszy plan włączania curry do menu to właśnie mix przypraw :) na pewno też mu zasmakuje! :)
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:17
Posolić kurczaka i popieprzyć, obtoczyć w jogurcie, suszonych ziołach i bułce tartej. Ułożyć na papierze do pieczenia i upiec. Odwrócić w trakcie, żeby bułka się z obu stron przyrumieniła. Robię w ten sposób piersi (bez skóry!) i wychodzą rewelacyjnie soczyste.

Curry ma dość charakterystyczny smak i niektórzy nigdy się do niego nie przekonają.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:15
A może jakiś post czym zastąpić wegetę w doprawianiu zupy? Bardzo bym poprosiła :)
Ilona BDodano:  4 Marzec 2015 - 10:45
Ja zastępuje wegetę suszonymi warzywami o naturalnym składzie i dużą ilością suszonego lubczyku
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 11:29
Jest coś takiego jak Vegeta Natur - bez glutaminianu sodu, z dobrym składem. Ja swoją kupiłam Tesco. Jest droższa, ale za taki skład uważam, że warto :) Tutaj obrazek jak wygląda: http://alma24.pl/produkt/30842375/przyprawa-vegeta-natur?gclid=CJGKg9G-jsQCFeHVcgod2poAeA
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 11:55
Jest vegeta natura
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 13:44
Ja dodaje do zupy czosnek granulowany i jeśli robię zupę z ziemniakami (jarzynowa, kalafiorowa, grochowa itp) to dodaję przyprawę do frytek i ziemniaków prymat. Często dodaję też cząber,, majeranek sos sojowy, zalezy jaka zupa.

Wcześniej robiłam zupy tak: 2 kostki rosołowe + zupa z torebki + wegeta
Teraz nie dodaję nic z tych rzeczy. A zupy są duzo lepsze. Niestety trzeba więcej czasu na to pośwęcić ale myślę że się opłaca.

Małgosiu moze zrobisz posta o "uzyskiwaniu" smaku zupy bez wspomagaczy.
Dodano:  4 Marzec 2015 - 23:19
jest post jak zrobić bulion bez wspomagaczy a to podstawa każdej zupy
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:22
Większa ilość warzyw i lubczyk. Widziałam już "rosół", gdzie na 4 litry wody były dwie marchewki, mała pietruszka, mały kawałek selera i pora. To z czego ta zupa ma mieć smak? :)

A lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy "maggi". Tzn. był, oryginalnie, teraz zastąpiono go chemią ;(
AnonimowyDodano:  11 Marzec 2015 - 12:31
Ja późnym latem robię domową "vegetę" na zapas. Rożne warzywa (marchew, pietruszka, czosnek, cebula, por, seler) trę na tarce, do tego garść pietruszki, lubczyku i wszystko suszę w suszarce do grzybów. Później mielę w młynku z kukrumą i odrobiną soli (żeby zakonserwować nieco). Kilka takich podejść i jest spory zapas :) Polecam!
Odpowiedz
Anka AnkaDodano:  4 Marzec 2015 - 10:19
Wygląda mniam muśnie, wypróbuję :)
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 11:56
"mniamuśnie" piszemy razem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:20
Super masz pomysly. Ja z pytaniem czy poradzisz jak zrobic wlasny sos pieczeniowy. Uwielbiam sosy, oczywiscie kupuje te z torebki bo sama nie wiem jak zrobic. Chodzi o to jak zrobic tylko sos (np do polania ziemniakow z kotletem, moje dziecko nie zje takiego "suchego" jedzenia)
Dodano:  4 Marzec 2015 - 10:59
na blogu masz kurczaka w sosie pieczarkowym
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:27
proporcje podane sa na ok ile nozek?
Dodano:  4 Marzec 2015 - 10:29
maksymalnie 8
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:39
Małgosiu, a co myślisz o kurczaku w tak zwanym papirusie? Lubię ten sposób przygotowania piersi, bo jest soczysta.
Dodano:  4 Marzec 2015 - 11:04
mnóstwo moich przepisów jest z kurczakiem w pergaminie, polecam ten sposób,
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 11:09
Ja obtaczałam w przyprawach i zawijałam w papier do pieczenia. Nigdy nie korzystałam z gotowych papirusów, ale mój sposób się sprawdził :)
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:27
No bo to ten sam sposób - papirus to tylko nazwa marketingowa na pergamin/papier do pieczenia.

Swoja drogą, te wszystkie fixy to dla mnie szczyt geniuszu marketingowe - za szczyptę przypraw bulić tyle ile kosztuje kilka pełnych paczek ziół, a ludzie kupują i jeszcze się cieszą...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:41
Super! Absolutnie do wyprobowania :) ale nie lepiej wymieszac i upiec w worku - piekarniku foliowym?... nie wyschnie i bedzie bardzo soczysty...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:43
Gosiu można czymś zastąpić kmin rzymski? Nigdzie nie mogę go dostać...
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:31
Będzie trudno, bo kmin ma specyficzny smak. Ale w większości supermarketów nie ma problemu z jego kupieniem.
No i lepiej kupić w całości i potem zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu. Tak jak wszystkie przyprawy zresztą - dłużej utrzyma aromat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:45
temp.180 st termoobieg i 1,5 godz. to moim zdaniem za długo jak na kurczaka
Dodano:  4 Marzec 2015 - 11:02
spróbuj ;)
Odpowiedz
Zrzuć Brzuch!!!Dodano:  4 Marzec 2015 - 10:51
Ten kurczak wygląda naprawdę wyśmienicie :) Własne miksy przypraw to fajna sprawa, ostatnio też o tym myślałem używając sklepowego mixa. Przecież jest podany skład na opakowaniu więc można spróbować zrobić swoje omijając niewygodne składniki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 10:58
ja bym dała jeszcze 2-3 łyżki oliwy bo suchy ten kurczaczek wyjdzie
Dodano:  4 Marzec 2015 - 11:03
oliwy do pieczonego kurczaka ?
a to już tłusta skórka i "otulina" z przyprawy, która utrudnia parowanie nie wystarczy ? ;))
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:32
Ale próbowałaś i wyszedł suchy? Czy krytykujesz tak na zapas? :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 11:50
Pani Małgosiu zwracam się troszkę z innym pytaniem a mianowicie czy preparat Enterol 250 z drożdżami szczepu Sacharomyces boulardii można profilaktycznie przyjmować celem zwiększenia odporności organizmu i polepszenia pracy jelit. Czy preparat ten zapobiega wzdęciom?

Czytałam też o wiele o preparatach Sanprobi IBS i Dicoflorze, które to zawierają dobroczynne dla jelit szczepy bakterii.
Jaka jest różnica między tymi 3 preparatami w działaniu na organizm? Czy warto stosować niniejsze preparaty w celach profilaktycznych?
Czy to zła inwestycja we własne zdrowie?

Pozdrawiam serdecznie.
Dodano:  4 Marzec 2015 - 23:22
można ale na zasadzie kuracji,
organizmu nie można wyręczać ponieważ przestanie produkować własne bakterie,
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 11:38
Pytanie nie było do mnie, ale się wtrącę. Kiedyś jak tylko ktoś się pojawił w okolicy z jelitówką - zawsze się zaraziłam. Chorowałam minimum kilka razy do roku i zwykle długo dochodziłam do siebie.
Za którymś razem lekarz zalecił mi zażywanie sanprobi profilaktycznie i odkąd zaczęłam to brać, nie złapałam żadnego wirusa jelitowego a to już ze dwa lata. Biorę cały rok z przerwami.
Po enterolu bolał mnie brzuch (było też napisane w ulotce, że coś takiego może mieć miejsce).
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 8:36
Pani Małgosiu, czy jest mi Pani wstanie wyjaśnić różnicę w działaniu wspomnianych wyżej preparatów i jak każdy z nich wpływa na nasze jelita?

Ponadto czy dostępne w ogólnej sprzedaży mleka probiotyczne z L.CASEI są godne uwagi, czy warto pić je do przysłowiowego śniadania?, czy ich działanie jest większe niż zwykłych naturalnych jogurtów z dobroczynnymi bakteriami?
Dodano:  6 Marzec 2015 - 9:22
oczywiście ale to jest temat na oddzielny post,
zapewne jest więcej osób zainteresowanych tym tematem a jak opiszę go tu w komentarzu (który wyjdzie długaśny) to za tydzień ktoś zada to samo pytanie pod innym postem, i tak w kółko,
zapisuję temat na listę postów,
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 12:40
Bardzo dziękuję i będę wdzięczna za rozwinięcie tematu.

Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 11:54
Małgosiu,
pieczemy pod przykryciem czy bez?
Ewa
Dodano:  4 Marzec 2015 - 23:17
bez
Odpowiedz
Marzena CzDodano:  4 Marzec 2015 - 11:59
To prawda, "przez Twojego bloga" w moim domu zapomnieliśmy co to jest kostka rosołowa, vegeta, a jeszcze rok temu jak nie było kostki - nie było zupy. Straszne!!! To samo z wszelkimi pomysłami na.... - nie kupuję. Nawet nie ma takiej potrzeby, bo wystarczy przyprawy użyć i już. Ja do takiego kurczaka "na szybko" często daję curry, pieprz cytrynowy, koperek, parę ząbków czosnku, jabłko i buch do pieca. Wychodzi pycha i od momentu jak zaczęłam tak robić moje dzieci jak mają wybór - pierś w panierce czy pieczona - zawsze wybiorą taką pieczoną pyszność :))
A propo jeszcze dodawania oliwy do pieczenia - ja robię tak, że do naczynia żaroodpornego, po ułożeniu wszystkiego, co ma się upiec, dolewam zwykłej wody, dzięki temu to co się wytopi łączy się z wodą i wychodzi spoko sosik :) I dodam, że mięso jeszcze nigdy nie wyszło mi suche.
Dzięki Gocha - jesteś WIELKA !!!
Dodano:  4 Marzec 2015 - 19:15
:) cieszę się, że przeze mnie zaczynacie kombinować w kuchni :)
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:39
Ale w piecu tez można robić panierowane i wychodzi super! Pisałam już wyżej - pierś bez skórki obtoczyć w jogurcie, ziołach, bułce tartej i do pieca. Można odrobinę skropić olejem, żeby bardziej chrupiące wyszło, ale naprawdę odrobinę. Obrócić w trakcie, żeby się zrumieniło z obu stron.

Zamiast gotowej bułki tartej można zmielić blenderem wczorajszy chleb, dodać zioła, czosnek, łyżkę oliwy (żeby zespolić) - patent Jamiego Olivera. Polecam.

A jaka dobra i soczysta jest ryba w takiej panierce!
Marzena CzDodano:  6 Marzec 2015 - 9:48
Super pomysł, wykorzystam - dzięki!!!
Odpowiedz
Magdalena -MaddelieDodano:  4 Marzec 2015 - 12:02
Super pomysł. Uwielbiam przyprawy "domowej roboty". Na pewno wypróbuję :)
PS. Bardzo ciekawy blog, zaglądam codziennie, czytam, szukam. Przeglądam go w każdej wolnej chwili w pracy, od początku, nadrabiam zaległości :) Oby tak dalej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 12:31
Malgosiu zauwazylam, ze pieczesz zawsze w naczyniu. Co sadzisz o pieczeniu w workach foliowych, ktore sa wygodne dla czyszczenia pozniej piekarnika.
Zupa detoks - jest kolendra, jakiej uzywasz, Znalazlam tylko owoc kolendry na rynku chociaz na bazarze jest zmielona i moze byc zwietrzala
Dodano:  4 Marzec 2015 - 23:18
czasami używam,
co do kolendry używam kamis
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 12:41
Czy ktoś się orientuje jak nazywa się kmin rzymski po niemiecku?

Małgosiu a co sądzisz o gotowym bio zakwasie na chleb? W proszku.
Dodano:  4 Marzec 2015 - 19:11
Dlaczego szukasz drogi na skróty? Nie lepiej samemu przyrządzić zakwas? I pewność składu i satysfakcja :). Tu masz przepis: http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/08/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku-oraz.html
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 20:14
Cumin
Odpowiedz
truskawaDodano:  4 Marzec 2015 - 12:45
chętnie wypróbuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 14:52
A ja lubię takie własne mieszanki bez chemii:) Małgosiu czy poleciłabyś jakąś patelnię grillową?:) Anka - od niedawna uzależniona czytelniczka, która nauczyła się dzięki Tobie jeść śniadania:)
Dodano:  4 Marzec 2015 - 18:54
Polecam Valdinox
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 21:41
Dzięki piękne! Zależało mi na czymś sprawdzonym a Ty sprawdziłaś na pewno:) Pozdrawiam Anka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 14:54
Super! Na pewno wypróbujemy :)
Odpowiedz
magdaDodano:  4 Marzec 2015 - 15:31
Małgosiu dziękuję! Ty to zawsze spadasz mi z nieba! Dosłownie czystasz w moich myślach, właśnie o czymś takim myslałam. Bo jak czytam te gotowe mieszanki to krew czasem człowieka zalewa. Piekę!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 15:31
A zjadać skórkę?
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 15:49
a jak ktoś lubi? czy to bardzo wpłynie na kaloryczność posiłku?
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 17:13
ale że jak to...? przecież wtedy odaje się meżowi też wszystkie te przyprawy...
Dodano:  4 Marzec 2015 - 18:53
ja oddaję mężowi ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 18:31
Można prosić o pomoc w zakupie brytfany?, na kuchenkę gazową i do zapiekania w piekarniku, żeliwna aluminiowa??? jaka Pani poleca?
Dodano:  4 Marzec 2015 - 18:56
zdecydowanie żeliwna, aluminiowych naczyń nie powinno się w kuchni używać!
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 19:06
Dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 18:47
Chcialam dzisiaj kupic spiruline w aptece, byla zwykla i himalajska. Czym one sie różnią ? W koncu nie wwzięłam żadnej
Dodano:  4 Marzec 2015 - 23:10
Himalajska jest "czystsza". To tak jak z solą himalajską.
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 10:32
Ale ta zwykła też będzie dobra?
Dodano:  5 Marzec 2015 - 12:00
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 19:35
Malgosiu
Jestes naprawde pomyslowa i po prostu czarujesz w kuchni ;) . Moglabym byc twoim krolikiem doswiadczalnym ;) hehe
Mam pytanie i przepraszam jesli za bardzo nie na temat ,ale ie wiem gdzie je napisac ,a wiem ,ze pod tym postem zauwazysz moje pytanie :)
Raz w tygodniu mam slodka niedziele i jem.zazwyczaj ciasto ,bebeczke itd ... oczywiscie domowej roboty a co z owocami pod kruszonka ??? Je tez zaliczyc do slodyczy ,czyli slodkiej niedzieli. Bo to przeciez owoce pod maka z maslem . Raz zrobilam ,bo chcialam zobaczyc jak smakuje maka orkiszowa ,poniewaz pierwszy raz ją kupilam i chcialam dla rodziny zrobic deser i przyznje ,ze bylo PRZEPYSZNE !!!. i ie wiem.czy zaliczyc to do slodyczy .

Dodano:  4 Marzec 2015 - 20:03
Zauważam każdy komentarz, bez względu, pod którym jest postem. Co do Twojego pytania, nie dajmy się zwariować, wszystko w granicach rozsądku :).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2015 - 22:07
Malgosiu pomóż!!
Co mam zrobic żeby dowiedziec sie co jest przyczyną mojego wiecznie wzdetego brzucha?? Czasami wstaje rano i on juz jest dość mocno wzdęty po 12,godz nic nie jedzenia :( a każdy kolejny posiłek pogarsza sprawę. Jem regularnie i w malych porcjach od jakiegoś miesiąca. Bardzo mnie to irytuje bo momentami wyglądam jakbym była w ciąży i w ogóle zle sie strasznie z tym czuje tymbardziej ze wiem ze przyczyn może być mnóstwo. W takim razie jak odkryć ta wlasciwa?? :(
Dodano:  4 Marzec 2015 - 23:12
Polecam zacząć od testów w kierunku nietolerancji glutenu. Bardzo często to on jest przyczyną.
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 0:26
chyba muszę faktycznie go zrobić :( dziękuje za odpowiedź :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 0:08
Małgosiu mam takie pytanie do Ciebie niezwiązane z tematem postu jak można jako do autorytetu w dziedzinie żywienia. Dużo czytam, oglądam teraz na temat odżywiania i informacje czasem się wykluczają ( np weganizm wysokowęglowodanowy kontra dieta paleo)

Czy uważasz że żeby być zdrowym należy rozdzielać w posiłkach białka i węglowodany? Na ile umiem ocenić czytając Twoje jadłospisy to niekoniecznie, tak restrykcyjnie tej zasadzie hołdujesz. Jeśli padła gdzieś Twoja odpowiedć na tę kwestię, może jest osobny post z góry przepraszam ale jestem w miarę świeżą czytelniczką, staram się nadrabiać i czytać archiwalne wpisy :)

Niektórzy twierdzą że to bardzo ważne żeby nie miesząc biała i węglowodanów bo są osobne enzymy do trawienia tychże itd. Trochę się można w tych "tendencjach" zdrowego odżywiania pogubić. Jestem ciekawa Twojej opinii

Pozdrawiam
Kamila
Dodano:  5 Marzec 2015 - 8:49
Enzymy trawienne są tak silne, że poradzą sobie i z białkiem i z węglowodanami w jednym posiłku.
Nie ma ŻADNYCH medycznym uzasadnień co do stosowania diety rozdzielnej. Poza tym węglowodany są trawione jeszcze w jamie ustnej, dalszy ciąg w jelicie cienkim, tłuszcze są trawione w dwunastnicy i jelicie cienkim a białka zaczynamy trawić w żołądku i kończymy w jelicie cienkim i to nie jest tak ze jak do żołądka trafia kasza z warzywami i kurczakiem to jest kłótnia kto będzie trawiony pierwszy i jak szczęśliwie padnie na kurczaka to kasza i warzywa siadają w kącie i czekają.
Ludzie od zarania łączą pokarmy a mamy 2015 rok.
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 23:01
dzięki za tę odpowiedź
Na youtubie jest całe mnóstwo kanałów o zdrowym żywieniu różnie pojmowanym i część osób arbitralnie twierdzi że trzeba rozdzielać, aż człowiek głupieje i nie wie co myśleć ;)
Bardzo jest cenna dla mnie Twoja odpowiedź

W ogóle śmiem już twierdzić że Twój blog to mój ulubieniec 2015 roku ;)

Pozdrawiam
Dodano:  6 Marzec 2015 - 9:31
wiem, wiem, to taki (przepraszam że to mówię) owczy pęd,
ktoś coś powiedział, i reszta bez refleksji czy to ma logiczny sens powiela tę opinię,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 0:12
Może mi ktoś podpowiedzieć jak to upiec - ile czasu - jak nie mam termoobiegu :(?
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:44
Trochę dłużej ;)

A serio to w przepisach zazwyczaj podaje się, że bez termoobiegu ten sam czas tylko temp. o 20 stopni wyższa.
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 22:57
dzięki ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 7:06
Witam, czy po treningu o godzinie 17.00 - ćwiczę 45 min turbo wyzwanie ewa chodakowska + dokłądam czasem 20 min z Mel B - mogę zjeść jogurt naturalny z jabłkiem, bananem, migdałami, ew. płatki migdałowe do dekoracji albo kakao, albo wiórki lub gorzka czekolada? A czy 200 g twarożku chudego z samymi migdałami ew. jeszcze z jkabłkiem też jest dobrze?
Dodano:  5 Marzec 2015 - 8:51
tak, twarożek/jogurt + owoc super,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 7:21
od niepamiętnych czasów używam do przyprawiania mięs i ryb właśnie takich przypraw. Często dodaje je też do warzyw np. do "frytek" pieczonych z selera, korzenia pietruszki i buraka. Polecam.
Małgosiu mam prośbę otóż chce zacząć jeść płatki na śniadanie ale teraz wybór jest taki że głowa mała. Które płatki: owsiane, jęczmienne, jaglane, gryczane, orkiszowe są najbogatsze w sensie właściwości odżywczych? stałam wczoraj przed półka w sklepie i zgłupiałam taki jest obecnie wybór. Byłabym wdzięczna za jakieś krótkie kompendium wiedzy na ten temat i Twoją opinie co do różnych rodzajów. Pozdrawiam, Paulina
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 8:02
Witam Cię Małgosiu:)
Mam do Ciebie pytańko bo stosuję się do twojego jadlospis, jestem 3 dzień na diecie ale już nie daję rady zjeść kolacji czy dobrze robię jedząc np. na kolację 2 pomarańcze czy po prostu zaczynać dzień wcześniej bo 1 śniadanie jem o 9?z góry dziękuje za odpowiedź
Dodano:  5 Marzec 2015 - 8:38
pomarańcze to nie jest dobra rzecz na kolację,
jeśli dzień zaczynasz wcześniej i dość wcześnie chodzisz spać, możesz pominąć jeden posiłek i zjeść 4 zamiast 5
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 9:33
a co zamiast pomarańczy?takiego lekkostrawnego
Dodano:  5 Marzec 2015 - 12:01
zerknij w moje jadłospisy przykładowe
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 9:03
Małgosiu, dlaczego pomarańczka nie jest dobrą rzeczą na kolację? Jest lekka, szybko się strawi i nie obciąży wieczorem żołądka.

Często jadam wieczorkiem (ok. godziny 21-22, wstaję o godz.5 rano a w sob. i niedz. ok godz 9) różne owoce i czuję się po nich myślę że dobrze.

Lubię też startą marchewkę z jabłuszkiem, owocami suszonymi i ziarenkami, czy taka surówka wieczorkiem to też błędne rozwiązanie?
Dodano:  6 Marzec 2015 - 9:20
jeśli nie ćwiczysz wieczorem unikaj owoców ponieważ to cukry, mogą też fermentować w żołądku, jeśli nie ćwiczymy wieczorem nie potrzebujemy szybkiej dostawy energii, którą dostarczają,
znam jednak osoby które potrafią zjeść jabłko czy banana o 22, nie ćwiczą o tej porze i są mega szczupłe i świetnie się czują,
jak ze wszystkim trzeba podejść do wszystkiego indywidualnie,
AnonimowyDodano:  9 Marzec 2015 - 10:30
Małgosiu, Piszesz że wieczorne jedzenie owoców może prowadzić do fermentacji w żołądku. Proszę wytłumacz co to oznacza, jakie mogą być skutki dla organizmu?
Czy ma to znaczenie również dla cery?
Nie ukrywam troszkę się wystraszyłam tej fermentacji?!
Będę wdzięczna za wyjaśnienie niniejszej kwestii.

Pozdrawiam serdecznie
Dodano:  9 Marzec 2015 - 10:51
cukier powoduje fermentacje, to naturalna zależność,
jeśli wieczorem nie ćwiczysz, nie spalisz tego, nie zostanie to wykorzystane jako źródło energii,
a jak coś fermentuje to brzuch jest wzdęty pojawiają się gazy etc.
AnonimowyDodano:  9 Marzec 2015 - 13:01
Małgosiu, w takim razie ile potrzeba czasu na strawienie owoców by nic w nocy nie fermentowało?
Czy surowa, starta marchewka (też zawiera cukier) może ulegać fermentacji i prowadzić do wzdęć?.
Czy lepszym rozwiązaniem będzie marchew gotowana? czy taka zjedzona późnym wieczorem też może powodować fermentację i wzdęcia?
Może doradzisz jakie zioła dodać, które ułatwią trawienie i zapobiegną wzdęciom?
Dodano:  10 Marzec 2015 - 9:07
generalnie trawimy ok. 3 godzin ale cukier wchłania się bardzo szybko i jesli nie zostanie zużyty jako źródło energii to zostanie odłożony,
i kolejna kwestia to metabolizm który wieczorem i w nocy zwalnia,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 8:05
Małgosiu a ile kalorii ma taka jedna nóżka
Pozdrawiam
Dodano:  5 Marzec 2015 - 8:36
ok. 250 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 8:07
:( a jak ktoś ma stary piekarnik bez funkcji termoobieg tylko góra i dół??
Dodano:  5 Marzec 2015 - 8:08
pieczesz 10 minut dłużej
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 13:10
Dziękuje :) Te Twoje dobre rady :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 11:05
wykorzystam przepis na weekendowy obiad :D
mmm :)

Malgosiu mam pytanie z innej beczki.
Jestem szczupla (50kg 165cm), rodzice szczupli,siostra tez.
Ja odzywiam sie zdrowo, mozna powiedziec baaaaaaaardzo podobnie do Twoich jadlospisow, natomiast reszta rodziny niekoniecznie ;)
tata jada tluste miesa, siostra duzo slodyczy, mama je nieregularnie, spozywa tony cukru pijac energetyki..... wiem, wiem, mam takie samo zdanie jak Ty na ten temat ;) ale nie mozna jej przetlumaczyc.
Wszyscy sa szczupli. I moje pytanie w zwiazku z tym - czy jedzac zdrowo, regularnie itd moge sobie pozwolic w ramach drugiego sniadania na wafelka (typu grzesiek, prince polo) tak ze dwa razy w tygodniu? wiem ze lepsze bylyby domowe slodkosci ale nie mam smaka zeby koniecznie zjesc coklwiek slodkiego tylko wlasnie o te konkretne wafelki :)
czy wielka szkode tym sobie wyrzadze? wiadomo ze raz czy dwa to nie problem ale tak regularnie np 2 razy w tyg, czy majac szczupla rodzine musze sie obawiac ze po jakims czasie odbije sie to na wadze?
Dodano:  5 Marzec 2015 - 12:02
tak, zwłaszcza jeśli się ruszasz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 12:32
tak w sensie ze moge sobie pozwolic a nie tak, ze odbije sie to na wadze? ;)
prace mam niestety siedzaca ale 2,5 km od domu wiec chodze do niej na piechote, a w wolne dni obowiazkowo 5-10 km spacer ;)
musze "Wychodzic" to co wysiedzialam w pracy ;)
2 razy w tyg jakies cwiczenia w domu typu mel b, jakis abs
latem ruszam sie wiecej ale to jak kazdy ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 11:33
Przecież curry to też mieszanka przypraw...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 15:40
Małgosiu, do ilu powinnam zejsc kcal jesli wychodzi mi 2270 kcal, aby schudnąć w miare nie szybko ale tez i nie wolno? 1800 wystarczy? dodam, że sport 3-4 razy w tyg min 30 min :)
p.s. super blog i świetne przepisy :)
Dodano:  5 Marzec 2015 - 19:31
tak, 1800 będzie ok.
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 22:11
A czy pore przekaski populdniowej moge zmienic z obiadem to znaczy przekaska 13-14a obiad 17-18? Bo wracam tak ze obiad staram sie jesc z mezem☺ dziekuje slicznie za pomoc☺
Dodano:  6 Marzec 2015 - 9:53
tak
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 11:32
Dziekuje za pomoc! ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 20:58
Gosiu, co myślisz o maśle orzechowym? Takim domowym z orzechów laskowych lub włoskich upieczonych w piekarniku? Można go jeść w ludzkich proporcjach?
Dodano:  6 Marzec 2015 - 9:50
jak najbardziej,
w poniedziałek będę o tym pisała więcej,
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 17:59
Wow super już nie mogę się doczekać!
Odpowiedz
AgagagaDodano:  5 Marzec 2015 - 22:55
Cześć Gosiu,
czy mogłabyś podać jakie masło osełkowe kupujesz i gdzie?
Dodano:  6 Marzec 2015 - 9:27
ja kupuję osełkę górską Sobik, w zasadzie jest chyba wszędzie
AgagagaDodano:  6 Marzec 2015 - 12:19
Dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 10:29
A jeśli chce użyć tej mieszanki do filetów z ryby to też piec w piekarniku ? Czy osmażyć na oliwie?

K.
Dodano:  6 Marzec 2015 - 11:11
możesz w piekarniku, możesz obsmażyć na oliwie,
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 11:41
Dziękuje za odpowiedź :) Miało być usmażyć a nie osmażyć ;)
Jeśli opcja piekarnika to delikatnie natrzeć filety oliwą i obtoczyć przyprawą? Nie wysuszą się za bardzo bez oliwy ?

K.
Dodano:  6 Marzec 2015 - 12:08
nie jeśli zawiniesz je np, w pergamin
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Marzec 2015 - 12:15
Dziękuje za radę :) Bardzo lubię tu zaglądać i czerpać inspirację :)
Pozdrawiam :)

K.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2015 - 15:03
Gosiu, u mnie na wsi pani w sklepie oczy postawiła w słup jak zapytałam o kmin..mają tylko kminek i "pewnie się pani pomylilo"...czy można czymś go zastąpić i czy przyprawa bardzo straci bez tego składnika?
Dodano:  7 Marzec 2015 - 20:36
pomiń zatem i dosyp więcej curry
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2015 - 22:10
Już parę razy pisałam żeby nie kombinować tylko robić zgodnie z tym co Małgosia pisze.Rewelacja!!! Starsza fanka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Marzec 2015 - 13:08
Witam serdecznie,
Jestem pełna podziwu dla Pani bloga :) wszystko opisane przystępnym językiem a przede wszystkim ciekawie :) odkryłam go wczoraj i czuję, że będziemy się "spotykać" codziennie ;)

Mam pytanko do Pani dotyczące smażenia na oliwie z oliwek. W Internecie można znaleźć mnóstwo artykułów na temat szkodliwości smażenia na oliwie z racji tego iż oliwa pod wpływem gorąca staje się środkiem kancerogennym. W Hiszpanii jest to jeden z czynników dlaczego 1 na 4 Hiszpanów choruje na raka. Co Pani o tym sądzi? Z tego co zauważyłam w swoich przepisach pisze Pani o smażeniu na oliwie.
Słyszałam że najzdrowszy do smażenia jest olej słonecznikowy.
Czy mogłaby Pani pomóc mi w moim "problemie"? ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
Pozdrawiam ;)
Dodano:  9 Marzec 2015 - 10:43
olej słonecznikowy w żadnym wypadku, ma bardzo niska temperaturę smażenia,
na oliwie z oliwek można coś podsmażyć, delikatnie ponieważ moment w którym z patelni paruje, oznacza że temperatura jest za wysoka,
ja pisząc oliwa mam na myśli ryżowa, rzepakowa etc.

smażymy tylko na oliwie rzepakowej lub ryżowej, no i maśle klarowanym,
Odpowiedz
TomekDodano:  8 Marzec 2015 - 16:05
Fajna przyprawa - już czuję zapach tego Twojego kurczaczka ;-) Faktycznie, tych mixów, fixów to w sklepach jest zatrzęsienie, gdyby nie ten glutaminian to były by nawet zjadliwe. Ja często podpatruję na tych torebkach skład i w domu odtwarzam - oczywiście pomijając to co szkodliwe. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  9 Marzec 2015 - 10:36
Ten kurczak wygląda świetnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Marzec 2015 - 13:25
Małgosiu jesteś fantastyczna na twój blog trafiłam przypadkiem kiedy poszukiwalam nie tyle sposobu na zrzucenie kilku kilogramów
/oczywiście każdy spadek wagi cieszy/ ale sposobu na życie i huurra znalazłam ciebie moją guru od 3 tygodni moje życie bardzo się zmieniło,jedzenie jest smaczne,nowe,inne ale super.Mam 56 lat i lekką nadwagę ale uwielbiam rower i nawet zimą jeżdże jak tylko pogoda na to pozwoli.Po trzech tygodniach twojej diety-waga wskazuje 2.5 kg mniej,oponka na brzuszku znacznie się zmniejszyła a moje samopoczucie jest rewelacyjne.Dzięki za to że jesteś.Dodam że małżonek również wcina wszysko co mu przygotuję aż mu się uszy trzesą.Te twoje koktajle,zupy to istny cud techniki.Najważniejsza sprawa wcale nie liczę kalorii ograniczyłam słodycze ale w weckend się rozgrzeszam i coś tam wrzucę na ruszt... ze słodkości.Jesteś wielka DZIEWCZYNO dobrze że cię mamy.buziaki
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
Fit PLANER
Planer, który pomoże Ci zmienić złe nawyki żywieniowe i
zaplanować czas
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/…
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni
... Zobacz więcejZobacz mniej

Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo.

Tak powstał projekt Przy wspólnym stole. Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy https://qchenne-inspiracje.pl/products/e-book-przy-wspolnym-stole/
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni

Skomentuj na Facebooku

Przydałoby się coś dla dzieci do 3 roku życia bez soli i cukru a smacznie.

A czy cos takiego dla mlodszych dzieci 1-5 bedzie?

Michał🙂 świetny , genialny pomysł. Pozdrawiam cieplutko😘

o super! kupuje!

A może mała podpowiedź jak mogę kupić tego ebooka bo nigdzie go nie widzę?

Marta Pusłowska

.

Nie mozna placic PayPalem? Nie moge znalezc

Fantastyczny projekt, przyda się każdemu nie tylko dziecku, wielkie podziekowania dla Was z ten pomysł👍😊😘

Kupione 😁 Wszystko wygląda super smacznie 😋 Dziękuję Gosiu!

eeee chyba muszę poczekać do późniejszych godzin, nie da się zapłacić :P

Super! Do tej pory i tak wszyscy jedli to co bylo w Twoich dietach, bo nie chcialo mi sie gotowac 2 albo 3 roznych obiadow i smakowalo 🙂

ZAMOWIONE❤️

Gosia rewelacja 👏👏👏 kupujemy 💪🏻

Udało się za 3 razem 👍🏻😍

kupię później, bo akurat zapomniałam telefonu :)

Kupione 😍❤

A co zrobić w sytuacji, kiedy nastolatka, za skarby świata nie chce jeść warzyw?🤦‍♀️

Czy znajdę w książce coś dla dziecka z alergią na białko jaja kurzego, soję i gluten?

Czy jadłospis będzie odpowiedni dla osoby z insulinoopornością?

Wow gratuluję🙂

super pomysł

😋🤩wow biorę😁

❤️❤️

View more comments

Pokaż poprzedni wpis
Instagram
"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz "Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet. 

Projekt  z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin. 

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji, 

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy, 
Podany stopień trudności. 

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny 
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha 

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki

"Michał, Ty jesteś szefem kuchni. Jak nikt znasz się na smaku. Ja jestem dietetykiem. Stwórzmy razem coś fajnego dla dzieciaków które za chwilę zaczną wakacje, a ich rodzice staną przed dylematem, co by tu zrobić do jedzenia, aby było fajnie i ciekawie, ale żeby to znów nie była pizza, kebab, frytki czy kanapki. Pokażmy że można inaczej, że może być fajnie, smacznie i ciekawie, a jednocześnie odżywczo".

Tak powstał projekt "Przy wspólnym stole". Projekt we współpracy z szefem kuchni, prywatnie moim dobrym kolegą, który 19 ostatnich lat spędził w kuchni jednej z topowych warszawskich restauracji karmiąc ludzi z pierwszych stron gazet.

Projekt z potrzeby i obserwacji. Dla dzieciaków w wieku szkolnym (podstawówka) i starszych nastolatków. Dla całych rodzin.

30 przepisów🔥🔥🔥
W tym:
✅10 śniadań,
✅10 obiadów,
✅10 kolacji,

Receptury na 4 porcje.
Obliczone:
✅kaloryczność porcji,
✅makro (białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik),
✅indeks glikemiczny całej porcji potrawy,
Podany stopień trudności.

Polecamy 🔥🔥🔥
Małgorzata Lenartowicz – dietetyk kliniczny
Michał Wodecki – szef kuchni @micha_od_micha

#dietetyk #dietoterapia #szefkuchni #kucharz #przepisydladzieci #zdroweprzekąski #dietetyczneprzepisy #hashimotodiet #hashimoto #fitprzepisy #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #zdroweodchudzanie #zdroweodzywianie #nastolatki
...

786 92
Co sprawia Wam największą trudność będąc na Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego, 
✅bez jaj, 
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto

Co sprawia Wam największą trudność będąc na diecie bez nabiału?
Piszcie w komentarzu i zmykajcie na bloga po nowy przepis:
✅bez laktozy,
✅bez białek mleka krowiego,
✅bez jaj,
✅bez glutenu,

Link do bloga w BIO.

_________________
#dietetyk #dietetykkliniczny #bezglutenu #bezglutenowe #celiakia #celiak #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #tajska #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto
...

633 92
12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️ Tu 12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę. 
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji. 
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem. 
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem. 
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩 
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple

12 czerwca 2004 roku 👰‍♀️🤵‍♂️
Turbo młodzi (jak na dzisiejsze czasy bo miałam wtedy 22 lata) stajemy na ślubnym kobiercu i zaczynamy wspólną, niesamowitą przygodę.
Facet który wspierał mnie zawsze i wspiera jak nikt inny i mogę liczyć na Niego w każdej sytuacji.
Ogarnie kolację jak jestem zmęczona i przypomni że kurz na podłodze czy sterta prania to nieistotny szczegół i spokojnie zajmiemy się tym jutro razem.
Dziś usiądźmy z winkiem na tarasie 🥂
Bez jego wsparcia nie byłabym tu gdzie jestem.
Powiem nieskromne ..... jesteśmy dobrze dobrani 🤩
Świętujemy dziś 17-tą rocznicę ślubu 🤩🤩

Nigdy nie pokazywałam Wam męża, ale jest ważną częścią firmy i dużo mi pomaga. Uznałam że warto abyście Go poznali ☺️

PS: kolor skóry ☺️ Mój mąż się stroni od słońca ☺️

#mysupport #prrfectcouple
...

4181 562
Możesz podejść do diety według zasady „wszys Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie. 
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda. 
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację. 
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️. 
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry. 
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem. 
Co myślicie? 
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje? 

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie  #zdroweodzywianie  #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności

Możesz podejść do diety według zasady „wszystko albo nic i stosować się do sztywnych restrykcji. Tak byłoby idealnie.
Jeśli Twój dietetyk mówi Ci, że spożywany pokarm powinien wyłącznie odżywiać organizm, to jest to prawda.
Jeśli mówi Ci że moda na „smakowitość” posiłków robi ludziom dużo krzywdy bo niepotrzebnie kusi, a kluczowe znaczenie powinna mieć jej odżywczość, to oczywiście polemizowałabym, ale po części ma rację.
I mogłabym wymieniać dalej, że cukier szkodzi, że tłuszcze nasycone itd. i że fajnie by było żyć w idealnym świecie, ale to mało nierealne 🤷‍♀️.
I możesz nałożyć na siebie mocne restrykcje i podejść do całego procesu redukcji masy ciała ortodoksyjnie. Pytanie ile wytrzymasz? Możesz też zastosować zasadę 80/20 która polega na tym, że pilnujesz diety, ale jest w niej także miejsce na małe wyskoki typu lód czy gofry.
Pamiętaj że tak wcale być nie musi, i że ostatecznie to Twoja decyzja, ale wiedz że dla psychicznej równowagi taka opcja może okazać się dobrym rozwiązaniem.
Co myślicie?
To opcja dla Was czy jednak wolicie mocne restrykcje?

_____________________________________________#dietetyk #dietetyka #dietoterapia #dietaonline #hashimoto #insulinooporność #niedoczynnosctarczycy #zdrowegotowanie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #healthyfoods #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #qchenneinspiracje #dietoterapialenartowicz #odchudzanie #odchudzaniebezwymówek #odchudzaniezprzyjemnoscia #odchudzaniezgłową #zdroweodchudzanie #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności
...

863 62
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.


Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej