Img

Pierniczki imbirowo – cynamonowo – pomarańczowe! Najlepsze!

Święta bez pierniczków? U mnie w domu absolutnie nie ma takiej opcji. Pieczemy je zawsze w hurcie. Dlaczego? Ponieważ dużym sukcesem jest, jeśli do świąt dotrwa połowa ;)
A to mąż  skubnie, a to dzieci "po jednym" i tak kilka razy dziennie. Pieczenie dzielę na cztery tury. Inaczej ręce odpadłyby mi od wałkowania, a kręgosłup od biegania po kuchni. W tym tygodniu zostały mi jeszcze dwie partie i jedna w przyszłym;).
Co roku piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego - przepis TU. Wychodzą zawsze o czym przekonały się już tysiące moich czytelników. W tym roku postanowiłam zaszaleć i opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo - cynamonowo - pomarańczowe. R E W E L A C J A!!! Jestem przekonana że Wam zasmakują. Dla porównania koniecznie zróbcie i jedne i drugie. Moja córka orzekła wczoraj, że imbirowe smakują jej bardziej ;).
Do dekoracji użyłam lukru domowej roboty, ale z użyciem klasycznego cukru. Jest gęstszy i do pierniczków nadaje się lepiej niż ten na bazie ksylitolu. Lukier z ksylitolem jest świetny jako polewa do ciast  - przepis TU.   

Kaloryczność:
Jeden pierniczek ma ok. 60-70 kcal
A to Wacław, piernik autorstwa mojego synka ;)

 Składniki na ok. 60 pierniczków:

  • 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
  • 300 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 250 gramów płynnego miodu
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 4 płaskie łyżki cynamonu
  • płaska łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Przesiewamy przez sito (koniecznie !!!).
  3. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, skórkę pomarańczową i rozpuszczoną w wodzie sodę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste.
  4. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • jedno białko
  • 6 kropel soku z cytryny 

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.


 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved