Img

5 świątecznych klasyków których nie może zabraknąć na światecznym stole, czyli rozpoczynamy cykl świąteczny!

Kochani grudzień to bardzo szczególny miesiąc na blogu, ponieważ dzielę się z Wami moimi świątecznymi przepisami. Nie inaczej będzie i w tym roku.

Przygotowałam dla Was mnóstwo świątecznych pyszności, a przepis na pierwszą w tym roku wyjątkową świąteczną delicję zdradzę Wam już w najbliższy piątek. 

Osobom które te święta spędzą z moim blogiem po raz pierwszy (a google analitics mówi że takich osób jest bardzo dużo), chciałabym zwrócić uwagę na 5 świątecznych klasyków, które moi długoletni czytelnicy szczególnie polecają.
Kochani moi długoletni, piszcie w komentarzach opinie, spostrzeżenia i uwagi o tych potrawach, aby stworzyć bazę dla tych, którzy do tych potraw "podejdą" po raz pierwszy.

Domowy zakwas oraz barszcz czerwony mojej babci
Przepis na zakwas:

Przygotowanie:

  1. Zakwas robimy w glinianym lub szklanym naczyniu. Nigdy w plastiku ! Naczynie należy dokładnie wyparzyć wrzątkiem.
  2. Do naczynia np. słoja wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kawałki buraki, obrane ze skórki i lekko rozgniecione ząbki czosnku oraz ciepłą, wymieszaną z solą wodę.
  3. Dodajemy albo kromkę chleba razowego (na naturalnym zakwasie, najlepiej domowy ponieważ sklepowe mogą zawierać jakiś dodatek, który może zepsuć zakwas) albo łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty.
    Dlaczego ?
    Bakterie probiotyczne przyspieszą dojrzewanie zakwasu.
  4. Słoja nie zakręcamy ! Przykrywamy albo gazą, albo jeśli ktoś ma to tetrową pieluchą. Zakwas musi oddychać.
  5. Słój stawiamy w najcieplejszym miejscu w domu i mieszamy codziennie drewnianą łyżką.
  6. Po 6 dniach zakwas jest gotowy. Należy go przecedzić i zlać do butelek. W lodówce może stać 7 dni.

UWAGA !
W drugim dniu na wierzchu pojawi się piana. To normalne i nie trzeba się bać. Piana to efekt fermentacji i oznacza, że zakwas pracuje. Zniknie na 3 lub 4 dzień.  

Przepis na 3 litry barszczu
*  6 dużych buraków
* łyżka cukru
* garść suszonych grzybów
* łyżka pieprzu w ziarenkach
* 4 listki laurowe
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* pół litra zakwasu
* 2 litry wody 
* sól 
Przygotowanie:
  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy w garnku na noc. 
  2. Rano dodajemy listek laurowy, czosnek, pieprz, cebulę i grzybki. Zalewamy wodą, stawiamy na minimalny ogień. Barszcz ma dochodzić powolutku, aby wydobyły się wszystkie aromaty. 
  3. Jak barszcz zacznie bulgać należy wlać zakwas. W przeciwnym razie barszcz straci kolor. Trzeba tego pilnować. Moment w którym barszcz zaczyna się gotować, to pora na dodanie zakwasu.
  4. Po dodaniu zakwasu gotujemy jeszcze godzinę na minimalnym ogniu.
  5. Ponieważ zakwas jest słony barszcz doprawiamy na samym końcu.

Świąteczny bigos - wersja bezmięsna

Składniki:
  • 2 kilogramy kiszonej kapusty
  • 150 gramów suszonych gruszek
  • 100 gramów suszonych śliwek
  • 150 gramów suszonych jabłek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
Wersja na szybkowar:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do szybkowara. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, zamykamy pokrywę szybkowara.
  3. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Szybkowar z wystudzoną kapustą ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 10 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia szybkowar ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy 5 minut od momentu puszczenia pary. Wyłączamy. Bigos jest gotowy.

Wersja na garnek tradycyjny:
  1. Cebulę kroimy  w kosteczkę. Rumienimy na oleju.
  2. Kapustę, suszone owoce, suszone grzyby, podsmażoną cebulę i liście laurowe wkładamy do garnka. Dokładnie mieszamy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujmy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  3. Ponownie stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  4. Tego samego dnia raz jeszcze stawiamy bigos na ogniu. Gotujemy 30 minut bardzo często mieszając. Wyłączamy. Studzimy. Mieszamy.
  5. Następnego dnia stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy 15 minut. Bigos jest gotowy.

Ryba po grecku z orientalną nutą  

Składniki dla 4 osób:

  • 100 gramów marchewki
  • 100 gramów korzenia pietruszki
  • 100 gramów selera
  • 400 gramów passaty pomidorowej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • płaska łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 600 gramów dorsza atlantyckiego ze skórą
 Przygotowanie:
  1. Rybę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na godzinę.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Smażymy dorsza od strony mięsa przez 30 sekund. Od strony skóry nie smażymy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową zostawiając spore marginesy. Kładziemy dorsza. Zawijamy folię tak aby cała ryba była dokładnie przykryta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  5. Warzywa kroimy w paski. W wysokim naczyniu (ja używam woka) rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy warzywa, solimy, smażymy ok. 2-3 minut często mieszając. Jak warzywa się zeszklą wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Upieczonego dorsza kładziemy na warzywach. 

Śledź pod pierzynką z pieczonym burakiem

Składniki:
  • 4 śledzie a'la matias - ok. 800 gramów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 duże buraki
  • biała część pora
  • 400 gramów gęstego jogurtu greckiego
  • sól
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, kroimy w kosteczkę.
  2. Buraki zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 80 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do wystudzenia. Zimne buraki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, solimy.
  3. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ksylitolem. Ma być słodko - kwaśny.
  4. Ugotowane na twardo jajka drobniutko siekamy. Pora przekrawamy na pół. Kroimy w półtalarki.
  5. W szklanym naczyniu układamy warstwowo: śledzie, sos jogurtowy, pora, jajka, sos jogurtowy, buraki.

Indyk faszerowany owocami z białym sosem

Składniki:

  • 600 gramów fileta z indyka - ładny, zwarty kawałek
  • 300 gramów suszonej żurawiny
  • 200 gramów daktyli bez pestek

Marynata:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • łyżka ziaren kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Do letniej wody wsypujemy sól. Mieszamy.
  2. Indyka wkładamy do garnka. Dodajemy imbir, pieprz i liście laurowe. Zalewamy wodą z solą.
  3. Garnek wstawiamy do lodówki lub, jeśli temperatura na zewnątrz oscyluje pomiędzy 1 a 5 stopni Celsjusza, wystawiamy na balkon uprzednio przykrywając wierzch garnka folią aluminiową i pokrywką.
  4. Mięso marynujemy 48 godzin.

Przygotowanie indyka:

  1. Żurawinę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie. Na ogół konserwowana jest tlenkiem siarki i chodzi o to aby go dokładnie wypłukać. Jeśli używacie żurawiny ekologicznej pomińcie etap płukania.
  2. Wypłukaną żurawinę osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Fileta wyjmujemy z zalewy. Osuszamy.
  4. Na środku mięsa wycinamy jak najszerszy otwór. Wkładamy do środka naprzemiennie żurawinę i daktyle.
  5. Nafaszerowane mięso szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką.
  6. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Biały sos śmietanowy:

  • woda z indyka
  • 200 ml śmietany 12 %
  • łyżka sosu sojowego
  1. Po otwarciu naczynia na dnie zobaczycie wodę, która wytopiła się z indyka. Około pół szklanki.
  2. Podgrzewamy wytopioną wodę. Dodajemy sos sojowy i śmietanę.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Można doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Prosiliście więc dodaję jeszcze dwa ;)

Kultowe paszteciki z kapustą i grzybami - klik 
Pierniczki ;) - klik 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved