Img

Kasze na diecie bezglutenowej. Co mamy do wyboru?

Dieta bezglutenowa na pierwszy rzut oka wydaje się być dietą trudną, przynajmniej takie panuje przekonanie. Owszem, w razie głodu, nie wejdziecie do pierwszego, lepszego sklepu i nie złapiecie pachnącej bagietki. Nie zamówicie też pizzy w pizzerii. Ale nie ma się co załamywać. Nie jest tak źle, jak by się mogło wydawać. Głód Wam nie grozi.

Korzystając z mojego przepisu upieczecie pyszny bezglutenowy chleb na naturalnym zakwasie - przejdź do przepisu. To sprawdzona receptura z której korzystają moi bezglutenowi pacjenci.
Do dyspozycji macie też cały wachlarz bezglutenowych kasz, na których dziś chciałabym się skupić. Jakie to kasze? Jakie mają wartości?

Amarantus

Od niego chcę zacząć ponieważ z uwagi na pewien tajemniczy składnik, zasługuje na wyróżnienie. Ale o tym za chwilę. Warto mieć świadomość, że amarantus jest źródłem pełnowartościowego białka co oznacza, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Aminokwasy to takie koraliki z których zbudowane są białka w naszym organizmie. Dzielimy je na endogenne, czyli takie które nasz organizm wytwarza sam, oraz egzogenne (8 aminokwasów), takie które musimy dostarczyć z pożywieniem. Komplet aminokwasów mają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, rośliny tylko dwie - amarantus i komosa ryżowa (Quinoa). 
Koraliki w łańcuchu stale się odnawiają. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo żadnego z nich nie może zabraknąć, dlatego pełnowartościowe białko jest tak ważne.  Na amarantusa szczególną uwagę powinni zwrócić wegetarianie i weganie ponieważ zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak, oraz łatwo przyswajalny wapń i magnez. Godna uwagi jest także wysoka zawartość błonnika, potasu, witaminy D, witamin z grupy B oraz antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry, czyli witamin A, C i E. Ale to nie wszystko !
Co czyni amarantusa zbożem wyjątkowym? Cóż to za tajemniczy składnik? To skwalen, wielonienasycony węglowodór, który w połączeniu z wodą może produkować tlen.
Został odkryty w 1906 roku przez japońskich naukowców, podczas badań nad rekinami. Stąd jego nazwa, pochodząca od łacińskiej nazwy rekina Squalus.U rekinów skwalen znajduje się w wątrobie i umożliwia rybom życie w głębinach, gdzie woda zawiera bardzo mało tlenu. U ludzi skwalen znajduje się w komórkach skóry i tętnic doprowadzających tlen do mózgu .
Jaka jest rola skwalenu w organizmie ?
Skwalen działa jak odtrutka. Doskonale sprawdza się w procesie oczyszczania np. w wyniku nadużywania leków. Potrafi wiązać i blokować pestycydy, dioksyny, ksenobiotyki i inne trucizny przenikające do naszego organizmu w wyniku skażenia środowiska. Trucizny rozpuszczone w skwalenie są usuwane z organizmu podczas wypróżniania.
Z pokarmu przyswajamy 60-85 % skwalenu. Za minimalną dawkę dzienną uznaje się 11 mg.
Dawki między 2000 a 5000 mg dziennie uważa się za lecznicze w zwalczaniu nowotwórów, natomiast od 500 mg za regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Skwalen zwiększa ilość cholesterolu frakcji HDL (dobry) zmniejszając przy tym poziom cholesterolu frakcji LDL (zły). Redukcja poziomu cholesterolu wiąże się ze wzrostem wydalania cholesterolu po spożyciu pokarmu bogatego w skwalen.
Ilość skwalenu w amarantusie:

Skwalen znajduje się także w oliwie z oliwek w ilości 685,5 mg/100 g

Kasza gryczana

jedna z najpopularniejszych kasz bezglutenowych i w ogóle kasz w Polsce.
W sprzedaży występuje w formie palonej, niepalonej oraz drobnej, z łamanych ziaren gryki - tzw.  kasza krakowska. Najwięcej wartości ma niepalona.
Kasza gryczana powstaje z nasion gryki. Z gryki czerpie się także rutynę, będącą składnikiem wielu leków na przeziębienie i grypę. Na uwagę zasługuje fakt iż białko z kaszy gryczanej zawiera sporo tryptofanu, aminokwasu który min. odpowiada za nasz dobry nastrój. Ponadto kasza z gryki jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy E i kwasu foliowego.

Kasza owsiana

też jest bezglutenowa. Owies glutenu nie zawiera, ale bywa nim zanieczyszczony. Nie oznacza to że do owsa ktoś tego glutenu dosypuje. O zanieczyszczeniu mówimy nawet wówczas, gdy obydwa zboża "przebywają" w tym samym zakładzie produkcyjnym.
Najczęściej jednak obydwa zboża sąsiadują na polach.
Aby mieć pewność, że kupowany przez nas produkt jest wolny od glutenu, kupujmy produkty wyraźnie oznaczone jako bezglutenowe, co oznacza, że ich produkcja i obróbka jest całkowicie odseparowana od zbóż glutenowych. Kasza owsiana to bogate źródło białka, witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, cynku, fosforu. Ponieważ owies działa ochronnie na śluzówkę żołądka warto spożywać go rano.

Kasza jaglana

nazywana królową kasz. Dlaczego? Ponieważ działa odkwaszająco, odśluzowująco, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Polecam ją o tej porze roku, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i różnego typu infekcje. Dotyczy to zwłaszcza dzieci.
Kasza jaglana powstaje z prosa. Ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Zawiera także dużo nazywanej witaminą młodości witaminy E, pozytywnie wpływającej na pamięć i koncentrację lecytyny oraz genialnie działającej na skórę, włosy, paznokcie oraz zapobiegającej odwapnianiu kości krzemionki.
PS: Aby kasza jaglana nie była gorzka, należy wsypać ją do wrzątku a następnie odsączyć i przelać zimną wodą.

Komosa ryżowa (quinoa)

podobnie jak amarantus zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Bogata w magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę A oraz E.

Kasza kukurydziana

jak sama nazwa wskazuje powstaje z nasion kukurydzy. Szczególnie lubiana przez dzieci. Nie ma tylu wartości co inne kasze, ale sporo białka, selenu i witaminy A.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved