
Moja wersja risotto z serem cheddar, grana padano, lub parmezanem ! Genialny dodatek do każdego dania !
Tak jak obiecałam, dziś kontynuacja dania z kurczakiem w roli glównej.
Dobrze zrobione, wyraziste w smaku risotto, może być doskonałym uzupełnieniem każdego dania.
Począwszy od gulaszu, a skończywszy na zwyczajnych warzywach na parze.
Ryż sam w sobie jest dość mdły i mało ciekawy. Dopiero właściwie doprawiony nabiera smaku.
Tu kluczem jest dobry bulion. Ja gotuje z samych warzyw. Doprawić go można czosnkiem, imbirem lub dorzycić kilka suszonych prawdziwków. Bulion bardzo lubi eksperymenty, dlatego nie bójcie się dorzucać do niego ciekawych dodatków.
Kolejnym ważnym składnikiem risotto jest ser. Użyć można parmezanu, sera grana padno lub cheddar. Ten ostatni smakuje mi najbardziej. Jego lekko słodki smak doskonale współgra z wtrazistymi w smaku dodatkami jak choćby kurczak w mojej przyprawie, lub wszelkie potrawy o tajskim zabarwieniu.
I kolejna ważna kwestia czyli sam ryż. Możecie użyć ryżu arborio, który jest typowym ryżem do risotto. Mnie osobiście jednak bardziej odpowiada ryż jaśminowy.
To jest moja wersja risotto, moja inspiracja.
Do przygotowanego w ten sposób risotto polecam:
- Wegetariańskie warzywne tagliatelle z nutą kokosową
- Kurczaka w aromatycznym sosie koperkowym z rozmarynem
- Gulasz dyniowo - wołowy
- Indyka duszonego w jarzynach z pomidorami
- Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowo - koperkowym
- Faszerowane roladki z kurczaka w sosie curry
- Leczo z samych warzyw
- Kurczaka z bakłażanową salsą
- Paprykowy sos inspirowany kuchnią gruzińską
- Gulasz z indyka
Porcja dla jednej osoby ma ok. 250 kcal

- płaska łyżka klarowanego masła
- 200 g ryżu jaśminowego
- ok. litra bulionu warzywnego
- 30 g startego sera cheddar, grana padano lub parmezanu
- 1W wysokim naczyniu rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy dokładnie przepłukany ryż i smażymy, aż się zeszkli.
- Do zeszklonego ryżu wlewamy bulion, 2 cm ponad poziom ryżu. Mieszamy, przykrywamy pokrywką.
- Do garnka należy zaglądać bardzo często, mieszać i sprawdzać czy nie trzeba dolać bulionu.
Nie robimy dużych dolewek bulionu. Ryż ma być lekko aldente. Nie wolno go rozgotować. - Gotowy ryż mieszamy ze startym serem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minutę.