
Dieta przeciwgrzybicza, czyli jak pozbyć się candidy
Dieta przeciwgrzybicza ma za zadanie zapobiec rozwojowi i rozprzestrzenianiu się grzyba poprzez zagłodzenie go, odbudowę i wspomaganie odporności organizmu, oraz odbudowę mikroflory jelit.
Antybiotykoterapia pomoże na chwilę. Po zakończeniu kuracji grzyb potrzebuje 2-3 tygodni, aby znów dominować. Każdy antybiotyk resetuje odporność, ponieważ zabijając złe bakterie, zabija i te dobre, a grzyb uwielbia takie sytuacje. Dla niego to doskonałe środowisko do rozwoju.
Stwierdzenie "zagłodzenie" zabrzmiało przypuszczam strasznie, ale tak właśnie jest. Grzyb jak każdy żywy organizm, aby móc żyć potrzebuje odżywienia. Odżywia go przede wszystkim cukier ,więc aby zagłodzić grzyba, trzeba zrezygnować przede wszystkim z cukru i produktów o których pisałam TU.
Zasady diety przeciwgrzybiczej
Osoby mające grzybicę ogólnoustrojową muszą zdawać sobie sprawę z powagi sytuacji i mieć świadomość, że tylko ścisła dieta pomoże pozbyć się tego dziadostwa.
Mając grzybicę ogólnoustrojową idziecie na wojną z bardzo nierównym Wam przeciwnikiem.
Od momentu podjęcia leczenia zarodniki grzybów mogą krążyć we krwi 2-3 lata więc
dieta przeciwgrzybicza w grzybicy ogólnoustrojowej powinna trwać właśnie tak długo. To nie jest tak, że 3 lata macie wyrzekać się wszystkiego. Leczenie grzybicy ogólnoustrojowej to etapy i poszczególne pokarmy powinno się włączać stopniowo.
Jeśli macie jedynie problem z zaburzoną florą bakteryjną i niewielkim przerostem Candidy, ścisła dieta przeciwgrzybicza powinna trwać 1-2 miesiące, po czym można zacząć wprowadzać nowe produkty stopniowo. Słodycze jednak dopiero po pół roku.
- Grzyb żywi się wszelkimi resztkami, więc musimy zmniejszyć kaloryczność diety. Nie wolno się przejadać. Jakiekolwiek łakomstwo nie wchodzi w grę. Ja zalecam niewiele ponad PPM. Jeść musimy regularnie, małe posiłki.
Ta dieta znacząco zbija wagę. Dodatkowo usuwa toksyny, więc w początkowym etapie może pojawić się trądzik, wysypka na ciele, bóle głowy, bóle mięśni.
Należy pić dużo wody, która pomaga pozbyć się toksyn. - Nie smażymy, nie pieczemy, nie podsmażamy. Gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody.
Przy candidzie jelita są bardzo podrażnione, więc jedzenie musi być lekkostrawne. - Jemy nie więcej niż 15 % białka ponieważ niestrawione resztki białka zalegają w jelitach i ulegają procesowi fermentacji. Białko zawsze łączymy z dużą ilością warzyw.
- W ścisłej diecie przeciwgrzybiczej jemy mięso/rybę z warzywami lub węglowodany z warzywami. Nie łączymy warzyw z mięsem i węglowodanami. Ale tylko w bardzo ścisłej diecie. W późniejszym etapie już można. Jeśli jednak nawet w ścisłej diecie raz dziennie zjemy chleb z wędliną to też nic się wielkiego nie stanie. Wędlina jest lekka i nie jemy jej dużych ilości.
- Codziennie wzbogacamy dietę w probiotyki w tabletkach. Wybieramy te z jak największą ilością bakterii.
- Jemy produkty jak najmniej przetworzone. TU macie wszystko czego jeść nie wolno. Jeśli chodzi o kiszoną kapustę, która w poprzednim poście wzbudziła tak wiele kontrowersji, to można jeść taką co do której macie 100 % pewności, że została ukiszona bez wspomagaczy. Jeśli ktoś kisi w domu, jak najbardziej. Niestety bardzo wielu rolników aby przyspieszyć proces fermentacji kapusty dodaje do mniej drożdże. Takiej kapusty przy Candidzie jeść nie wolno.
Co zatem jeść wolno :)
Podstawą diety przeciwgrzybiczej są warzywa, które dzięki zawartości witamin i minerałów wspomagają układ odpornościowy. Zawierają także błonnik, który po pierwsze stanowi podłoże do hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym, a po drugie oczyszcza jelita z toksyn wytwarzanych przez grzyba.
Bez ograniczeń można jeść sałatę, pora, brukselkę, kalafiora, brokuły, selera (i korzeniowego i naciowego), pietruszkę, szparagi, rzodkiew, rzepę, rzodkiewkę, cukinię, bakłażana, dynię, buraki, koper włoski, szpinak, fasolkę szparagową, oliwki, paprykę (pieczoną, bez skóry), wszelkie zioła.
Królewska para to cebula i czosnek ze względu na właściwości bakterio i grzybobójcze. Działanie czosnku polega na blokowaniu dostępu glukozy do wnętrza komórek grzyba czyli na głodzeniu go.
Cebula i czosnek zawierają także będące pożywką dla bakterii acidofilnych oligosacharydy.
W niedużych ilościach można świeże pomidory, ale w późniejszym etapie (osoby z niedużym przerostem candidy po 2 miesiącach, osoby z grzybicą ogólnoustrojową po 4 miesiącach).
Pomidory przetworzone można od razu.
Marchew tylko gotowaną na parze z uwagi na dużą zawartość skrobi. Jeśli ugotujemy marchew na parze, zawarta w niej skrobia w wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) stanie się tzw. skrobią oporną. A skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych w związku z czym nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.
Dodatkowo skrobia oporna, podobnie jak błonnik obniża ph okrężnicy i poziom cholesterolu.
W diecie przeciwgrzybiczej polecam gotować na parze wszystkie warzywa.
Warto pić soki warzywne. Świetny jest sok z buraków ponieważ zawarta w nim glutamina-L wpływa na gojenie się ścian jelit.
Kolejnym filerem przeciwgrzybiczej diety są kwasy Omega 3 ponieważ zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych, wspomagają układ odpornościowy oraz działają regenerująco. W skład kwasu Omega 3 wchodzi kwas linolenowy z którego w wątrobie powstaje kwas arachidonowy będący wraz z białkiem budulcem błon komórkowych.
Candida degraduje komórki, więc Omega 3 zasługują na szczególne względy.
Jeść należy: olej lniany, nierafinowany olej rzepakowy, oliwę z oliwek, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, sezam, ryby, siemię lniane, awokado.
- jogurty, ale tylko te zawierające bakterie np. Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium Infantis. Tylko takie bakterie przetrwają barierę kwasu solnego. Jeśli na jogurcie jest napisane "zawiera bakterie jogurtowe" to taki jogurt jest do niczego. Żadna z tych "jogurtowych bakterii" nie przetrwa w żołądku.
- jaja
- mleko owcze lub kozie
- mleko migdałowe
Węglowodany tylko złożone z dużą zawartością błonnika.
Dozwolone są: kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż, ciemny makaron, kasza pęczak, otręby, pieczywo żytnie na zakwasie, amarantus, komosa ryżowa.
Szczególnie polecam amarantusa z uwagi na zawartość cudownie detoksykującego skwalenu. Skwalen to prawdziwa oczyszczająca bomba.
O skwalenie pisałam TU.
Z owoców:
W ostrej fazie: cytryny i grejpfruty.
W kolejnym etapie limonki, jabłka i pomarańcze.
Z mięs:
* drób, wołowina,
* wędliny tylko z pewnego źródła (nie mogą zawierać chemicznych dodatków, ani cukru w składzie).
Płyny:
* herbata czerwona, wszystkie ziołowe, alkohol tylko wysokoprocentowy, woda, świeże soki warzywne.
U osób mających grzybicę ogólnoustrojową ja osobiście przez pierwsze 3-4 miesiące zalecam dietę bezglutenową. Ktoś mógłby powiedzieć, że nie jest to konieczne jeśli ktoś nie ma nietolerancji glutenu.Owszem, ale przyspiesza leczenie i to znacznie.
Myślę więc, że warto.
- jajka na miękko
- chleb żytni na zakwasie lub bezglutenowy
- pesto do posmarowania chleba (bazylia, czosnek, oliwa, migdały, sól)
- sałatka z grejpfruta pokrojonego w kosteczkę, wymieszanego z otrębami
lub - jaglanka na mleku migdałowym z płatkami migdałów
- sok z marchewki i buraka
lub - sałatka z grejpfruta z płatkami migdałów i ekspandowanym amarantusem lub komosą ryżową
- jogurt naturalny z płatkami jaglanymi, pestkami słonecznika i listkami bazylii
- dorsz gotowany na parze posypany koperkiem, solą i skropiony sokiem z cytryny podany z pieczonymi talarkami cukinii oraz gotowaną na parze marchewką. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek dla lepszego przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
lub - brązowy ryż pomieszany pół na pół z amarantusem, gotowany z oliwą, wymieszany z pokrojoną w latarki pieczoną cukinią, gotowaną na parze marchewką i fasolką szparagową. Danie posypujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.
lub - filet z kurczaka smażony w pergaminie (zawijamy w pergamin jak cukiereczka, smażymy) podany z surówką z gotowanych buraków z cebulką.
- krem z cukinii posypany płatkami migdałów
lub - zupa jarzynowa
lub - jogurt naturalny z amarantusem ekspandowanym i pestkami dyni
lub - sałatka z mixu sałat z bazyliowym winegretem (oliwa, sok z cytryny, bazylia), pestkami słonecznika i kanapką z chleba na zakwasie z pesto
Zamów dietę w Candidzie - szczegóły TU (klik)