Img

Dieta przeciwgrzybicza, czyli jak pozbyć się candidy

Dieta przeciwgrzybicza ma za zadanie zapobiec rozwojowi i rozprzestrzenianiu się grzyba poprzez zagłodzenie go, odbudowę i wspomaganie odporności organizmu, oraz odbudowę mikroflory jelit.
Antybiotykoterapia pomoże na chwilę. Po zakończeniu kuracji grzyb potrzebuje 2-3 tygodni, aby znów dominować. Każdy antybiotyk resetuje odporność, ponieważ zabijając złe bakterie, zabija i te dobre, a grzyb uwielbia takie sytuacje. Dla niego to doskonałe środowisko do rozwoju.
Stwierdzenie "zagłodzenie" zabrzmiało przypuszczam strasznie, ale tak właśnie jest. Grzyb jak każdy żywy organizm, aby móc żyć potrzebuje odżywienia. Odżywia go przede wszystkim cukier ,więc aby zagłodzić grzyba, trzeba zrezygnować przede wszystkim z cukru i produktów o których pisałam TU.

Zasady diety przeciwgrzybiczej

Dieta przeciwgrzybicza jest dietą trudną  i stopień jej nasilenia zależy od stopnia nasilenia grzyba.
Osoby mające grzybicę ogólnoustrojową muszą zdawać sobie sprawę z powagi sytuacji i mieć świadomość, że tylko ścisła dieta pomoże pozbyć się tego dziadostwa.
Mając grzybicę ogólnoustrojową idziecie na wojną z bardzo nierównym Wam przeciwnikiem.
Od momentu podjęcia leczenia zarodniki grzybów mogą krążyć we krwi 2-3 lata więc
dieta przeciwgrzybicza w grzybicy ogólnoustrojowej powinna trwać właśnie tak długo. To nie jest tak, że 3 lata macie wyrzekać się wszystkiego. Leczenie grzybicy ogólnoustrojowej to etapy i poszczególne pokarmy powinno się włączać stopniowo.
Jeśli macie jedynie problem z zaburzoną florą bakteryjną i niewielkim przerostem Candidy, ścisła dieta przeciwgrzybicza powinna trwać 1-2 miesiące, po czym można zacząć wprowadzać nowe produkty stopniowo. Słodycze jednak dopiero po pół roku.
Zasady:

Co zatem jeść wolno :) 

Podstawą diety przeciwgrzybiczej są warzywa, które dzięki zawartości witamin i minerałów wspomagają układ odpornościowy. Zawierają także błonnik, który po pierwsze stanowi podłoże do hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym, a po drugie oczyszcza jelita z toksyn wytwarzanych przez grzyba.

Bez ograniczeń można jeść sałatę, pora, brukselkę, kalafiora, brokuły, selera (i korzeniowego i naciowego), pietruszkę, szparagi, rzodkiew, rzepę, rzodkiewkę, cukinię, bakłażana, dynię, buraki, koper włoski, szpinak, fasolkę szparagową, oliwki, paprykę (pieczoną, bez skóry), wszelkie zioła.
Królewska para to cebula i czosnek ze względu na właściwości bakterio i grzybobójcze. Działanie czosnku polega na blokowaniu dostępu glukozy do wnętrza komórek grzyba czyli na głodzeniu go.
Cebula i czosnek zawierają także będące pożywką dla bakterii acidofilnych oligosacharydy.
W niedużych ilościach można świeże pomidory, ale w późniejszym etapie (osoby z niedużym przerostem candidy po 2 miesiącach, osoby z grzybicą ogólnoustrojową po 4 miesiącach).
Pomidory przetworzone można od razu.
Marchew tylko gotowaną na parze z uwagi na dużą zawartość skrobi. Jeśli ugotujemy marchew na parze, zawarta w niej skrobia w wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) stanie się tzw. skrobią oporną. A skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych w związku z czym nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.
Dodatkowo skrobia oporna, podobnie jak błonnik obniża ph okrężnicy i poziom cholesterolu.
W diecie przeciwgrzybiczej polecam gotować na parze wszystkie warzywa.
Warto pić soki warzywne. Świetny jest sok z buraków ponieważ zawarta w nim glutamina-L wpływa na gojenie się ścian jelit.

Kolejnym filerem przeciwgrzybiczej diety są kwasy Omega 3 ponieważ zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych, wspomagają układ odpornościowy oraz działają regenerująco. W skład kwasu Omega 3 wchodzi kwas linolenowy z którego w wątrobie powstaje kwas arachidonowy będący wraz z białkiem budulcem błon komórkowych.
Candida degraduje komórki, więc Omega 3 zasługują na szczególne względy.
Jeść należy: olej lniany, nierafinowany olej rzepakowy, oliwę z oliwek, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, sezam, ryby, siemię lniane, awokado.

Z nabiału można:

Węglowodany tylko złożone z dużą zawartością błonnika.
Dozwolone są: kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż, ciemny makaron, kasza pęczak, otręby, pieczywo żytnie na zakwasie, amarantus, komosa ryżowa.
Szczególnie polecam amarantusa z uwagi na zawartość cudownie detoksykującego skwalenu.  Skwalen to prawdziwa oczyszczająca bomba.
O skwalenie pisałam TU.

Z owoców:
W ostrej fazie: cytryny i grejpfruty.
W kolejnym etapie limonki, jabłka i pomarańcze.

Z mięs:
* drób, wołowina,
* wędliny tylko z pewnego źródła (nie mogą zawierać chemicznych dodatków, ani cukru w składzie).

Płyny:
* herbata czerwona, wszystkie ziołowe, alkohol tylko wysokoprocentowy, woda, świeże soki warzywne.

U osób mających grzybicę ogólnoustrojową ja osobiście przez pierwsze 3-4 miesiące zalecam dietę bezglutenową. Ktoś mógłby powiedzieć, że nie jest to konieczne jeśli ktoś nie ma nietolerancji glutenu.Owszem, ale przyspiesza leczenie i to znacznie.
Myślę więc, że warto.

Przykładowe śniadanie:
I Przekąska:
II Przekąska:
Obiad:
Kolacja:

Zamów dietę w Candidzie - szczegóły TU (klik)




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved