
Wegetariański / wegański sos do wszystkiego
Cudownie aromatyczny sos do wszystkiego. Bez dodatków świetny dla wegetarian i wegan, ale jak mięsożerni wymieszają go z mielonym mięskiem, powstanie fantastyczny sos do mięsnego spaghetti.
Jeśli jednak macie dziś ochotę na spaghetti bez mięsa, posypcie danie pokruszonym serem feta, lub drobniutko posiekaną mozzarellą.
Redukując ilość przecieru pomidorowego uzyskacie sos do pizzy oraz dip do maczania warzyw lub grissini na imprezę.
Sosem możecie też polać kurczaka przygotowanego w ten lub ten sposób.
Tak przygotowany sos jest doskonały dla dzieci, ponieważ nie widać co zostało dodane i dziecko które np. nie lubi papryki, nawet się nie zorientuje że została dodana ;)
Kaloryczność:
Cały sos ma ok. 550 kcal
Porcja dla jednej osoby ok. 250 ml (szklanka) ma ok. 140 kcal
Cały sos ma ok. 550 kcal
Porcja dla jednej osoby ok. 250 ml (szklanka) ma ok. 140 kcal
Składniki dla 4 osób:
- 3 papryki
- 100 g czarnych oliwek
- 500 g gęstego przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- mała cebula
- 3 łyżki dobrej jakości kaparów (absolutnie nie tych z Biedronki bo zepsują smak potrawy)
Przygotowanie:
- Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy papryki i zdejmujemy z nich skórę.
- Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, ma się zeszklić i być leciuteńko rumiana.
- Na patelnię z cebulą wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut (pod przykryciem).
- Do malaksera wkładamy pokrojoną paprykę, sos z pomidorów oraz kapary. Dokładnie miksujemy.
- Pod koniec już bez miksowania dodajemy drobno pokrojone oliwki, ale oczywiście można je także zmiksować razem z sosem.