
Zalecenia dietetyczne w hashimoto
Hashimoto zwane inaczej limfocytarnym zapaleniem tarczycy jest chorobą autoimmunologiczną.
Choroby autoimmunologiczne polegają na autoagresji, czyli w skrócie organizm "sam sobie przywala pięścią". W przypadku hashimoto polega to na tym, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała które niszczą komórki tarczycy.
Leczenie polega na stosowaniu uzupełniającej terapii hormonalnej, która niestety nie powstrzymuje wytwarzania przeciwciał.
Objawy i postępowanie w hashimoto są takie same jak w przypadku niedoczynności tarczycy. Z reguły pierwszym sygnałem jest nagłe przybieranie na wadze i bezskuteczne odchudzanie, zmęczenie, zniechęcenie, brak energii oraz zwiększone odczuwanie chłodu.
Dieta w Hashimoto ma znaczenie kolosalne i ogromne znaczenie ma indywidualna obserwacja organizmu. Podstawowe zalecenia są takie same jak przy niedoczynności tarczycy, ale w przypadku hashimoto chory bardzo często ma nietolerancję glutenu i/lub białek mleka oraz laktozy, o czym z reguły nie wie. Jeśli obserwujemy u siebie biegunki, wzdęcia, zaparcia lub bóle żołądka po posiłkach zawierających składniki z wymienionymi alergenami, warto wykonać testy nietolerancji.
Organizm i tak jest już przeciążony walką sam ze sobą, więc robimy wszystko aby już mu nie dokładać. Niewykryta nietolerancja będzie potęgowała stan zapalny, oraz skutecznie blokowała utratę wagi.
Rezygnacja z glutenu i/lub produktów mlecznych (w zależności od danego przypadku) daje wyraźną poprawę stanu zdrowia.
Zachęcam do wykonania testów!
- uważamy na warzywa zawierające goitrogeny czyli substancje zaburzające wchłanianie jodu z pożywienia i zaburzające wytwarzanie hormonów tarczycowych.
Występują w brukselce, kapuście (najwięcej w kapuście włoskiej), brokułach, kalafiorze, jarmużu, kalarepie, ale tylko spożywanych na surowo. Gotowanie a także fermentowanie (kiszona kapusta) sprawia że goitrogeny tracą swoje właściwości. Warzywa zawierające goitrogeny w stanie surowym można spożywać raz w tygodniu. Pozostałych warzyw i owoców nie należy sobie żałować. Antyoksydanty, witaminy i minerały są przy tym schorzeniu na wagę złota ponieważ po pierwsze utrudnione jest wchłanianie, po drugie w procesach zapalnych wzrasta ilość wolnych rodników które przyspieszają starzenie się skóry i tkanek. Witamin potrzeba naprawdę dużo ! - z uwagi na zawartość związków hamujących produkcję hormonów uważamy na kaszę jaglaną (dozwolone jeden, dwa razy w tygodniu niewielkie ilości) oraz całkowicie eliminujemy soję i jej przetwory (stopień przetworzenia soji nie ma znaczenia).
- nie suplementujemy jodu. Sól jodowaną zastępujemy morską.
- aby skutecznie walczyć ze zmęczeniem, osłabieniem, bólem mięśni i problemami z koncentracją należy wzmocnić układ nerwowy włączając do diety produkty bogate w magnez, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, siarkę i miedź. Składniki te dodatkowo wzmocnią osłabione włosy. Dozwolone źródła to : żółtka jaj, zboża z pełnego przemiału, mięso, ryby oraz orzechy (ale nie ziemne).
- wracamy baczną uwagę na jakość tłuszczu. Ograniczamy tłuszcze nasycone ponieważ u osób z hashimoto i nadczynnością tarczycy będą szczególnie niebezpieczne ze względu na ryzyko hipercholesterolemii z podwyższeniem frakcji LDL cholesterolu i triglicerydów. Idealne będą tłuszcze zawierające działające przeciwzapalnie kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 (szczególnie linolenowy) , które dodatkowo pomogą przy suchej i szorstkiej skórze oraz wzmocnią błony komórkowe.
- osobom cierpiącym na obrzęki polecam włączyć do diety natkę pietruszki i ograniczyć sól.
- aby zapobiegać zaparciom, w diecie oprócz warzyw powinny się znaleźć także węglowodany złożone z dużą zawartością błonnika. Zaparcia przy hashimoto będą szczególnie niebezpieczne ponieważ zalegające w jelicie grubym produkty przemiany materii będą "uwalniały" toksyny z powrotem do krwiobiegu, co będzie dodatkowo wzmagało procesy zapalne. Ponadto grozi rozwojem choroby uchyłkowej jelita, miażdżycy, cukrzycy oraz chorób układu krążenia.
Węglowodany złożone to także źródło wspomagającego układ odpornościowy selenu. Selen znajdziemy także w orzechach, rybach, brązowym ryżu i drobiu.
UWAGA ! Selen nie przyswaja się w towarzystwie cukru !
Unikamy słodyczy, węglowodanów prostych, łatwo przyswajalnych oraz żywności wysoko przetworzonej. - pamiętajmy także o odpowiednim przyjmowaniu leków.
Leki w hashimoto wchłaniają się najlepiej kiedy spożywa się je na czczo pół godziny przed śniadaniem !