Wartości odżywcze jarmużu. Jak go przygotować, aby nie stracił cennych właściwości? Komu nie wolno go jeść? No i w końcu przepis na pyszne jarmużowe pesto!
Img

O właściwościach zielonych warzyw pisałam już nie raz. Chlorofil, który odpowiada za ich piękny zielony kolor , nazywany „żywią krwią roślin”, ma działanie oczyszczające, detoksykujące, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wespół z błonnikiem oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek, poprawia perystaltykę jelit i reguluje metabolizm glukozy.

Dziś chcę Was zapoznać z warzywem, którego przypuszczam większość nigdy nie jadła i być może jeśli gdzieś spotkała, to jako dekorację półmiska z wędlinami ;). Mowa o jarmużu.
Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych. Jest prawdziwą bombą przeciwnowotworową, oczyszczającą i  witaminową.
Takie działanie zawdzięcza połączeniu będącego silnym przeciwutleniaczem sulforafanu (występuje w roślinach kapustnch), beta karotenu, zeaksantyny i luteniny. Zeaksantyna i luteina chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem (wchodzą w skład pigmentu plamki żółtej), a sulforafan dodatkowo działa bakteriobójczo, więc powinny się nim zainteresować wszystkie osoby cierpiące z powodu np. Helicobacter Pylori.
Do tego mamy sporo wapnia, błonnika, witaminy C (więcej ma tylko natka pietruszki i papryka), witaminy A, witamin z grupy B, cynku, magnezu, kwasu foliowego, obniżającego ciśnienie i oczyszczającego naczynia krwionośne potasu, oraz bardzo dużo witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, zapobiega krwotokom oraz działa hamująco na rozwój nowotworów kobiecych. Produkty bogate w witaminę K są szczególnie polecane paniom mającym obfite miesiączki.

Kto musi zrezygnować z jarmużu?

Z jarmużu zrezygnować muszą osoby z niedoczynnością tarczycy, ponieważ jak wszystkie warzywa kapustne, jarmuż zawiera goitrogeny. Goitrogeny co prawda dezaktywują się podczas gotowania, jednak ten proces pozbawia jarmuż właściwości, więc go nie polecam. Dopuszczalna jest jedynie lekka obróbka cieplna np. delikatne blanszowanie czy leciutkie podduszenie.
Czy taka obróbka wystarczy, aby dezaktywować goitrogeny? Ciężko powiedzieć.
Z dobroczynnych właściwości jarmużu, z uwagi na szczawiany, nie skorzystają także osoby z kamicą szczawianową oraz osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy K).

Jeśli interesuje Cię tematyka ochrony przeciwnowotworowej, polecam artykuł o karotenoidach.

sulforafanu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

sulforafanu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

sulforafanu

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

Bez obróbki cieplnej, na surowo, z dodatkiem bogatego w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 i lignany (regulują poziom żeńskich i męskich hormonów) oleju lnianego, oliwy z oliwek, bakteriobójczego czosnku i migdałów o wartościach których pisałam w poniedziałek!
Pesto! Do makaronu, do pieczywa, do tortilli, jako dip do maczania warzyw! Pycha!

 
Łyżeczka pesto ma ok. 20 kcal
Składniki:
  • 3 garście jarmużu
  • 2-3 małe ząbki czosnku
  • listki z 2 krzaczków bazylii (3 garście)
  • 100 ml oleju lnianego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki mielonych migdałów
  • sól gruboziarnista (ja używam himalajskiej)

W malakserze umieszczamy jarmuż, czosnek i oliwę. Blendujemy na gładką masę.

Dodajemy bazylię, ponownie blendujemy.

Na koniec solimy do smaku i mieszamy z migdałami.

 

104 komentarze

AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:10
Czy posmak oleju lnianego nie jest wyczuwalny? Jakiej firmy oleju lnianego używasz?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 9:17
Nie jest dzięki temu że jest pomieszany pół na pół z oliwą z oliwek.
Aktualnie kupiłam wielkopolski.
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:27
Rozumiem że do sałatki czy kanapki też się nada? ;-)gosiu dzięki tobie całkowicie zmieniłam nawyki żywieniowe nigdy nie miałam problemów z waga 65 kg przy 175 ale czuje się lżej dzięki
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 9:38
Tak. Możesz do łyżki pesto dodać trochę soku z cytryny i trochę oliwy i potraktować jako dressing do sałatki.
A do kanapki pewnie ;)
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 10:49
Dziękuję ;-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:19
Super. Czekałam na ten jarmuż. Widziałam w biedrze ale nie wiedziałam jak do tego podejść.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:26
Po czym poznać czy oliwa z oliwek jest świeża i nadaje się do spożycia? Jak długo można ją przechowywać po otwarciu?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 9:41
Po zapachu. Zjełczała będzie śmierdziała. Zapach jest charakterystyczny.
Po otarciu trzeba zużyć w ciągu 3 miesięcy.
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:45
Jaką polecasz ?
Odpowiedz
Ania Mii - CulinaryIslandDodano:  25 Marzec 2015 - 9:27
O tak, jarmuż znam i uwielbiam :) zarówno w pesto, koktajlach jak i delikatnie blanszowany jak szpinak z czosnkiem i imbirem. fajnie, że dodałaś mnóstwo cennych informacji :)
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 23:53
A mogłabyś dokładniej podać przepis na ten jarmuz blanszowany? Bo ja tylkO znam w koktajlach i jako chipsy
Joanna
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:42
Jak długo można takie pesto trzymać w lodówce?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 9:47
do 7 dni
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:44
juz sie zainspirowalam ;)bedzie dzis na obiad!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:46
Małgosiu rozumiem, że kobiety w ciąży mogą jeść jarmuż bez problemu. Tak?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 9:47
Z uwagi na witaminę K i kwas foliowy nawet powinny ;)
JgDodano:  24 Kwiecień 2017 - 20:38
Matki karmiące również?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 9:50
a zamiast oleju lnianego można samą oliwę z oliwek? nie jestem w stanie znieść smaku i zapachu lnianego :(
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 9:59
Można pewnie.
Odpowiedz
beadsofchocolateDodano:  25 Marzec 2015 - 11:03
Czy jeżeli "grozi" mi niedoczynność tarczycy (w ciąży brałam euthyrox, bo TSH mi nieco podnosiło się) to powinnam całkowicie odstawić jarmuż? Jest to dla mnie bardzo istotne, ciąża trwała tylko 5 miesięcy i teraz przygotowuje się do następnej. Jarmuż dodaję do koktakli od ok. 3 miesięcy przez 3 dni, potem przerwa. Dodam, że mam poważny problem z nadciśnieniem a na to jarmuż jest wskazany.
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:03
Uważałabym. A teraz bierzesz leki czy nie ?
beadsofchocolateDodano:  25 Marzec 2015 - 14:44
Teraz nie. Prawdopodobnie (opinia endokrynolog mnie prowadzącej) moja tarczyca jest za słaba na okres ciąży i wtedy wymaga wsparcia farmakologią.
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 19:45
To teraz możesz, spokojnie. W ciąży monitoruj wyniki i jak będą za wysokie to odstaw jarmuż i zastąp go np. szpinakiem, natką pietruszki.
Odpowiedz
KatiDodano:  25 Marzec 2015 - 11:13
Gosiu jakie jest Twoje zdanie na temat profilaktycznego odrobaczania się? może znasz jakieś naturalne metody? A może napiszesz dla nas jakiś artykuł na ten temat?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:02
Bardzo pozytywne. Polecam odrobaczanie raz na pół roku;
KatiDodano:  25 Marzec 2015 - 14:52
Ale jak się odrobaczać?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 19:44
Jest taka tabletka na receptę.
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 10:56
W kraju w którym mieszkam są takie bez recepty ale tylko na dwa rodzaje pasożytów, owsiki i coś jeszcze nie pamiętam teraz. Czy polecalabys gGosiu taka tabletkę profilaktycznie dla całej rodzinki raz na pół roku? Czy powinna mieć jednak szersze spektrum działania? Dziękuję :)
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 14:44
Tak. Raz na pół roku.
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 11:23
Pani Małgosiu, Bardzo proszę o wyjaśnienie celu odrobaczywiania, tzn. skąd te nie wiem czy to robaki czy inne pasożyty znajdują się w organiźmie człowieka? Czy są sposoby aby nie nabawić się tego problemu?
Pisze Pani o tabletce na receptę, czy o taką receptę pownnam poprosić lekarza rodzinnego (przyznam, że lekarz rodzinny nigdy nie wspominał o potrzebie odrobaczywiania, obawiam się więc poprosić o taki lek - mogłaby pani podać nazwę tego leku?).
Czytałam kiedyś o nalewce z orzecha włoskiego i o pestkach z dyni, które to podobno mają też działanie odrobaczywiające. Czy ma Pani szerszą wiedzę na ten temat?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Marzec 2015 - 11:41
To temat na oddzielny post. Poruszę ten temat.
Odpowiedz
Największe miasto na świecieDodano:  25 Marzec 2015 - 11:20
Bardzo fajny blog. Jesteśmy zafascynowani:) Życzymy powodzenia i dalszych sukcesów w prowadzeniu bloga!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 11:43
Czy sól himalajska nie nadaje jajecznego smaku ?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:08
Jajecznego ?
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 19:58
Jajecznego może nadać kala namak czyli czarna sól himalajska. Ta "zwykła" różowa nie ma tego posmaku, jest zwyczajnie tylko słona :)
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 9:04
Dokładnie. Ja używam różowej i żadnego posmaku nie ma.
Odpowiedz
AlexandraDodano:  25 Marzec 2015 - 12:17
W planach mam już od jakiegoś czasu pesto z jarmużu, ale narazie wygrywały chipsy i koktajle :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 12:34
Witaj Małgosiu. Dziś od koleżanki dowiedziałam się, że kto ma zimne stopy, nogi ten na bank ma zakrzepicę, wewnętrzne żylaki. Strasznie mnie to zdziwiło, ponieważ od dzieciństwa mam problemy z krążeniem nóg i rąk. Czy moja koleżanka ma rację??
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:10
To nieprawda. Osoba mająca zimne stopy może mieć zaburzenia krążenia żylnego ale wcale nie musi mieć żylaków czy zakrzepicy.
Są też osoby które mają taką "urodę".
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 14:54
Dziękuję za odpowiedź, kamień spadł mi z serca. Byłoby mi bardzo miło, gdybyś kiedyś dodała post o zimnych kończynach, słabym krążeniu. Czy można sobie pomóc jakoś dietą, ćwiczeniami i jakie są plusy i minusy takiej "urody". Kiedyś gdzieś wyczytałam, że osoby te narażone są w późnym wieku na ślepotę (z powodu niedostatecznego dojścia krwi do gałek ocznych). Plusem natomiast jest to, że niby takie osoby dłużej żyją ?? Także miło by było zaczerpnąć trochę wiedzy od Ciebie :) Pozdrawiam gorąco :)
AnonimowyDodano:  30 Marzec 2015 - 19:41
też mam często lodowate stopy i dłonie, także podbijam temat :)
Popiel Dodano:  25 Kwiecień 2017 - 9:32
Ja tez stopy i dłonie zimne proszę również
Odpowiedz
K.Dodano:  25 Marzec 2015 - 13:22
Czy jako osoba z niedoczynnoscia musze calkowicie wykluczyc jarmuz z diety? Czy tak jak w przypadku brokulow/kapusty moge jesc,ale rzadko,ok.raz w tygodniu?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:07
Z brokułami jest inaczej ponieważ nie jemy ich na surowo, a goitrogeny dezaktywują się w wysokiej temperaturze. Oczywiście brokułów nie gotujemy na papkę więc stopień dezaktywacji goitrogenów może nie być pełny, stąd przy niedoczynności ja zalecam brokuły raz w tygodniu. Nie częściej.
Jarmużu nie gotujemy wcale. Czy w pesto, czy w koktajlach jemy na surowo więc ja bym była ostrożna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 14:16
Gosiu czy mogłabyś coś napisać , wypowiedzieć się na temat młodego jęczmienia? i jaki najlepiej kupować? Dzięki
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:36
Będę pisała już niebawem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 14:27
Witaj Małgosiu, przepraszam ,że ja zupełnie nie na temat jarmużu :) Chodzi o zgłoszenie, wysłałam 20 lutego i nie dostałam wyceny, a widzę że piszesz już diety do 22 lutego, proszę o informację, Pozdrawiam Iwona S.
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 14:37
Wysłałam wszystkie. Napisz mi na qchenneinspiracje@gmail.com adres z którego wysyłałaś formularz to sprawdzę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 15:46
Kurczę, a ja nigdzie tego jarmużu dorwać nie mogę...:( w moim warzywniaku echo... lidl i biedra też nie widziałam. Gdzie go kupujecie dziewczyny?:) Pozdrawiam Anka:)
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 20:01
Dzisiaj widziałam w Biedronce, na półce chłodniczej, tam gdzie szpinak i mixy sałat. Zimą bywał też w Realu i Auchanie.
Natalka HołdyńskaDodano:  25 Marzec 2015 - 21:09
ja kupuje w kauflandzie :)
Natalia CyfkaDodano:  25 Marzec 2015 - 23:14
Zazwyczaj jest w Kauflandzie :)
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 11:28
Dzięki piękne! Można na Was liczyć;) W moim mieście nie ma kauflandu, ale po pracy popędzę do biedrony - mam nadzieję, że będzie:) Pozdrawiam Anka:)
Jo NessDodano:  4 Kwiecień 2016 - 23:52
Ja zawsze w Lidlu bez problemu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 16:07
czy szpinak, roszponka i rukola również zaliczają się do warzyw kapustnych i nie są wskazane przy niedoczynności tarczycy?
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 19:42
Nie są kapustne. Można je jeść przy niedoczynności.
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 12:14
dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 17:19
Gosiu jestem na etapie robienia zakwasy z mąki gryczanej. Dzisiaj wieczorem będę trzeci dzień dokarmiac. Chyba nabiera zakwasy ego zapachu, ale wydaje mi się ze nic nie rośnie. Jest w wysokiej, plastikowej misce, w najcieplejszym miejscu w kuchni.. mam nadzieje, ze w niedziele będę mogła się pochwalić chlebem bezglutenowym. A mam pytanie jeszcze o klasyczny zakwas. To ma być mąka zytnia 2000 czy zytnia razowa 2000? Pytam bo moja mam chce zrobić zytnia. Szukałam po sklepach mąki żeby podaj jej jakaś konkretna firmę, jednak większość które znalazłam to mąka zytnia razowa. Pozdrawiam :)
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 19:46
Może być. Ja kupuję Polgreen.
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2015 - 8:59
Podaj przepis na Twoj chlebek bezgluten :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 17:49
Gosiu jak teraz wygląda twój dzienny jadłospis od kiedy schudłaś? Trzymasz sie zawsze stricte okreslonej liczby kalorii, czy masz czasem chwile szalenstwa, jakies cheat dni itd.? Odchodzisz czasem od planu? Z ciekawosci pytam ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 19:39
Jak się odchudzałam liczyłam kalorię. I to trwało rok. Liczyłam bardzo dokładnie. Po roku już wiedziałam co mogę, ile i w jakiej konfiguracji.
Liczenie kalorii na początku ma służyć edukacji.
No i jak się je regularnie, zdrowo etc. to metabolizm nastawiony jest na spalanie. Wszystko działa jak w zegarku, spala się jak w piecu i jeśli zjesz coś więcej czy jakiś słodycz to organizm to spala pieknie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 18:55
Cześć,



Od pewnego czasu bardzo często korzystam z Twoich przepisów. Nie tylko pomogły mi zrzuciś zbędne kilogramy, ale pozwoliły inaczej podchodzić do diety i dzięki temu polubiłam gotowanie.



Chciała zapytać o niektóre małe słodkości. Od dziecka uwielbiam budynie, kisiele czy czekoladę, ale, od kiedy zaczęłam interesować się, jaki wpływ jedzenie ma zdrowie i sylwetkę jakoś przestałam jej jeść. Czy myślisz, że są tak szkodliwe i tuczące jak można przeczytać o tym w Internecie, czy raczej mogę sobie pozwolić na takie przyjemności parę razy w tygodniu?


Qchenne InspiracjeDodano:  25 Marzec 2015 - 19:34
Parę razy w tygodniu to nie, ale raz na tydzień słodkość jak najbardziej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 19:46
Podpinam się pod pytanie gdzie można kupić jarmuż? :-)
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 11:29
kaufland, biedronka - wyżej w komentarzach:)
Jo NessDodano:  4 Kwiecień 2016 - 23:54
Lidl
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 19:53
Gosiu czy na Wielkanoc mogę upiec babkę z opakowania Dr Oetker , gdzie trzeba dodać tylko 100g masła, 2 jajka i 100 ml mleka ?
Czy taka babka z pudełka jest ok ?
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 9:07
No można ale czy nie lepiej upiec samemu ?
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 11:14
Już tyle razy próbowałam sama i za każdym razem coś mi nie wychodziło, że wolę teraz spróbować z dr Oetkerem :)
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2015 - 0:12
Dodać "tylko" masło, mleko i jajka? Czyli w opakowaniu jest mąka z proszkiem do pieczenie i sztucznym aromatem. Nie szkoda pieniędzy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 22:11
czy w związku że zbliżającymi się świętami pojawia się może jakieś przepisy na świąteczne słodkości?
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 9:03
Tak
Odpowiedz
eMDodano:  25 Marzec 2015 - 22:17
Jarmuż mhyyy pycha nie robiłam pesto z niego ale teraz spróbuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 22:17
Dziewczyny gdzie kupujecie jarmuz? Nigdzie nie mogę go spotkać.
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 12:13
w Biedronce czasem jest, poza tym na targu i w warzywniakach.
Anka AnkaDodano:  26 Marzec 2015 - 14:49
Ja dorwałam w Kauflandzie :)
Jo NessDodano:  4 Kwiecień 2016 - 23:55
W Lidlu bez problemu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 6:37
A ja mam pyt w innym temacie : czy zjedzenir serka wiejskiego z bananem albo salatki z czerwona fasola, pomidorem, orzechami itp. spelni swoja potreningowa role ?:) czy to niezbyt dobre propozycje :)?
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 9:03
serek wiejski z bananem super, sałatka też
Odpowiedz
Sawirej RóżaDodano:  26 Marzec 2015 - 9:57
Uwielbiam jarmuż, sama robię z nim nawet koktajle pomarańczowe. Jest bardzo wartościowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 11:05
Małgosiu ja i mój synek pijemy koktajl owocowo warzywny ze sporą ilością jarmużu czasem nawet 5 razy w tygodniu, czy to nie jest zbyt czesto dla dwulatka? Chodzi mi o ilość jarmużu, w koktajlu są zazwyczaj dwie garsci i pijemy go na pół kilkakrotnie w ciągu tygodnia.
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 14:43
Z uwagi na szczawiany u tak małego dziecka ograniczyłabym do 3 razy w tygodniu.
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2015 - 17:51
Ok, dziękuję ślicznie za odpowiedź, dobrze ze napisałaś ten post bo nawet o szczawianach nie wiedziałam :)
AnonimowyDodano:  27 Marzec 2015 - 8:57
Podaj proszę przepis na taki sok :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 Marzec 2015 - 16:09
Wygląda srednio :D
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  26 Marzec 2015 - 19:19
A dorosly ile razy w tygodniu moze spokojnie spozywac jarmuz?
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2015 - 21:05
Nie ma takich danych ale myślę że 3-4 razy w tygodniu spokojnie.
Odpowiedz
WójcickaDodano:  27 Marzec 2015 - 8:53
Tyle dobroci w jednym warzywie... Faktycznie, nie w kuchni zbyt popularnego zastosowania, dlatego warto wprowadzić go do własnej diety.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Kwiecień 2015 - 15:22
Małgosiu, czy olej rydzowy, zamiast oleju lnianego będzie się nadawał?
Uwielbiam Twojego bloga, i Ciebie, za to z jaką pasją i zaangażowaniem przekazujesz nam swoją wiedzę, aż wstyd byłoby nie skorzystać z niej;) Pozdrawiam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Styczeń 2016 - 21:34
Pani Gosiu, a co Pani myśli o takich chipsach z jarmużu? Trzeba po prostu zmieszać listki z 2-3 łyżkami oleju rzepakowego (w zależności od ilości jarmużu) oraz ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku do momentu aż jarmuż będzie chrupiacy. Czy taka przekąska dozwolona jest wieczorem?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Styczeń 2016 - 18:39
Pewnie ;) Aż sama spróbuję ;)
AnonimowyDodano:  3 Styczeń 2016 - 20:22
Polecam gorąco :D tylko można się wciągnąć, ale to chyba groźne nie jest bo jarmuż to samo zdrowie i mało kalorii :) oleju też nie trzeba dużo. A z przypraw koniecznie musi być jak dla mnie chilli, które nadaje im fajnej pikanterii, ale razem z chilli lubię też dorzucić np. zioła prowansalskie czy czosnek :)
Odpowiedz
Ania kDodano:  22 Luty 2016 - 20:37
Czy jesli osobom z niedoczynnośćia tarczycy nie można jeść jarmużu to ze szpinaku tez należy zrezygnować ? Z góry dziękuję za odpowiedź☺
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Luty 2016 - 8:10
Ze szpinaku nie.Jarmuż jest rośliną kapustną.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Marzec 2016 - 14:37
Pani Małgosiu,czy cukrzyk 2 może zjeść tak wspaniałe pesto jarmużowe?
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Marzec 2016 - 16:00
Oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Listopad 2016 - 8:42
Witam. Skoro pisze Pani o jarmuzu i kobietach to czy jest mozliwe poruszenie tematu endometriozy przez Pania oraz jakiejs diety? Pozdr
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Listopad 2016 - 13:11
Czy można użyć mrożonego jarmużu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Grudzień 2016 - 15:32
Czy po usunięciu tarczycy też musze zrezygnować z jarmużu? Miałam usuniętą jodowaniem.
Odpowiedz
UlaDodano:  25 Kwiecień 2017 - 11:47
Ech ta tarczyca😕
AniaDodano:  22 Październik 2017 - 6:44
Czy to tez dotyczy kiełków jarmuzu? Osoby z niedoczynnoscia tez nie powinny ich jeść?
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ