
Spirulina i jej niezwykłe właściwości. Perła w koronie – czas aby się z nią zapoznać
Mikroalga spirulina statystycznemu Polakowi jest praktycznie nieznana. Generalnie ma słaby PR a szkoda bo tak jak amrantus powinna pojawiać się w naszej diecie chociaż raz na jakiś czas w formie kuracji, lub częściej jak coś nam dolega ponieważ nie ma innej rośliny która skupiałaby w sobie tyle dobroczynnych wartości.
Spirulina to silny antyoksydany w ok. 60 % składający się z białka i to białka pełnowartościowego!
To trzy razy więcej białka niż w mięsie, białka zawierającego wszystkie niezbędne człowiekowi do życia aminokwasy. Pisałam Wam już kiedyś że człowiek sam nie jest w stanie wytworzyć ośmiu aminokwasów. Są to tak zwane aminokwasy egzogenne, które aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo musimy dostarczyć z pokarmem. Spirulina ma komplet co oznacza że powinna się stać "must have" dla wegan i rekonwalescentów którzy potrzebują dużo białka a nie są go w stanie dużo zjeść !
Ponadto pełnowartościowe białko ze spiruliny nie zakwasza organizmu jak to ma miejsce w przypadku białka pochodzącego z mięsa.
- chlorofil nazywany "żywą krwią" roślin, działający bakteriobójczo, przeciwzapalnie i oczyszczająco na układ pokarmowy, wydalniczy, krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe.
Chlorofil zwalcza także wolne rodniki, pozytywnie wpływa na serce, wzmacnia naczynia żylne i limfatyczne, reguluje poziom cukru we krwi i pobudza laktację u kobiet karmiących, - bardzo rzadko występujący kwas gammalinolowy będący składnikiem mleka matki, działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo oraz wspomagająco na układ krwionośny i nerwowy. Oprócz tego reguluje metabolizm glukozy, poprawia przemianę materii oraz wykazuje doskonałe efekty w leczeniu alergii, stanów zapalnych śluzówki żołądka i jelit, oraz w chorobie wrzodowej,
- witaminy z grupy B w tym niewystępującą w świecie roślin witaminę B12 , kwas foliowy, witaminę C, A, D, E, K, H,
- minerały: magnez, potas, wapń, cynk, selen, miedź, mangan oraz łatwo przyswajalne żelazo (więcej niż w mięsie),
- karotenoidy działające przeciwnowotworowo i wspomagająco na układ odpornościowy,
- przywraca równowagę kwasowo - zasadową działając alkalizująco na organizm,
- działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo,
- pobudza procesy regeneracyjne w organizmie,
- detoksykuje oczyszczając organizm z toksyn, pestycydów, metali ciężkich, ołowiu, rtęci, złogów metabolitowych, pobudzając tym samym procesy wydalania,
- poprawia trawienie i przemianę materii,
- likwiduje zaparcia,
- obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi,
- doskonała dla osób z anemią ze względu na bardzo dobrze przyswajalne żelazo,
- pobudza mechanizmy odpornościowe wzmacniając strukturę ścian komórkowych tworząc tym samym barierę dla wirusów i bakterii. Pobudzając śledzionę, trzustkę, węzły limfatyczne oraz szpik kostny wpływa na produkcję komórek odpornościowych i przeciwciał,
- obniża poziom cukru we krwi,
- świetna w odchudzaniu ponieważ fenyloalanina (to jeden z 8 aminokasów egzogennych) hamuje apetyt,
- pobudza wzrost naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego sprzyjając namnażaniu się bakterii kwasu mlekowego (prawidłowa flora bakteryjna jest w stanie zapobiec i pokonać infekcję grzybem jelitowym Candidia albicans),
- zwalcza wolne rodniki,
- chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA,
Wystarczy 4-10 gramów spiruliny aby osiągnąć wyraźną poprawę stanu zdrowia
Spirulina dostępna jest w proszku i w tabletkach.
Co zrobić z tabletką każdy wie ;) Proszek natomiast można dosypywać do koktajli, twarożków czy w ogóle do dań.
Ma lekko orzechowy smak ale trochę "zalatuje" rybą. Mi osobiście to przeszkadza dlatego wolę w tabletkach.
Zakup spiruliny polecam osobom z anemią , obniżoną odpornością, będących świeżo po chorobie, antybiotykoterapii oraz osobom ze schorzeniami trzustki, żołądka, nerek i wątroby.