Rozpoczynamy trzeci miesiąc. Jadłospis nr 17

Jak korzystać z jadłospisów?

Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły :
Odchudzanie zaczyna się w głowie ! Jak zdrowo chudnąć i jak ja wyglądałam zanim schudłam ?  (klik)
Im mniej jesz tym bardziej utyjesz. Zasady funkcjonowania naszego metabolizmu (klik) 
Oblicz także swoją optymalną kaloryczność dzienną przy obecnych wymiarach i zweryfikuj, ile powinnaś/powinieneś jeść, aby schudnąć Czym jest metabolizm i dlaczego niektórzy tyją "z powietrza" ? I dla motywacji moje nogi "przed" i "po"(klik)
Proszę także o zapoznanie się z zakładką Bądź FIT (klik)

Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.

Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu.

No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!!

JADŁOSPIS 
na wtorek, środę, czwartek, piątek, sobotę, niedzielę i poniedziałek


wtorek- łącznie ok. 1460 kcal 
śniadanie:ok.  340 kcal
* jogurt naturalny Tola z wapniem - ok. 150 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 90 kcal  (przepis na mix śniadaniowy)

Jogurt z bananem mixujemy blenderem na koktajl. Dodajemy ziarna i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia.

 
 

Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba z masłem osełkowym, sałatą, 2 rzodkiewkami, plasterkiem chudej szynki i 2 plasterkami pomidora - ok. 260 kcal

W dowolnym momencie dnia,  kawa  :ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal

Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 260 kcal
* pół główki sałaty lodowej - ok. 30 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 kcal
* 6 kostek chudego sera feta - ok. 18 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal 
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal

Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 140 kcal
* 200 gram białych winogron - ok. 140 kcal

Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 390 kcal
* potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem - porcja ok. 390 kcal

 
 
 

środa - łącznie ok. 1452 kcal
śniadanie: ok. 500 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła - ok. 200 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* szklanka soku pomarańczowego - ok. 100 kcal


W dowolnym momencie dnia,  kawa  :ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal 

Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 70 kcal
* jedno średnie jabłko - ok. 70 kcal

 

Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 282 kcal
* pół sałaty lodowej - ok. 30 kcal
* 2 ogórki gruntowe - ok. 10 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 5 małych kulek mozzarelli  - ok. 90 kcal
* 6 rzodkiewek- ok. 12 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal

Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 80 kcal
* 2 brzoskwinie  - ok.80 kcal

Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok.  450 kcal
Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem po Włosku - porcja ok. 450 kcal

 

 


czwartek - łącznie ok. 1505 kcal
śniadanie: ok. 350 kcal
* serek wiejski Piątnica - ok. 150 kcal
* 2 kromki chleba razowego z masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* herbata owocowa

 
 

W dowolnym momencie dnia,  kawa  :ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal

Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal

Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 390 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - ok. 220 kcal
* 3 różyczki, brokułów, połowa czerwonej papryki, 2 łyżki kukurydzy z puszki, pół małej cebuli- wszystkie dodatki ok. 90 kcal
(cebulę i paprykę smażymy na łyżce oliwy, dodajemy ugotowane brokuły i kukurydzę - mieszamy z kaszą gryczaną) - ok. - 390 kcal 

Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 35 kcal
* 3 duże marchewki pokrojone w słupki - ok. 35 kcal 

Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 560 kcal
paella marinera -  porcja ok 560 kcal

 

 

Piątek - łącznie ok. 1500 kcal 
Śniadanie: ok. 336 kcal
* 2 kromki razowego chleba posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* 2 plasterki żółtego sera - ok. 110 kcal
* 1 pomidor  - ok. 26 kcal 
* herbata owocowa bez cukru lub czarna z cytryną bez cukru 
* liście sałaty

W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal

Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 294 kcal
* sałatka z pokrojonych w kostkę 2 kiwi i 2 nektarynek i jednego banana - ok. 294 kcal

Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 420 kcal
Osoby mające w pracy dostęp do mikrofalówki:
* 5 pierogów ruskich z mąki pełnoziarnistej - ok. 400 kcal

Osoby nie mające w pracy dostępu do mikrofalówki:
* 2 naleśniki z mąki pełnoziarnistej z chudym białym serem (100 gram - ok.80 kcal ) - ok. 420 kcal

 

Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 210 kcal

* 300 gram białych winogron - ok. 210 kcal


Kolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 170 kcal       
* zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym - porcja ok. 170 kcal

 


Sobota - łącznie ok. 1417 kcal 
śniadanie: ok. 240 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 90 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram - ok. 150 kcal

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koktajl. 

Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 555 kcal
* 2 naleśniki z mąki pełnoziarnistej- ok. 340 kcal
* 100 gram chudego białego sera - ok. 80 kcal
* pół szklanki jogurtu naturalnego Tola z wapniem - ok. 75 kcal
* 2 łyżeczki niskosłodzonej konfitury wiśniowej - ok. 60 kcal

W międzyczasie kawa :ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal

Obiad: ok. 220 kcal

* krem z marchewki  - porcja zupy widoczna na zdjęciu ma ok. 80 kcal
* bagietka podpiekana w gofrownicy, ilość widoczna na zdjęciu - ok. 140 kcal 
 
 


Podwieczorek: ok. 140 kcal
* koktajl malinowy - ok. 140 kcal


Kolacja : ok. 192 kcal
Sałatka - ok. 192 kcal
* 2 garście roszponki - ok. 20 kcal 
* 10 kostek sera feta (ok. 20 gram) - ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 kcal 
* 1 łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal

Niedziela - łącznie ok. 1540 kcal
śniadanie: ok. 410 kcal 
* herbata owocowa lub czarna z cytryną bez cukru
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym - ok. 100 kcal
* 2 jajka sadzone z 3 cieniutkimi plasterkami wędzonego bekonu (trzeba go najpierw zesmażyć na suchej patelni a na wytopiony tłuszcz wbić jajka i smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu. Żółtko ma być półpłynne)
Porcja jak poniżej - ok. 310 kcal


Przekąska: ok. 70 kcal
* jedno średnie jabłko - ok. 70 kcal

 
 

Obiad: ok. 480 kcal
* 200 gram kurczaka z przepisu dostępnego tutaj - ok. 200 kcal
* 6 różyczek brokułów - ok. 30 kcal
* pure z 4 średnich ugotowanych ziemniaków z łyżeczką masła i łyżeczką mleka - ok. 250 kcal

Popołudniowe słodkości: ok. 350  kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal
* kawałek tarty z owocami - porcja widoczna na zdjęciu ok.280 kcal .
Cała tarta ma 3700 kcal.

 

 

Kolacja : ok.  230 kcal 
* sałatka z 5 pomidorów i połowy cebulki pokrojonej w kostkę (oczywiście solimy) - 130 kcal
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym - ok. 100 kcal

Poniedziałek - łącznie ok. 1506  kcal
śniadanie: ok. 386 kcal
* 2 kromki razowego chleba z masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* 2 plasterki żółtego sera - ok. 160 kcal
* pomidor - ok. 26 kcal

W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal

Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 100 kcal
* jeden banan - ok. 100 kcal  

Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 350 kcal
* roladki z grillowanej cukinii  - przygotowujemy 6 roladek - ok. 350 kcal


Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 70 kcal
* 1 jabłko - ok. 70  kcal

Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 530 kcal
Spaghetti z łososiem, cukinią i młodą marchewką 
Kaloryczność obliczona dla porcji zawierającej 1,5 szklanki gotowego ugotowanego makaronu spaghetti + sos z przepisu (ilość podaną w przepisie należy podzielić na 4 ) - ok. 530 kcal

 

 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved