13 kilo w 6 miesięcy. Odsłona 4 – jadłospis nr 3
Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja. Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
JADŁOSPIS
(piątek, sobota, niedziela, poniedziałek)
Piątek - łącznie ok. 1820 kcal
Śniadanie: ok. 496 kcal
* 3 kromki razowego chleba posmarowane masłem osełkowym - ok. 300 kcal
* 3 plasterki żółtego sera - ok. 170 kcal
* 1 pomidor - ok. 26 kcal
* herbata owocowa bez cukru lub czarna z cytryną bez cukru
* liście sałaty (kaloryczność jest znikoma więc nie piszę )
W międzyczasie: ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 194 kcal
* sałatka z pokrojonych w kostkę 2 kiwi i 2 nektarynek - ok. 194 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 360 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 5 sztuk pierogów z twarogiem - ok. 360 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę - ok. 360 kcal
* szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne - ok. 173 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 10 kostek chudego sera typu feta (ok. 20 gram) - ok. 30 kcal
* pomidor - ok. 26 kcal
* 2/3 czerwonej papryki - ok. 40 kcal
* łyżka sosu winegret - ok. 50 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 250 kcal
* szklanka jogurtu naturalnego Tola z wapniem + banan pokrojony w kostkę - ok. 250 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal Dziś zaszalejemy !!!
* Dorsz w płatkach migdałowych z zapiekanką z cukinii i ziemniaków -porcja widoczna na zdjęciu (ok. 200 gram dorsza) + zapiekanka - ok. 450 kcal
Sobota - łącznie ok. 1849 kcal
śniadanie: ok. 340 kcal
* 2 łyżki mixu śniadaniowego - ok. 90 kcal
* jogurt naturalny z wapniem Tola 250 gram - ok. 150 kcal
* banan - ok. 100 kcal
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koktajl.
Przekąska (2-gie śniadanie): ok. 555 kcal
* 2 naleśniki - ok. 340 kcal
* 100 gram chudego białego sera - ok. 80 kcal
* pół szklanki jogurtu naturalnego Tola z wapniem - ok. 75 kcal
* szklanka jagód - ok. 60 kcal
W międzyczasie kawa (ja się nie obejdę bez kawy) :ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal
Obiad: ok. 522 kcal
* 2 gołąbki z przepisu dostepnego tutaj - ok. 260 kcal
* 4 średnie młode ziemniaki - ok. 240 kcal
* 2 ogórki małosolne - ok. 22 kcal
Podwieczorek: ok. 70 kcal
* pojemnik malin - ok. 70 kcal
Kolacja : ok. 292 kcal
Sałatka - ok. 292 kcal
* 2 garście roszponki - ok. 20 kcal
* 10 kostek sera feta (ok. 20 gram) - ok. 30 kcal
* 10 czarnych oliwek - ok. 40 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 kcal
* 3 łyżki sosu winegret - ok. 150 kcal
Niedziela - łącznie ok. 1834 kcal
śniadanie: ok. 410 kcal
* herbata owocowa lub czarna z cytryną bez cukru
* kromka chleba razowego z masłem osełkowym - ok. 100 kcal
* 2 jajka sadzone z 3 cieniutkimi plasterkami wędzonego bekonu (trzeba go najpierw zesmażyć na suchej patelni a na wytopiony tłuszcz wbić jajka i smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu. Żółtko ma być półpłynne)
Porcja jak poniżej - ok. 310 kcal
Przekąska: ok. 140 kcal
* koktajl malinowy (szklanka malin + szklanka kefiru naturalnego 0% + łyżeczka cukru trzcinowego) - ok. 140 kcal
Obiad: ok. 432 kcal
Przepis na cały obiad znajdziecie tutaj.
Porcja widoczna na zdjęciu to ok. 410 kcal.
* 2 ogórki małosolne - ok. 22 kcal
Popołudniowe słodkości: ok. 450 kcal
* mrożona kawa z bitą śmietaną - ok. 120 kcal
* jeden kawałek czekoladowego brownie z malinami - ok. 330 kcal
Kolacja : ok. 402 kcal
Sałatka caprese- ok. 402 kcal
* 2 pomidory - ok. 52 cal
* kulka sera mozzarella - ok. 350 kcal
* liście bazylii
Poniedziałek - łącznie ok. 1734 kcal
śniadanie: ok. 424 kcal
* jogurt naturalny Tola 250 gram - ok. 150 kcal
* 2 kiwi - ok. 84 kcal
* 1 nektarynka - ok. 55 kcal
* 3 łyżki miksu śniadaniowego - ok. 135 kcal
W międzyczasie kawa: ok. 70 kcal
* cafe latte - 100 ml mleka 2% (ok.50 kcal) , płaska łyżeczka cukru (ok.20 kcal) - ok. 70 kcal
Przekąska (jemy ok. godziny 10-11): ok. 260 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych masłem z plasterkiem pomidora i chudą szynką - ok. 260 kcal
Lunch zabierany do pracy (jemy ok. godziny 13-tej) : ok. 340 kcal
Dla tych którzy mają w pracy mikrofalówkę:
* 2 gołąbki, które robiliśmy w sobotę - ok. 260 kcal
* kromka chleba razowego, bez masła - ok. 80 kcal
Dla tych którzy nie mają w pracy mikrofalówki proponuję sałatkę:
* 2 jajka ugotowane na twardo - ok. 160 kcal
* 1 czerwona papryka - ok. 64 kcal
* 1 żółta papryka - ok. 64 kcal
* ćwierć małej cebuli - ok. 8 kcal
* 1 pomidor - ok. 26 kcal
* łyżka jogurtu greckiego light - ok. 15 kcal
Wszystkie składniki kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki.
Przekąska (jemy ok. godziny 14-15): ok. 190 kcal
* 1 duże jabłko - ok. 90 kcal
* 1 banan - ok. 100 kcal
Obiadokolacja (jemy do godziny 19-tej): ok. 450 kcal
* Leczo z grillowanymi frankfurterkami - porcja widoczna na zdjęciu z wykorzystaniem 4 całych frankfurterek + leczo - ok. 450 kcal