Img

Dieta anti-aging. Część 3 + przykładowy jadłospis

Dzisiejszy wpis jest kolejnym, trzecim już wpisem w cyklu Dieta anti-aging.

Jeśli nie czytałaś poprzednich wpisów, zapoznaj się z nimi przed przeczytaniem obecnego.
Dieta anti-aging część 1 oraz Dieta anti-aging część 2.

Po lekturze części pierwsze i drugiej wiecie już jaki wpływ na tempo starzenia się skóry ma to co jemy, jakie stosujemy leki, w jakim środowisku żyjemy, w jakim stanie emocjonalnym jesteśmy oraz jaki styl życia prowadzimy.
Wiecie dlaczego stan skóry dwóch kobiet będących w tym samym wieku może być tak bardzo różny. Dlaczego jedna z nich może wyglądać bardzo młodo, druga natomiast o wiele starzej.
Na tempo starzenia się skóry i całego organizmu mamy ogromny wpływ i jeśli mamy świadomość tego wpływu, mamy w rękach potężną przeciwstarzeniową broń.
Nie wahajmy się jej używać ;) Każdego dnia.

Praca nad emocjami, zdrowa, naturalne dieta, unikanie opalania się na skwarkę, opalanie z zastosowaniem filtrów UV, nawodnienie, zdrowy, spokojny sen, oraz pielęgnacja to klucz do zdrowej i młodej skóry. 
Temat pielęgnacji też niebawem rozwinę ;)

Dziś przedstawiam Wam kolejnych pięciu wspaniałych. Resweratrol, koenzym Q10, polifenole, roślinne inhibitory mTORC1 oraz zieloną herbatę.
Zanim omówię pierwszego z nich, chcę przywołać bo być może ktoś z Was oglądał telewizyjne reportaże o długowiecznych babciach staruszeczkach? Chudziutkich, siwiutkich, ponad stuletnich, ale z jaką trzeźwością umysłu i werwą.
Jako sekret długiego życia te Panie bardzo często wymieniały brak stresu i lampeczkę winka ;)
Ta teoria ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości ponieważ w tym magicznym eliksirze znajduje się magicznie wręcz działający resweratrol ;)  

Resweratrol

Naturalny polifenol, związek który poprzez aktywację sirtuin, białek regulujących odporność komórek na stres oksydacyjny, ich żywnotność oraz zdolności regeneracyjne spowalnia naturalne procesy starzenia, zapobiegając utracie elastyczności skóry.

Aktywność enzymów z klasy sirtuin obniża się wraz z wiekiem. Resweratrol poprzez zwiększenie tej aktywności wpływa na poprawę naturalnych procesów naprawczych skóry. Przedłuża życie keratynocytów, działa hamująco na glikację co chroni zawarty w skórze kolagen i elastynę oraz zwiększa odporność skóry na  działanie czynników środowiskowych.
Resweratrol wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne (osłabia toksyczność beta amyloidu w komórkach) oraz hamujące utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszcowych. Ponadto zwiększa produkcję tlenku azotu, hamuje peroksydację lipidów oraz zmniejsza odkładanie się utlenionych LDL w ścianach naczyń co pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy.

W żywności resweratrol znajdziemy w:

Koenzym Q 10 (CoQ10)

Silny przeciwutleniacz tzw. pierwszej linii, działający fotoprotekcyjnie oraz odgrywający ważną rolę w procesie tlenowego oddychania komórkowego. Jego stężenie w zewnętrznej warstwie naskórka jest dziesięciokrotnie wyższe niż w skórze właściwej.
To związek witaminopochodny, rozpuszczalny w tłuszczach. W organizmie obecny w mitochondriach , głównie w tkance tłuszczowej. 

W żywności występuje w:

W badaniach na szczurach wykazano, iż suplementacja koenzymem Q10 podnosi poziom homologów CoQ10 w tkankach oraz mitochondriach , zmniejszając przy tym ilość białek stresu oksydacyjnego.
Jeśli nie jecie dużo ryb lub jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, dla skóry warto rozważyć suplementację koenzymem Q10.

Polifenole

O tym że polifenole wykazują ogromny potencjał antyoksydacyjny, pisałam Wam już wielokrotnie. Związki te chronią DNA przed uszkodzeniem oraz działają fotoprotekcyjnie. Oprócz tego produkty w których występują polifenole to bomba wielu witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wody. Działają więc mocno odżywczo i oczyszczająco.

W zależności od liczny pierścieni fenolowych i wiązań między nimi można je podzielić na:

W żywności polifenole występują w:

 Roślinne inhibitory mTORC1

Kinaza mTOR (kinaza białkowa treoninowo – serynowa) zaangażowana jest w liczne procesy związane z przeżyciem komórek oraz procesem ich starzenia dlatego jej rola w postępowaniu anti-aging jest znacząca. Pełni funkcje regulujące wzrost oraz proliferację komórki, pośredniczy w syntezie wielu białek i lipidów, oraz w procesie transkrypcji i translacji.

Związki pochodzenia roślinnego stanowiące naturalny inhibitor kinazy mTOR1 to:

Zielona herbata

Bogactwo polifenoli z grupy flawanoli, flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych stanowiących aż 30% suchej masy. 
Związki te hamują aktywność cyklooksygenezy, ekspresję metaloproteinaz, działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz fotoprotekcyjnie. 

Dieta anti -aging - przykładowy jadłospis

Poniższy jadłospis jest przykładowym dniem na diecie uwzględniającej produkty bogate w składniki mające działanie przeciwstarzeniowe które omawiałam w całym cyklu anti-aging.
Witaminę C, witaminę E, witaminę A, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, polifenole,
Dieta jest na 1800 kcal.
Pamiętamy o nawodnieniu, zielonej herbacie, można popijać czystka lub napar z pokrzywy.
Makro: białka 18% (80 gramów), tłuszcze 35% (70 gramów), węglowodany 48% (212 gramów)

Dzień 1

Dzień 2

Źródła:




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved