Dżem truskawkowy – tylko 75 kcal w 100 gramach

Prosty dżem truskawkowy, niskosłodzony o konsystencji gęstego musu.
W sam raz do gofrów  (gofry klasyczne i gofry bezglutenowe i bezmleczne ) lub naleśników (przepis na 4 i 8 sztuk) z białym serem. Banalnie prosty w przygotowaniu.

Jeśli nigdy nie robiliście domowych przetworów, zachęcam do zrobienia chociaż z połowy porcji. Wówczas jestem pewna, że w kolejnym roku zrobicie już większą ilość.
Z 3 kilogramów truskawek wychodzi ilość widoczna na zdjęciu.
100 gramów niskosłodzonego dżemu "sklepowego", ma ok. 152 - 154 kcal.
100 gramów klasycznego dżemu truskawkowego ma ok. 250 kcal w 100 g.
Mój dżem ma 75 kcal w 100 gramach, a mimo to to jest słodziutki.

 

 

Kaloryczność:
100 gramów dżemu ma ok. 75 kcal

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Oszypułkowane, pokrojone w kawałki truskawki wkładamy do garnka. Ogień ustawiamy na minimum (indukcję w skali do 9 na 4 ). Delikatnie podgrzewamy truskawki. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy cukier. Mieszamy. 
  2. Truskawki gotujemy aż staną się miękkie. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy agar-agar, dokładnie mieszamy.
  3. Gorący dżem wlewamy do słoików. Zakręcamy. Ustawiamy na wieczku do całkowitego wystudzenia. Ja trzymam 12 godzin. 




Copyright 2020 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved