Img

Wakacyjni mistrzowie detoksu! Co bezwzględnie włączyć do diety w okresie letnim?

Okres letni sprzyja oczyszczaniu. Jest ciepło, mamy dostęp do świeżych warzyw, owoców i ziół pełnych oczyszczających antyoksydantów. Grzech z nich nie skorzystać.
Na które produkty powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Woda 

Nie ma mowy o jakimkolwiek oczyszczaniu bez udziału wody. 
Woda jest składnikiem tkanek, narządów i płynów ustrojowych. Filtruje nerki, usuwa toksyny, złogi oraz szkodliwe produkty przemiany materii. Jest niezbędna do prawidłowej perystaltyki jelit, prawidłowego krążenia krwi i do tego aby tlen, składniki odżywcze i hormony trafiały tam gdzie trzeba. 
Optymalna ilość wody przy detoksykacji to 2 litry na dobę. 

Cytryna
Woda z sokiem z cytryny pita rano na czczo fantastycznie pobudza perystaltykę jelit. Działa także silnie alkalizujaco i oczyszczająco na wątrobę. 
Polecam również mój zielony koktajl oczyszczający (klik).  
Natka pietruszki 
Zawiera nazywany żywą krwią roślin oczyszczający chlorofil, błonnik, mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza oraz magnezu. 
Działa moczopędnie co sprawia że fantastycznie się sprawdza w kuracjach "zrzucających" zatrzymaną wodę.  
Seler
Dzięki działaniu moczopędnemu doskonale odtruwa i oczyszcza przewód pokarmowy ze szkodliwych produktów przemiany materii.Skuteczny przy zaparciach i wzdęciach. Pobudza trawienie oraz usuwa kwas moczowy. 
Czerwone owoce - maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki
Dzięki działaniu moczopędnemu, bogactwie błonnika oraz antocyjanów fantastycznie detoksykują usuwając szkodliwe produkty przemiany materii.Wysoka zawartość przeciwutleniaczy poprawia stan skóry oraz rewitalizuje cały organizm.
Więcej TU.  
Kapusta
Wysoka zawartość witaminy C, błonnika oraz siarki czyni kapustę prawdziwą oczyszczającą bombą.  
Błonnik pobudza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Siarka kapitalnie działa na włosy, skórę, paznokcie i oczywiście wątrobę, wspomagając proces detoksykacji. 
Karczoch
Dzięki zawartości cynaryny i inuliny genialnie podkręca metabolizm. Wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom. 
Kasza jaglana
Królowa wszystkich kasz. Jako jedyna działa alkalizująco i odśluzowująco dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się bakterii, grzybów, złogów i wszelkich zanieczyszczeń. 
Pokrzywa
Kolejna oczyszczająca królowa. Picie soku z pokrzywy min. zapobiega obrzękom, oczyszcza organizm z toksyn, neutralizuje wolne rodniki, usuwa kwas moczowy. Więcej o pokrzywie TU.
Buraki 
Zawarta w nich betanina usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego.  
Zielenina
Bazylia, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, oregano, szpinak itp.
Fantastyczne źródło chlorofilu, wapnia i błonnika. W procesie detoksykacji najeży jeść najwięcej produktów w kolorze zielonym. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved