Img

Wegetariańskie burgery! Także jako dodatek do obiadu ;)

Wegetariańskie burgery z czerwonej fasoli. Możecie podać je klasycznie, z bułką, ogórkiem, ketchupem i musztardą jeśli planujecie piknik na działce lub jako lunch na uczelnię.
Możecie też zaserwować je do obiadu w towarzystwie młodych ziemniaczków z cebulką, koperkiem oraz sałaty z sosem jogurtowym. Nam smakują w obydwu wersjach ;)
Szybkie, proste w przygotowaniu, oraz bardzo aromatyczne. Mięso samo w sobie konkretnego smaku nie ma więc jeśli wege burgery przyprawimy podobnie jak wołowe, smakowo będą bardzo zbliżone.

Mój przepis jest na 14 klasycznych burgerów czyli na 7 porcji. Jeśli jednak mieszkacie sami i zależy Wam na tym, aby potrawa miała składniki wyliczone na jedną porcję oraz dodatkowo oprócz kaloryczności wyliczone makro (białka, tłuszcze, węglowodany) lub jeśli macie cukrzycę typu I wymienniki węglowodanowe (WW) oraz wymienniki białkowo - tłuszczowe (WBT), zapraszam do zapoznania się z moją nową książką która została stworzona właśnie dla takich osób.
Wersja papierowa TU
E-book TU

Kaloryczność:
Jeden kotlecik ma ok. 120 kcal 

Składniki na 14 burgerów klasycznej wielkości:

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju przesmażamy na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażamy.
  2. Fasolę mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem z patelni. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki lub bułkę tartą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Do przygotowania masy można także użyć malaksera (nie blendera!!!). Wówczas fasolę i cebulę z czosnkiem mielimy w malakserze, a następnie dodajemy jajka oraz płatki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Z masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w zmielonych płatkach, mące z ciecierzycy lub bułce tartej i smażymy z obydwu stron na oleju.

Chcesz dowiedzieć się więcej o nowej książce?
Zapraszam TU.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved