Tydzień 30 – jadłospis
Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
Poniedziałek ok. 1554 kcal lub ok. 1554 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 422 kcal
* 3 łyżki płatków owsianych mieszamy z łyżką dowolnych otrębów, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc - ok. 125 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* 3 morele - ok. 63 kcal
* garść borówek amerykańskich (50g) - ok. 30 kcal
* 4 orzechy laskowe - ok. 28 kcal
* 4 migdały - ok. 26 kcal
Płatki zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojone w małe kawałki morele oraz rozdrobnione orzechy i migdały.
I Przekąska ok. 225 kcal
* sałatka z 2 jabłek, łyżki płatków owsianych, łyżki otrębów, garści (50 g) borówek amerykańskich i szczypty cynamonu - ok. 225 kcal
Jabłka kroimy w kostkę. Dodajemy płatki owsiane, otręby i cynamon. Mieszamy z borówkami.
Obiad: ok. 400 kcal lub ok. 400 kcal
Pracujący i studenci ok. 400 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba, posmarowanych łyżką naturalnego serka twarożkowego (każda kromka, w sumie 2 łyżki serka), z sałatą i rzodkiewką - ok. 220 kcal
* sałatka z garści mieszanki sałat, jednego pomidora, 4 rzodkiewek, 10 oliwek i łyżeczki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni - 100 kcal
* sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek (ilość wielkości łyżki stołowej) i sokiem z cytryny - ok. 80 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
* grillowana pierś z kurczaka na zielonej sałatce z kuskusem - ok. 400 kcal.
Przepis na całe danie TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki malin - ok. 200 kcal
Kolacja ok. 307 kcal
* cały bakłażan - ok. 50 kcal
* pół cebuli - ok. 15 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
* ząbek czosnku
* puszka pomidorów krojonych bez skórki - ok. 92 kcal
* sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
* łyżka oliwy - ok. 80 kcal
* natka pietruszki
* jeden wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę, cebulę i paprykę. Smażymy 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pół talarki bakłażana i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i pomidory. Dusimy ok. 10 minut. Posypujemy natką pietruszki.
Wtorek ok. 1577 kcal lub ok. 1587 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 412 kcal
* 3 kromki razowego chleba - ok. 240 kcal
* 3 plasterki chudej szynki - ok. 150 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne - ok. 22 kcal
I Przekąska ok. 192 kcal
* sałatka z 3 brzoskwiń, łyżki otrębów i łyżki rozkruszonych płatków migdałowych - ok. 192 kcal
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 440 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* 4 łyżki kaszy pęczak - ok. 200 kcal
* 100 gramów fileta z piersi indyka - ok. 84 kcal
* zielony ogórek - ok. 23 kcal
* cała papryka - ok. 65 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, słodka papryka, imbir, koperek, kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka oliwy - ok. 40 kcal
* koperek
* opcjonalnie kilka kropel sosu sojowego
Fileta oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy fileta, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzonego fileta kroimy w paski i łączymy z ugotowanym i wystudzonym pęczakiem. Dodajemy pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, paprykę i rzodkiewkę. Posypujemy koperkiem. Doprawiamy sosem sojowym.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 442 kcal
* Krem z marchewki - porcja ok. 180 kcal UWAGA ! Zupa będzie również w środę na kolację !!!
* 2 łyżki podprażonych na suchej patelni pestek dyni - ok. 112 kcal
* sałatka z garści mixu sałat, łyżki sosu winegret, połowy papryki i 20 g makaronu pełnoziarnistego penne (waga przed ugotowaniem) - ok. 150 kcal
Przepis na zupę TU
II Przekąska ok. 221 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* szklanka malin - ok. 35 kcal
* łyżka otrębów - ok. 16 kcal
* pół łyżeczki miodu - ok. 20 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* omlet ze szpinakiem - ok. 320 kcal
Przepis TU
Środa ok. 1565 kcal lub ok. 1562 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 368 kcal
* 200 gramów twarożku grani - ok. 200 kcal
* 4 rzodkiewki - ok. 8 kcal
* szczypiorek, sól,
* sałata
* 2 kromki razowego chleba - ok.160 kcal
Twarożek mieszamy ze startą na tarce rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo i przykrywamy sałatą.
I Przekąska ok. 229 kcal
* sałatka z 2 wyfiletowanych grejpfrutów i łyżki otrębów - ok. 229 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 407 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* sałatka nicejska - ok. 250 kcal (jemy bez pieczywa)
* 4 wafle ryżowe - ok. 160 kcal
Przepis na sałatkę TU
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 407 kcal
* 2 roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto z 4 łyżkami sosu - ok. 250 kcal
* 100 gramów brokułów (gotujemy na parze)- ok. 27 kcal
* 4 młode ziemniaki posypane koperkiem- ok. 130 kcal
Przepis na roladki TU
II Przekąska ok. 266 kcal
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* listki bazylii
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* 1 wafel ryżowy - ok. 40 kcal
Kolacja ok. 292 kcal
* krem z marchewki z wczorajszego dnia - porcja ok. 180 kcal
* 2 łyżki podprażonych na suchej patelni pestek dyni - ok. 112 kcal
Czwartek ok. 1540 kcal lub ok. 1545 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) - ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu - ok. 35 kcal
I Przekąska ok. 250 kcal
* kanapka z 2 kromek razowego chleba posmarowanych 2 łyżkami pasty z ciecierzycy, z małosolnym ogórkiem i sałatą - ok. 250 kcal
Przepis na Hummus, czyli pastę z ciecierzycy TU
Obiad: ok. 401 kcal lub ok. 406 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego świderki - ok. 200 kcal
* pół cukinii - ok. 45 kcal
* łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego - ok.40 kcal
* pół czerwonej papryki - ok. 30 kcal
* łyżka uprażonych ziaren słonecznika - ok. 56 kcal
* 10 kostek (wielkości kostek do gry - ok. 30 g) chudego sera feta - ok. 30 kcal
Cukinię i paprykę kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty.
Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z cukinią i papryką. Przekładamy do pojemnika. Na wierzch kładziemy uprażone ziarna słonecznika i ser feta .
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 406 kcal
* Tagliatelle z warzywami i prażonymi ziarnami słonecznika - ok. 406 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl ze szklanki maślanki, łyżki otrębów, połowy łyżeczki miodu i szklanki malin - ok. 200 kcal
Kolacja ok. 314 kcal
* serek wiejski - ok. 194 kcal
* 10 rzodkiewek - ok. 20 kcal
* 4 kromki żytniego pieczywa chrupkiego - ok. 100 kcal
Rzodkiewki kroimy w półksiężyce, solimy. Jak zmiękną dodajemy serek wiejski. Jemy z pieczywem.
Piątek ok. 1553 kcal lub ok. 1541 (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 435 kcal
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce klarowanego masła ze szczypiorkiem - ok. 200 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli - ok. 55 kcal
* kromka razowego chleba - ok. 80 kcal
* szklanka soku z pomarańczy - ok. 100 kcal
I Przekąska ok. 166 kcal
* 4 łyżeczki hummusu - ok. 112 kcal
* 4 młode marchewki - ok. 24 kcal
* pół papryki - ok. 30 kcal
Hummus stosujemy jako dip do maczania warzyw.
Obiad: ok. 432 kcal lub ok. 420 kcal
Pracujący i studenci ok. 432 kcal
* pół opakowania mieszanki sałat
* dojrzała gruszka - ok. 70 kcal
* sok z połowy limonki
* łyżka płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni- ok. 58 kcal
* łyżka oliwy z oliwek - ok. 80 kcal
* całe awokado - ok. 224 kcal
Awokado i gruszkę kroimy w plastry, kładziemy na sałacie skropionej oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 420 kcal
* leczo z samych warzyw - porcja wielkości 2 szklanek ok. 180 kcal
* 3/4 woreczka brązowego ryżu - ok. 240 kcal
Przepis na leczo TU
II Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody - ok. 200 kcal
Kolacja ok. 320 kcal
* makaron ze szpinakiem - porcja ok. 380 kcal
Przepis TU
Sobota ok. 1558 kcal
Śniadanie ok. 382 kcal
* jogurt naturalny 250 gramów - ok. 150 kcal
* łyżeczka miodu (mieszamy z jogurtem) - ok. 40 kcal
* 4 łyżki granoli - ok. 132 kcal
* 100 g borówki (2 garście) - ok. 60 kcal
Owoce układamy w wysokiej szklance naprzemiennie z jogurtem i granolą.
I Przekąska ok. 200 kcal
* koktajl z garści pietruszki, banana, garści malin, 200 ml soku z pomarańczy i 50 ml wody - ok. 200 kcal
Obiad ok. 470 kcal
* 2 pulpeciki duszone w jarzynach - ok. 180 kcal
* 200 ml sosu - ok. 130 kcal
* 50 g brązowego ryżu - ok. 160 kcal
Przepis TU
II Przekąska ok. 180 kcal
* koktajl z 200 ml soku z pomarańczy, 50 ml wody, 2 brzoskwiń i łyżki otrębów - ok. 180 kcal
Kolacja ok. 326 kcal
*2 garście miksu sałat
* cała kulka sera mozzarella - ok. 200 kcal
* jeden pomidor - ok. 26 kcal
* 2 łyżki sosu winegret - ok. 100 kcal
Niedziela ok. 1326 kcal
Śniadanie ok. 380 kcal
* 2 jajka na miękko - ok. 160 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym - ok. 200 kcal
* sałata
* 2 ogórki małosolne- ok. 22 kcal
I Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi, selera i buraka - szklanka ok. 100 kcal
Obiad: ok. 460 kcal
* 2 gołąbki z młodej kapusty - ok. 260 kcal
* mizeria z 4 ogórków gruntowych i łyżki doprawionego do smaku jogurtu naturalnego - ok. 40 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) - ok. 160 kcal
Przepis na gołąbki TU
II Przekąska ok. 100 kcal
* sok z jabłek, marchwi i pomarańczy - szklanka ok. 100 kcal
Kolacja ok. 286 kcal
* serek wiejski 200 g - ok. 194 kcal
* 6 rzodkiewek - ok. 12 kcal
* szczypiorek
* kromka chleba razowego - ok. 80 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziesz korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.