Img

Przykładowy bezglutenowy jadłospis dla dziecka w wieku szkolnym i dla dorosłego na redukcji

Dziś podaję przykładowy bezglutenowy jadłospis dla dziecka w wieku szkolnym, oraz miał być jeden, a będą dwa, przykładowe jadłospisy dla osoby dorosłej na redukcji.
Celowo nie podaję kaloryczności przy jadłospisie dziecięcym, ponieważ jest zależna od wieku dziecka.

Jadłospis dla dziecka
Śniadanie w domu

Celowo nawiązuję do tematu poruszonego wczoraj, bo albo ja zostałam źle zrozumiana, albo ja tu czegoś nie rozumiem.
Wielokrotnie jestem pytana w komentarzach czy mailowo o to, czy daję swoim dzieciom taki czy inny produkt (np. bardzo często pytacie o nutellę i nesquick). Wielokrotnie jestem pytana czy dorosły może od czasu do czasu zjeść taki czy inny produkt. Wielokrotnie otrzymuję maile, że komuś szkoda moich dzieci bo jedzą zdrowo i że zabieram im dzieciństwo nie dając spróbować tego czy tamtego. Że jestem matką eko terroryztką, zabierającą dzieciom słodkie dzieciństwo, a dziecko jak od czasu do czasu zje batonika, czy coś tam innego to świat się nie zawali. Że moim dzieciom jest pewnie smutno jak inne jedzą słodycze w szkole tylko mi tego nie mówią, aby nie robić mi przykrości. Wielokrotnie poruszany był temat żywienia dzieci i pytaliście jak przekonać dzieci do takich czy innych potraw. Moje dzieci jedzą taką ilość warzyw i takie czasami dziwaczne rzeczy, że większość maluchów nie wzięłaby tego do ust. Do tego etapu i Wy dojdziecie. Spokojnie.
Wielokrotnie pisałam, że jak na co dzień jemy zdrowo, czy to dzieci, czy dorośli, to jak raz na jakiś czas zjemy coś co ma gorszy skład to świat się nie zawali. Organizm sobie z tym doskonale poradzi i szybko to zmetabolizuje. Moje dziecko jak jest na urodzinach kolegi to nie zabraniam mu zjeść ciastka z syropem glukozowo - fruktozowym. Gdyby tak było, rzeczywiście poczułoby się jak dziwak. I ja jako mama na pewno na takiego dziwaka bym wyszła.
Bezglutenowe dziecko musi uważać na wszystko. Trzeba dokładnie czytać skład wszystkiego. Płatki kukurydziane to jedyne płatki jakie bezglutenowe dziecko może wziąć z działu z kolorowymi płatkami. Owszem są w sprzedaży bezcukrowe w foliowych, przeźroczystych paczkach. Ale dla dziecka takie kolorowe opakowanie znaczy bardzo wiele. Dla dziecka taka odskocznia i poczucie nie bycia kimś innym znaczy bardzo wiele. Wczoraj dostałam bardzo dużo maili od mam bezglutenowych dzieci, które bardzo podniosły mnie na duchu. Zadzwoniła do mnie też moja koleżanka która również ma bezglutenowe dziecko i powiedziała, że dla jej synka to że może zdjąć coś z półki z kolorowymi płatkami znaczy bardzo wiele. Nie bądźmy więc ortodoksami bo sami też czasem grzeszymy. Kompletnie nie rozumiem wczorajszej sytuacji. Z jednej strony jestem proszona o to żeby pozowolić (mimo iż to każdy sam decyduje i mojej aprobaty nikt potrzebować nie powinien) zjeść od czasu do czasu to czy tamto, a z drugiej jak o czymś napiszę że od czasu do czasu korona z głowy nikomu nie spadnie jak zje, to jest wielki szum. Komptelnie tego nie rozumiem.

Wracając do jadłospisu.
Granolę robimy tradycyjnie, zmieniając tylko składniki z glutenem na bezglutenowe.
Owies sam w sobie nie ma glutenu, ale jest silnie zanieczyszczony innymi zbożami, głównie za sprawą upraw które są sytuowane obok zbóż glutenowych. Płatki owsiane bezglutenowe, które są w sprzedaży są de facto normalnymi płatkami, z tą różnicą, że produkcja owsa jest kompletnie odizolowana od produkcji innych zbóż glutenowych.
Przepis do tradycyjnej granoli TU

Jeśli użyjemy truskawek należy je zmiksować z jogurtem i dodać granolę, płatki kukurydziane lub same płatki jaglane lub z amarantusa (jeśli dodajemy same płatki należy zmieszać je z jogurtem i odstawić na 5-10 minut do napęcznienia).
Jeśli chcemy dodać kiwi lub granata należy zmieszać jogurt z płatkami lub granolą i dodać owoce.
Zamiast jogurtu możemy użyć mleka. Dziecku bezmlecznemu podajmy mleko roślinne. Polecam migdałowe ponieważ jest doskonałym źródłem wapnia.
Dzieciom bezmlecznym polecam dodawać mielone migdały do czego się da. Doskonale uzupełniają wapn.

Drugie śniadanie do szkoły

Obiad

Podwieczorek

Może też być pieczone jabłko z miodem, cynamonem i mielonymi migdałami.
Może być bezglutenowy wypiek (patrz drugie śniadanie) i do tego sok owocowo - warzywny.
Może być naleśnik z mąki kukurydzianej z konfiturą lub twarożkiem.

Kolacja - propozycje
* kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem bez majonezu. Przepis na pastę bez majonezu TU
* omlet z szynką i szczypiorkiem
* jaglanka na mleku z gruszką

Dla dorosłego (tak graficznie wyglądają diety które opracowuję indywidualnie)

Poniżej przykład diety podkręcającej metabolizm. W tej diecie mamy 23 % białka i 30 % tłuszczu. Zwiększona ilość białka została właściwie zalkalizowana.
Dieta ma ok. 1600 kcal.

Jajko na miękko.
śniadanie
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Chleb bezglutenowy
70
70
2*kromka
150.5
1.4
2.4
30.9
Pesto
10
130
łyżeczka
34.0
0.4
3.5
0.6
Jaja kurze całe
50
57
sztuka (kl. wagowa M)
69.5
6.3
4.9
0.3
Papryka czerwona
75
88
pół średniej sztuki
21.0
1.0
0.4
5.0
suma:
205
345
 
275.0
9.1
11.2
36.8

Koktajl do zabrania do pracy w schłodzonym kubku termicznym.
II śniadanie
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Mleko migdałowe
300
300
 
72.0
1.5
3.3
9.0
Truskawki
70
73
garść
19.6
0.5
0.3
5.0
Płatki jaglane
10
10
łyżka
34.6
1.1
0.3
6.8
Miód pszczeli
14
14
łyżeczka
45.4
0.0
0.0
11.1
suma:
394
397
 
171.6
3.1
3.9
31.9

Filet z dorsza po grecku z koperkiem : Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię oraz startą na tarce marchewkę. Zalewamy warzywa przecierem pomidorowym i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością curry (szczypta). Do gotowego sosu wkładamy fileta z dorsza i dusimy ok. 7-10 minut. Posypujemy koperkiem. Mieszamy z makaronem ryżowym.
obiad
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Dorsz, świeży, filety bez skóry
200
200
porcja
140.0
33.0
0.6
0.0
Marchew
210
284
dwie średnie sztuki
56.7
2.1
0.4
18.3
Cukinia
287
330
średnia sztuka
43.1
3.4
0.3
9.2
Przecier pomidorowy
240
240
szklanka
60.0
2.9
0.2
10.8
Koper ogrodowy
3
3
łyżeczka
0.8
0.1
0.0
0.2
Cebula
26
30
ćwierć
7.8
0.4
0.1
1.8
Makaron bezglutenowy ryżowy nitki
60
60
 
219.0
4.1
0.4
49.8
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
8
8
łyżka
70.7
0.0
8.0
0.0
suma:
1034
1155
 
598.1
46.0
10.0
90.1
 
podwieczorek
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Serek twarożkowy grani
200
200
kubek
182.0
22.0
8.0
5.6
Kiełki
10
10
porcja
11.9
0.9
0.1
2.2
Sok pomidorowy
330
330
butelka
46.2
2.6
0.7
10.9
suma:
540
540
 
240.1
25.5
8.8
18.7

Chleb kroimy w kosteczkę i podpiekamy na grzanki.
kolacja
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Sałata - mix sałat
75
100
pół opakowania
10.5
1.0
0.2
2.2
Sos winegret
20
20
2*łyżka
100.0
0.0
11.0
0.3
Papryka czerwona
75
88
pół średniej sztuki
21.0
1.0
0.4
5.0
Ser typu "Feta"
40
40
 
86.0
6.8
6.4
0.4
Chleb bezglutenowy
35
35
kromka
75.3
0.7
1.2
15.5
Pesto
10
130
łyżeczka
34.0
0.4
3.5
0.6
suma:
255
413
 
326.8
9.9
22.7
24.0

Suma

produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
śniadanie
205
345.0
275.0
9.1
11.2
36.8
II śniadanie
394
397.0
171.6
3.1
3.9
31.9
obiad
1034
1155.0
598.1
46.0
10.0
90.1
podwieczorek
540
540.0
240.1
25.5
8.8
18.7
kolacja
255
413.0
326.8
9.9
22.7
24.0
Łącznie
2428
2850.0
1611.6
93.6
56.6
201.5

Poniżej zaś dieta w której mamy 15 % białka i 30 % tłuszczu.
Dieta jest również na ok. 1600 kcal.

Kasza jaglana na mleku z gruszką: Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, wymieszać z pokrojoną w kostkę gruszką, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
śniadanie
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Mleko migdałowe
300
300
 
72.0
1.5
3.3
9.0
Kasza jaglana
36
36
2*łyżka
124.6
3.8
1.0
25.8
Gruszka
65
86
mała sztuka konferencja
35.1
0.4
0.1
9.4
suma:
401
422
 
231.7
5.7
4.4
44.2

Marchew ścieramy na drobnej tarce. Jabłko kroimy w kpsteczkę. Mieszamy z podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika oraz wyfiletowaną i pokrojoną w kawałki pomarańczą.
II śniadanie
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Marchew
90
122
2*mała
24.3
0.9
0.2
7.8
Pomarańcza
150
208
mała sztuka
66.0
1.4
0.3
17.0
Jabłko
100
137
mała sztuka
46.0
0.4
0.4
12.1
Słonecznik, nasiona
10
19
2*łyżeczka
56.1
2.4
4.4
2.5
suma:
350
486
 
192.4
5.1
5.3
39.4

Ryż z warzywami i fetą : Na oliwie podsmażamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-6 minut. Mieszamy z ugotowanym ryżem i natką pietruszki. Posypujemy pokruszoną lub pokrojoną na kawałki fetą.
obiad
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Mieszanka warzywna z przyprawami, mrożona
225
225
pół opakowania
85.5
4.3
0.7
19.8
Ryż brązowy
50
50
pół woreczka
161.0
3.6
1.0
38.4
Olej rzepakowy uniwersalny
2
2
łyżeczka
17.7
0.0
2.0
0.0
Pietruszka, liście
4
4
łyżka
1.6
0.2
0.0
0.4
Ser typu "Feta"
100
100
pół kostki
215.0
17.0
16.0
1.0
suma:
381
381
 
480.8
25.1
19.7
59.6
 
podwieczorek
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Chleb bezglutenowy
70
70
2*kromka
150.5
1.4
2.4
30.9
Masło ekstra
10
10
łyżeczka
73.5
0.1
8.3
0.1
Szynka z indyka
30
31
2*plasterek
25.2
5.1
0.5
0.0
Sok marchwiowy
250
250
szklanka
107.5
1.0
0.3
28.3
suma:
360
361
 
356.7
7.6
11.5
59.3

Zapiekany bakłażan : Bakłażana kroimy w grube talarki, posypujemy solą, grillujemy krótko z obydwu stron.
Rozgrzewamy piekarnik, na każdy plesterek bakłażana kładziemy bazylię i plaster mozzarelli. Zapiekamy ok. 5 minut.
kolacja
produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
miara domowa
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
Bakłażan
223
275
mniejsza sztuka
46.8
2.5
0.2
14.0
Ser mozzarella
125
125
kulka
310.0
14.4
15.3
29.6
Bazylia
10
10
garść
0.0
0.0
0.0
0.0
suma:
358
410
 
356.8
16.9
15.5
43.6

Suma

produkt lub potrawa
ilość [g]
waga rynkowa[g]
energia [kcal]
białko [g]
tłuszcze [g]
węglow. og.[g]
śniadanie
401
422.0
231.7
5.7
4.4
44.2
II śniadanie
350
486.0
192.4
5.1
5.3
39.4
obiad
381
381.0
480.8
25.1
19.7
59.6
podwieczorek
360
361.0
356.7
7.6
11.5
59.3
kolacja
358
410.0
356.8
16.9
15.5
43.6
Łącznie
1850
2060.0
1618.4
60.4
56.4
246.1



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved