Przykładowy bezglutenowy jadłospis dla dziecka w wieku szkolnym i dla dorosłego na redukcji
Dziś podaję przykładowy bezglutenowy jadłospis dla dziecka w wieku szkolnym, oraz miał być jeden, a będą dwa, przykładowe jadłospisy dla osoby dorosłej na redukcji.
Celowo nie podaję kaloryczności przy jadłospisie dziecięcym, ponieważ jest zależna od wieku dziecka.
- jogurt naturalny
- garść mrożonych truskawek, lub kiwi, lub pół granata
- granola przygotowana z płatków jaglanych, owsianych bezglutenowych lub gryczanych oraz suszonych owoców i orzechów, same płatki jaglane bądź z amarantusa lub raz na jakiś czas płatki kukurydziane bez słodu jęczmiennego, który zawiera gluten (np. Nestle Corn Flakes bez glutenu lub inne kukurydziane).
Celowo nawiązuję do tematu poruszonego wczoraj, bo albo ja zostałam źle zrozumiana, albo ja tu czegoś nie rozumiem.
Wielokrotnie jestem pytana w komentarzach czy mailowo o to, czy daję swoim dzieciom taki czy inny produkt (np. bardzo często pytacie o nutellę i nesquick). Wielokrotnie jestem pytana czy dorosły może od czasu do czasu zjeść taki czy inny produkt. Wielokrotnie otrzymuję maile, że komuś szkoda moich dzieci bo jedzą zdrowo i że zabieram im dzieciństwo nie dając spróbować tego czy tamtego. Że jestem matką eko terroryztką, zabierającą dzieciom słodkie dzieciństwo, a dziecko jak od czasu do czasu zje batonika, czy coś tam innego to świat się nie zawali. Że moim dzieciom jest pewnie smutno jak inne jedzą słodycze w szkole tylko mi tego nie mówią, aby nie robić mi przykrości. Wielokrotnie poruszany był temat żywienia dzieci i pytaliście jak przekonać dzieci do takich czy innych potraw. Moje dzieci jedzą taką ilość warzyw i takie czasami dziwaczne rzeczy, że większość maluchów nie wzięłaby tego do ust. Do tego etapu i Wy dojdziecie. Spokojnie.
Wielokrotnie pisałam, że jak na co dzień jemy zdrowo, czy to dzieci, czy dorośli, to jak raz na jakiś czas zjemy coś co ma gorszy skład to świat się nie zawali. Organizm sobie z tym doskonale poradzi i szybko to zmetabolizuje. Moje dziecko jak jest na urodzinach kolegi to nie zabraniam mu zjeść ciastka z syropem glukozowo - fruktozowym. Gdyby tak było, rzeczywiście poczułoby się jak dziwak. I ja jako mama na pewno na takiego dziwaka bym wyszła.
Bezglutenowe dziecko musi uważać na wszystko. Trzeba dokładnie czytać skład wszystkiego. Płatki kukurydziane to jedyne płatki jakie bezglutenowe dziecko może wziąć z działu z kolorowymi płatkami. Owszem są w sprzedaży bezcukrowe w foliowych, przeźroczystych paczkach. Ale dla dziecka takie kolorowe opakowanie znaczy bardzo wiele. Dla dziecka taka odskocznia i poczucie nie bycia kimś innym znaczy bardzo wiele. Wczoraj dostałam bardzo dużo maili od mam bezglutenowych dzieci, które bardzo podniosły mnie na duchu. Zadzwoniła do mnie też moja koleżanka która również ma bezglutenowe dziecko i powiedziała, że dla jej synka to że może zdjąć coś z półki z kolorowymi płatkami znaczy bardzo wiele. Nie bądźmy więc ortodoksami bo sami też czasem grzeszymy. Kompletnie nie rozumiem wczorajszej sytuacji. Z jednej strony jestem proszona o to żeby pozowolić (mimo iż to każdy sam decyduje i mojej aprobaty nikt potrzebować nie powinien) zjeść od czasu do czasu to czy tamto, a z drugiej jak o czymś napiszę że od czasu do czasu korona z głowy nikomu nie spadnie jak zje, to jest wielki szum. Komptelnie tego nie rozumiem.
Wracając do jadłospisu.
Granolę robimy tradycyjnie, zmieniając tylko składniki z glutenem na bezglutenowe.
Owies sam w sobie nie ma glutenu, ale jest silnie zanieczyszczony innymi zbożami, głównie za sprawą upraw które są sytuowane obok zbóż glutenowych. Płatki owsiane bezglutenowe, które są w sprzedaży są de facto normalnymi płatkami, z tą różnicą, że produkcja owsa jest kompletnie odizolowana od produkcji innych zbóż glutenowych.
Przepis do tradycyjnej granoli TU
Jeśli użyjemy truskawek należy je zmiksować z jogurtem i dodać granolę, płatki kukurydziane lub same płatki jaglane lub z amarantusa (jeśli dodajemy same płatki należy zmieszać je z jogurtem i odstawić na 5-10 minut do napęcznienia).
Jeśli chcemy dodać kiwi lub granata należy zmieszać jogurt z płatkami lub granolą i dodać owoce.
Zamiast jogurtu możemy użyć mleka. Dziecku bezmlecznemu podajmy mleko roślinne. Polecam migdałowe ponieważ jest doskonałym źródłem wapnia.
Dzieciom bezmlecznym polecam dodawać mielone migdały do czego się da. Doskonale uzupełniają wapn.
- 2 kromki chleba bezglutenowego
- pesto
- szynka z indyka (pilnujcie aby była bez glutenu) - glutenu nie mają, a przynajmniej mieć nie powinny wędliny suszone. Do ich produkcji nie stosuje się roślinnych wypełniaczy zawierających gluten. Zwracajcie na to uwagę.
- butelka soku marchwiowego
- butelka wody lub owocowej herbatki w termosie (moja córka dostaje codziennie do szkoły)
- jabłko lub banan lub gruszka
Można też dodać samodzielny bezglutenowy wypiek np. ciasteczka.
Moje bezglutenowe kokosanki znajdziecie TU
Bezglutenowe babeczki. Mus możecie zrobić gruszki lub jabłka. Przepis znajdziecie TU
Obiad
- dorsz oprószony solą i koperkiem oraz skropiony z cytryną - pieczemy w piekarniku
- ziemniaki pure lub ryż brązowy/kasza gryczana/kasza jaglana z warzywami
- ogórek kiszony lub kiszona kapusta
Dorsz to źródło kluczowych w diecie dziecka kwasów Omega 3. Kora mózgowa człowieka w 40 % składa się z kwasu DHA będącego składnikiem Omega 3.
Kwasy Omega 3 wpływają na pamięć, koncentrację, ale przede wszystkim na odporność dziecka.
Wszelkie kiszonki, jak kiszony ogórek, czy kiszona kapusta to źródło bakterii probiotycznych mających kluczowe znaczenie jeśli chodzi o pracę żołądka i odporność. Kiszona kapusta to dodatkowo bogactwo witaminy C.
Podwieczorek
- kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem
Przepis TU
Może też być pieczone jabłko z miodem, cynamonem i mielonymi migdałami.
Może być bezglutenowy wypiek (patrz drugie śniadanie) i do tego sok owocowo - warzywny.
Może być naleśnik z mąki kukurydzianej z konfiturą lub twarożkiem.
Kolacja - propozycje
* kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem bez majonezu. Przepis na pastę bez majonezu TU
* omlet z szynką i szczypiorkiem
* jaglanka na mleku z gruszką
Dla dorosłego (tak graficznie wyglądają diety które opracowuję indywidualnie)
Poniżej przykład diety podkręcającej metabolizm. W tej diecie mamy 23 % białka i 30 % tłuszczu. Zwiększona ilość białka została właściwie zalkalizowana.
Dieta ma ok. 1600 kcal.
Jajko na miękko.
|
||||||||
śniadanie
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Chleb bezglutenowy
|
70
|
70
|
2*kromka
|
150.5
|
1.4
|
2.4
|
30.9
|
|
Pesto
|
10
|
130
|
łyżeczka
|
34.0
|
0.4
|
3.5
|
0.6
|
|
Jaja kurze całe
|
50
|
57
|
sztuka (kl. wagowa M)
|
69.5
|
6.3
|
4.9
|
0.3
|
|
Papryka czerwona
|
75
|
88
|
pół średniej sztuki
|
21.0
|
1.0
|
0.4
|
5.0
|
|
suma:
|
205
|
345
|
275.0
|
9.1
|
11.2
|
36.8
|
||
Koktajl do zabrania do pracy w schłodzonym kubku termicznym. |
||||||||
II śniadanie
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Mleko migdałowe
|
300
|
300
|
72.0
|
1.5
|
3.3
|
9.0
|
||
Truskawki
|
70
|
73
|
garść
|
19.6
|
0.5
|
0.3
|
5.0
|
|
Płatki jaglane
|
10
|
10
|
łyżka
|
34.6
|
1.1
|
0.3
|
6.8
|
|
Miód pszczeli
|
14
|
14
|
łyżeczka
|
45.4
|
0.0
|
0.0
|
11.1
|
|
suma:
|
394
|
397
|
171.6
|
3.1
|
3.9
|
31.9
|
||
Filet z dorsza po grecku z koperkiem : Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię oraz startą na tarce marchewkę. Zalewamy warzywa przecierem pomidorowym i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością curry (szczypta). Do gotowego sosu wkładamy fileta z dorsza i dusimy ok. 7-10 minut. Posypujemy koperkiem. Mieszamy z makaronem ryżowym. |
||||||||
obiad
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Dorsz, świeży, filety bez skóry
|
200
|
200
|
porcja
|
140.0
|
33.0
|
0.6
|
0.0
|
|
Marchew
|
210
|
284
|
dwie średnie sztuki
|
56.7
|
2.1
|
0.4
|
18.3
|
|
Cukinia
|
287
|
330
|
średnia sztuka
|
43.1
|
3.4
|
0.3
|
9.2
|
|
Przecier pomidorowy
|
240
|
240
|
szklanka
|
60.0
|
2.9
|
0.2
|
10.8
|
|
Koper ogrodowy
|
3
|
3
|
łyżeczka
|
0.8
|
0.1
|
0.0
|
0.2
|
|
Cebula
|
26
|
30
|
ćwierć
|
7.8
|
0.4
|
0.1
|
1.8
|
|
Makaron bezglutenowy ryżowy nitki
|
60
|
60
|
219.0
|
4.1
|
0.4
|
49.8
|
||
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
|
8
|
8
|
łyżka
|
70.7
|
0.0
|
8.0
|
0.0
|
|
suma:
|
1034
|
1155
|
598.1
|
46.0
|
10.0
|
90.1
|
||
podwieczorek
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Serek twarożkowy grani
|
200
|
200
|
kubek
|
182.0
|
22.0
|
8.0
|
5.6
|
|
Kiełki
|
10
|
10
|
porcja
|
11.9
|
0.9
|
0.1
|
2.2
|
|
Sok pomidorowy
|
330
|
330
|
butelka
|
46.2
|
2.6
|
0.7
|
10.9
|
|
suma:
|
540
|
540
|
240.1
|
25.5
|
8.8
|
18.7
|
||
Chleb kroimy w kosteczkę i podpiekamy na grzanki. |
||||||||
kolacja
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Sałata - mix sałat
|
75
|
100
|
pół opakowania
|
10.5
|
1.0
|
0.2
|
2.2
|
|
Sos winegret
|
20
|
20
|
2*łyżka
|
100.0
|
0.0
|
11.0
|
0.3
|
|
Papryka czerwona
|
75
|
88
|
pół średniej sztuki
|
21.0
|
1.0
|
0.4
|
5.0
|
|
Ser typu "Feta"
|
40
|
40
|
86.0
|
6.8
|
6.4
|
0.4
|
||
Chleb bezglutenowy
|
35
|
35
|
kromka
|
75.3
|
0.7
|
1.2
|
15.5
|
|
Pesto
|
10
|
130
|
łyżeczka
|
34.0
|
0.4
|
3.5
|
0.6
|
|
suma:
|
255
|
413
|
326.8
|
9.9
|
22.7
|
24.0
|
Suma
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
śniadanie
|
205
|
345.0
|
275.0
|
9.1
|
11.2
|
36.8
|
II śniadanie
|
394
|
397.0
|
171.6
|
3.1
|
3.9
|
31.9
|
obiad
|
1034
|
1155.0
|
598.1
|
46.0
|
10.0
|
90.1
|
podwieczorek
|
540
|
540.0
|
240.1
|
25.5
|
8.8
|
18.7
|
kolacja
|
255
|
413.0
|
326.8
|
9.9
|
22.7
|
24.0
|
Łącznie
|
2428
|
2850.0
|
1611.6
|
93.6
|
56.6
|
201.5
|
Poniżej zaś dieta w której mamy 15 % białka i 30 % tłuszczu.
Dieta jest również na ok. 1600 kcal.
Kasza jaglana na mleku z gruszką: Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Wrzucić na gotujące się mleko. Gotować ok. 10 minut często mieszając. Wyłączyć, wymieszać z pokrojoną w kostkę gruszką, przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut.
|
||||||||
śniadanie
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Mleko migdałowe
|
300
|
300
|
72.0
|
1.5
|
3.3
|
9.0
|
||
Kasza jaglana
|
36
|
36
|
2*łyżka
|
124.6
|
3.8
|
1.0
|
25.8
|
|
Gruszka
|
65
|
86
|
mała sztuka konferencja
|
35.1
|
0.4
|
0.1
|
9.4
|
|
suma:
|
401
|
422
|
231.7
|
5.7
|
4.4
|
44.2
|
||
Marchew ścieramy na drobnej tarce. Jabłko kroimy w kpsteczkę. Mieszamy z podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika oraz wyfiletowaną i pokrojoną w kawałki pomarańczą. |
||||||||
II śniadanie
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Marchew
|
90
|
122
|
2*mała
|
24.3
|
0.9
|
0.2
|
7.8
|
|
Pomarańcza
|
150
|
208
|
mała sztuka
|
66.0
|
1.4
|
0.3
|
17.0
|
|
Jabłko
|
100
|
137
|
mała sztuka
|
46.0
|
0.4
|
0.4
|
12.1
|
|
Słonecznik, nasiona
|
10
|
19
|
2*łyżeczka
|
56.1
|
2.4
|
4.4
|
2.5
|
|
suma:
|
350
|
486
|
192.4
|
5.1
|
5.3
|
39.4
|
||
Ryż z warzywami i fetą : Na oliwie podsmażamy warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 5-6 minut. Mieszamy z ugotowanym ryżem i natką pietruszki. Posypujemy pokruszoną lub pokrojoną na kawałki fetą. |
||||||||
obiad
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Mieszanka warzywna z przyprawami, mrożona
|
225
|
225
|
pół opakowania
|
85.5
|
4.3
|
0.7
|
19.8
|
|
Ryż brązowy
|
50
|
50
|
pół woreczka
|
161.0
|
3.6
|
1.0
|
38.4
|
|
Olej rzepakowy uniwersalny
|
2
|
2
|
łyżeczka
|
17.7
|
0.0
|
2.0
|
0.0
|
|
Pietruszka, liście
|
4
|
4
|
łyżka
|
1.6
|
0.2
|
0.0
|
0.4
|
|
Ser typu "Feta"
|
100
|
100
|
pół kostki
|
215.0
|
17.0
|
16.0
|
1.0
|
|
suma:
|
381
|
381
|
480.8
|
25.1
|
19.7
|
59.6
|
||
podwieczorek
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Chleb bezglutenowy
|
70
|
70
|
2*kromka
|
150.5
|
1.4
|
2.4
|
30.9
|
|
Masło ekstra
|
10
|
10
|
łyżeczka
|
73.5
|
0.1
|
8.3
|
0.1
|
|
Szynka z indyka
|
30
|
31
|
2*plasterek
|
25.2
|
5.1
|
0.5
|
0.0
|
|
Sok marchwiowy
|
250
|
250
|
szklanka
|
107.5
|
1.0
|
0.3
|
28.3
|
|
suma:
|
360
|
361
|
356.7
|
7.6
|
11.5
|
59.3
|
||
Zapiekany bakłażan : Bakłażana kroimy w grube talarki, posypujemy solą, grillujemy krótko z obydwu stron. Rozgrzewamy piekarnik, na każdy plesterek bakłażana kładziemy bazylię i plaster mozzarelli. Zapiekamy ok. 5 minut. |
||||||||
kolacja
|
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
miara domowa
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
Bakłażan
|
223
|
275
|
mniejsza sztuka
|
46.8
|
2.5
|
0.2
|
14.0
|
|
Ser mozzarella
|
125
|
125
|
kulka
|
310.0
|
14.4
|
15.3
|
29.6
|
|
Bazylia
|
10
|
10
|
garść
|
0.0
|
0.0
|
0.0
|
0.0
|
|
suma:
|
358
|
410
|
356.8
|
16.9
|
15.5
|
43.6
|
Suma
produkt lub potrawa
|
ilość [g]
|
waga rynkowa[g]
|
energia [kcal]
|
białko [g]
|
tłuszcze [g]
|
węglow. og.[g]
|
śniadanie
|
401
|
422.0
|
231.7
|
5.7
|
4.4
|
44.2
|
II śniadanie
|
350
|
486.0
|
192.4
|
5.1
|
5.3
|
39.4
|
obiad
|
381
|
381.0
|
480.8
|
25.1
|
19.7
|
59.6
|
podwieczorek
|
360
|
361.0
|
356.7
|
7.6
|
11.5
|
59.3
|
kolacja
|
358
|
410.0
|
356.8
|
16.9
|
15.5
|
43.6
|
Łącznie
|
1850
|
2060.0
|
1618.4
|
60.4
|
56.4
|
246.1
|